I går ble det kjent at Ap-toppen og fylkesrådsleder Anne Marit Mevassvik er blant søkerne til stillingen som ny fylkesmann i Trøndelag.

Søknadsfristen går ut i løpet av dagen.

Fylkesordfører i Sør-Trøndelag, Tore O. Sandvik (Ap), derimot, er ikke på søkerlisten.

Kampen om hvem av de to som skal bli Stor-Trøndelags nye fylkesordfører i 2018 er likevel på ingen måte over, varsler Mevassvik.

- Søknaden til jobben som fylkesordfører har ingenting med det å gjøre. Det er partiet og det nye fylkestinget som avgjør hvem som blir fylkesordfører i et samlet Trøndelag. Skulle jeg ikke få jobben som fylkesmann, er jeg fortsatt aktuell kandidat til å bli fylkesordfører, sier Mevassvik til Adresseavisen.

Les mer: Disse kan bli ny fylkesmann

Oppfordret til å søke

Mevassvik sier til Adresseavisen at hun er glødende opptatt av «trøndelagsprosjektet».

- Det å samle og bygge en sterk region i Trøndelag opptar meg. Dette er en interessant oppgave som politiker, men også som embetsmann i et nytt fylke, sier Mevassvik.

Utlysningen kom brått på. Fylkesrådslederen i Nord-Trøndelag sier hun har fått flere oppfordringer til å søke stillingen.

I utlysningen søker departementet etter en kandidat som er utadvendt, sosial – og god på konflikthåndtering.

- Andre får svare på om jeg passer til disse beskrivelsene. Men jeg ser meg selv som bra kvalifisert til jobben, sier Mevassvik.

Mindre makt

Som fylkespolitiker har hun – og alle de andre fylkespolitikerne i Trøndelag – brukt betydelig energi på å hanke inn arbeidsoppgaver og ansvar fra nettopp fylkesmannsembetet.

- Ja, absolutt. Som politiker i samlingen av Trøndelag har vi flagget at det er flere fylkesmannsoppgaver som egner seg bedre under folkevalgt styring. Det står jeg for. Nå får vi forsøk på landbruksområdet. Men det er mer å gå på. Også i oppgaveoverføring fra andre enn fylkesmannen, sier Mevassvik.

Hun mener den nye Fylkesmannen uansett ikke blir arbeidsledig.

- Det blir en jobb i tett samspill med kommunene og fylkeskommunen. Ikke minst når det gjelder å samordne organisering mellom stat og folkevalgt nivå vil det være viktig å dra i samme retning, sier Mevassvik.

Ryan, Jenssen – og Sandberg

Mevassvik får hard konkurranse av en rekke tunge aktører i kampen fylkesmannsembetet.

Sittende fylkesmann i Nord-Trøndelag, Inge Ryan, bekrefter overfor Adresseavisen at han har søkt toppjobben.

Høyres kommunalpolitiske talsmann og stortingsrepresentant fra Sør-Trøndelag, Frank Jenssen er blant søkerne.

Frp-veteranen Per Sandberg avviser heller ikke sitt kandidatur – og holder døren fortsatt åpen for at han havner i søknadsbunken i løpet av dagen.

Steinkjer

Stillingen som Statens fremste representant i det nye storfylket Trøndelag er regnet for å være svært attraktiv, men den som blir valgt skal ikke tiltre før i 1. januar 2018.

Da slås som kjent også de to trønderske fylkeskommunene sammen.

Det sammenslåtte trønderske fylkesmannsembetet vil ha ansatte både i Steinkjer og Trondheim, men skal ha hovedkontor i Steinkjer.

foto
Fylkesordfører i Sør-Trøndelag Tore O. Sandvik (Ap) Foto: Morten Antonsen