Stephen Hawking skulle komme til Trondheim for å delta på Starmus-festivalen i juni i fjor. Reisen ble avlyst i siste liten.

- Jeg vet at han ble fryktelig skuffet over at han ikke fikk reise til Trondheim. Han ville svært gjerne. Men helsepersonellet satte grenser for ham, slik de ofte måtte. På et vis var det kanskje bra at han ikke kom, sier Edvard Moser.

Møtte ham to ganger

Nobelprisvinneren møtte Stephen Hawking to ganger. Første gang på Tenerife da han og den verdensberømte britiske fysikeren deltok på Starmus-festivalen i 2016. Den andre gangen var i Royal Society i London i fjor da Hawking var til stede på pressekonferansen for Starmus 2017 i Trondheim.

Edvard Moser kjenner Hawking best gjennom Garik Israelian, grunnleggeren av Starmusfestivalen.

Aktiv i Starmus

- Hawking var veldig engasjert i Starmus-festivalen inntil det siste året. Han spilte en viktig rolle i utvelgelsen av de som skulle holde foredrag på festivalen, og han var en nøkkelperson for å få de fremste til å komme. Du sier ikke nei til en invitasjon fra Stephen Hawking.

Mer enn vitenskap

Edvard Moser mener Hawking var en usedvanlig intelligent vitenskapsmann og astrofysiker.  Han så sammenhenger langt utover det vanlige.

- Samtidig har han gjort en fantastisk jobb med å formidle vitenskap. Han klarte å popularisere svært vanskelig stoff. Hawking var også en meget aktiv samfunnsdebattant.

Et symbol

- Det er viktig for vitenskapen å ha stjerner som Hawking. Vi trenger noen symbolfigurer. Han var også helt spesiell fordi han fikk gjort så mye, til tross for sin dårlige helse. Gjennom å få til nesten det umulige, formidlet han «driven»og motivasjonen som mange vitenskapsfolk har. Han var opptatt av alt, blant annet atomvåpen og farene med kunstig intelligens.

Mer engasjement

Nobelprisvinneren ved NTNU mener vitenskapsfolk må engasjere seg i samfunnsspørsmål, slik Hawking gjorde.

- Samtidig må vi se begrensningene våre, når det er spørsmål der vi ikke har større forutsetninger enn andre. Men problemet er nok motsatt. Vitenskapsfolk engasjerer seg for lite, både i konkrete saker og i formidlingen av hvor viktig vitenskapen er, sier Edvard Moser.

De mørke spådommene

Stephen Hawking fikk de siste årene mye oppmerksomhet rundt sine dystre spådommer om jordas fremtid og behovet for å befolke andre steder i verdensrommet. Dette må ikke skygge for det han var aller mest opptatt av, mener Moser.

- Han først og fremst var opptatt av å bevare livet her på jorda. Jeg tror Hawking var et allsidig menneske med en god porsjon humor. Selv om han ikke hadde mye mimikk, kunne man ane et smil. Midt oppi det hele tror jeg han var en livsglad person.