– Vi er som en verdensfamilie. Dette er en av de beste opplevelsene jeg har hatt, sier spanske Marc Diaz (15), som opptrer med beatboxing, sang, dans og sjonglering i årets forestilling.

Samarbeidsprosjekt

For tredje gang vises Fargespill Trondheim som en del av Kamfests program, der elever fra hele verden rekruttert fra to av Trondheims mottaksskoler opptrer med ulike kulturuttrykk. Konseptet startet i Bergen for ti år siden som et multietnisk barne- og ungdomsprosjekt, og er i trondheimsversjonen et samarbeid mellom Kamfest og Trondheim Kommunale Kulturskole.

– Ungdommene som opptrer har alle sitt individuelle uttrykk, og viser frem noe fra sin egen spesielle kulturbakgrunn, forteller prosjektleder Line Henriksen, til daglig avdelingsleder ved kulturskolen. Hun forteller at ungdommene jobber hele året mot forestillingen, og at egen sang- og dansepedagog samt egen sirkuslærer er engasjerte i prosjektet.

– Det er fantastisk givende å jobbe med disse ungdommene, de har så mange kvaliteter og stråler når de får vise seg frem, sier prosjektlederen, som understreker at Fargespill først og fremst er et kunstnerisk prosjekt.

– Vi gjør ikke dette for å være snille. Essensen er kulturmøtene, mottakselevene gir oss sin kultur i møte med den norske, og dette skjer i en trygg og profesjonell ramme.

Får selvtillit

Forestillingen er avhengig av profesjonelt band, lyd, lys og scene, noe som finansieres og organiseres av Kamfest. I år er deltakerne litt eldre enn tidligere, i alderen 10 - 18 år. Mange har vært med på tidligere forestillinger, og går nå i vanlige klasser på skolen.

– Disse veteranene, som vi kaller dem, er svært viktige for forestillingen med erfaringen de har. De har blitt forbilder for de andre som er med, de forstår alvoret, kan språket og forholder seg profesjonelt til det som skjer, sier Henriksen.

I tillegg til barn og ungdommer fra blant annet Afrika, Sør-Amerika og Asia skal også norske elever opptre med musikk, sang, dans og sirkusinnslag. Musikalsk leder Trond Hustad har laget arrangementer med blanding av ulike musikalske tradisjoner.

– Elevene blir flinke musikalsk og kunstnerisk, og får selvtillit gjennom å være med på dette. Og så lærer de seg norsk! De kommer jo fra ulike land, så de må snakke norsk sammen, sier prosjektlederen, som legger til at forhåndssalget til forestillingen har vært godt, og at det torsdag og fredag blir skoleforestillinger i samarbeid med Den kulturelle skolesekken.

Fargespill Trondheim#3 vises i Olavshallens Lille sal lørdag 27. september kl. 13.00 og 16.00.

Marc Diaz fra Spania er med på Fargespill Trondheim for tredje gang, og har flere roller under årets forestilling. Foto: Kjell A. Olsen
Sang og sanglek blandes under ett av numrene. Foto: Kjell A. Olsen