Arbeidsministeren er soleklar på at Trondheim kommune nå må iverksette tiltak for å gi et tilbud om aktivitet til unge sosialhjelpsmottakere i kommunen. Fra 1. januar i år ble loven endret, og kommunen er nå forpliktet til å sørge for at aktivitetsplikt for friske, unge mennesker som mottar sosialhjelp skal gjennomføres. Bystyrerepresentant for Høyre i Trondheim, Rolf Jarle Brøske, mener administrasjonen i kommunen – med politisk aksept fra Ap og flertallssamarbeidet – til nå har forsøkt å se bort fra lovens krav.

Tidligere åpnet lov om sosialhjelp opp for at kommunene kunne stille krav om aktivitetsplikt for dem som mottar sosialhjelp, nå er den endret til at aktivitetsplikt for de unger 30 år skal være hovedregelen.

- Vi endret loven fordi vi så at den gamle ikke virket. For mange unge mennesker har sittet hjemme på trygd uten at noen har stilt krav til at de må i aktivitet. Vi vet at slike krav hjelper mange til å komme seg ut av en vanskelig situasjon, og tilbake til skolen eller yrkeslivet, sier Anniken Hauglie.

Tar saken til bystyret

På bystyrets møte tirsdag stiller Brøske et spørsmål til ordfører Rita Ottervik (Ap) om saken. Brøske, som høsten 2015 foreslo at kommunen skulle innføre aktivitetsplikt, mener det går for tregt med å få på plass et tilbud for mottakere av sosialhjelp under 30 år.

- Jeg tok opp denne saken allerede høsten 2015. Da ble det kjent at Trondheim kommune var en av byene i landet med størst økning av unge sosialhjelpsmottagere. I 2015 kom hver tredje nye, unge sosialhjelpsmottager blant landets ti største kommuner fra Trondheim. I 2016 viser prognosene at 93 av totalt 217 millioner kroner i sosialhjelpsbudsjett går til unge. Bystyret vedtok at det skulle innføres aktivitetsplikt, men saken ble liggende på bordet til administrasjonen uten at noe skjedde. Etter et halvt år kom saken opp på nytt, og Arbeiderpartiet sørger for at hele vedtaket ble vannet ut. Fra å være en plikt til aktivitet ble det heller til at de unge sosialhjelpsmottakerne skulle ha rett til aktivitet. Siden den gang har veldig lite tilsynelatende skjedd, sier Rolf Jarle Brøske. Nå forlanger han at loven følges og at kommunen tar aktivitetsplikten mer på alvor.

De har ikke noe valg

Anniken Hauglie sier til Adresseavisen at hun har sett en rekke eksempler der Arbeiderpartiet har forsøkt å unngå de nye bestemmelsene om aktivitetsplikt. Hun mener Ap sier at de støtter lovendringen, men at de i praksis gjør svært lite for å gjennomføre endringene rundt om i kommunene.

- Etter samtaler med kommunene om hva en slik aktivitetsplikt ville koste la vi inn 60 millioner til nettopp dette. Arbeiderpartiet tok disse pengene ut av sitt alternative budsjett. Pengene finnes, nå må kommunene følge opp. Vi ser fra kommuner som har gjennomført dette at det virker å sette folk i aktivitet. Vi blander oss ikke inn i hvilke typer aktiviteter som kan tilbys, men all erfaring tilsier at dette er godt for å forhindre at de som faller utenfor av ulike årsaker får hjelp til å komme tilbake og klare seg selv. En livssituasjon som kan starte med at du skulker noen fag på skolen, kan fort ende opp med isolasjon og passivitet mens du mottar sosialhjelp. Aktivitet hjelper folk tilbake til skole eller arbeid, sier Anniken Hauglie.

Burde tatt grep tidligere

Rolf Jarle Brøske er overrasket og skuffet over at Trondheim kommune ikke har et fullverdig aktivitetstilbud etablert allerede. Han mener kommunen burde ha tatt tak i saken allerede høsten 2015, og at man nå ville hatt et fullverdig tilbud klart når loven trådde i kraft 1. januar.

- Det virker på meg som om administrasjonen har latt saken ligge i skuffen, og at Ap og det øvrige politiske flertallet har latt det skje fordi de egentlig ikke ønsker å innføre dette. Det skjer noe rundt de etablerte jobbhusene i kommunen, men det er så mye mer som kunne vært gjort. Jeg savner at kommunen går i dialog med de frivillige og det private næringslivet for å finne løsninger som kunne aktivisert mange av de unge sosialklientene i Trondheim som i dag ikke har noe tilbud. Trondheim kommune kunne ha vært helt i front på dette arbeidet dersom vi hadde gjennomført tiltakene høsten 2015. Nå henger vi langt etter og det synes jeg er trist, sier Brøske.

Støtte fra statsråden

På Høyres landsmøte denne helga tok Brøske saken opp med arbeids- og sosialministeren, og fikk medhold i at Trondheim kommune nå må på banen for å sikre et tilbud som fungerer.

- Det burde ikke mangle på muligheter til å finne gode aktiviteter som disse menneskene kan gjøre i stedet for å sitte passive hjemme på trygd. Røde Kors sin besøkstjeneste er et eksempel på en mulig samarbeidspartner for kommunene. Det finnes masse oppgaver som kunne vært løst, samtidig som de unge sosialhjelpsmottakerne får et tilbud som gjør at de ikke blir en del av utenforskapet og får hjelp til å etablere gode rutiner og etter hvert klare seg på egen hånd, sier Hauglie.