Først og fremst er det medlemmene av kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget som vil få referatene, men etter hvert vil sladdede versjoner også bli gjort tilgjengelig for allmennheten.

– Jeg legger til rette for at referater fra ledende embetsmenn kan offentliggjøres, med unntak av det som er taushetsbelagt, blant annet av hensyn til rikets sikkerhet, sier Tajik.

Mye kritikk

En av Tajiks første avgjørelser etter at hun ble kulturminister for en uke siden, var å holde fast på forgjengeren Anniken Huitfeldts beslutning om ikke å gi innsyn i referatene fra forklaringene som ledende embetsmenn ga til 22. juli-kommisjonen. Beslutningen var omstridt og kritisert fra flere hold, men Tajik holdt på sitt i litt over en uke.

Snuoperasjonen kom fredag ettermiddag, etter at en enstemmig kontroll- og konstitusjonskomité tidligere på dagen hadde krevd innsyn og åpenhet.

Stor jobb

Hadia Tajik kunne fredag ikke si noe om når referatene fra blant andre departementsråd og tidligere politidirektør Ingelin Killengreen, avgått PST-sjef Janne Kristiansen, avgått politidirektør Øystein Mæland og andre toppbyråkrater vil bli frigitt. Arbeidet med å gå gjennom dokumentene for å luke ut taushetsbelagte opplysninger vil ta tid, forklarer statsråden:

– Dette er en stor jobb, og vi må rett og slett komme tilbake med tidspunktet for offentliggjøring. Men vi vil legge til rette mest mulig for komiteen så snart som mulig, sier Tajik til NTB via sin kommunikasjonssjef Hanne Gjørtz.

Var internt

Det var Riksarkivet som ville hemmeligholde alle forklaringer til 22. juli-kommisjonen. Begrunnelsen var blant annet frykt for at fremtidige kommisjoner ville kunne få problemer med at kilder ikke ville stille opp.Torsdag for en uke siden, kvelden før hun gikk av som kulturminister, offentliggjorde Huitfeldt politikernes forklaringer, samtidig som hun opprettholdt innsynsnekten i embetsverkets forklaringer. Disse dokumentene var å regne som interne, lød begrunnelsen.Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité krevde fredag en utdyping av begrunnelsen dersom Tajik holdt fast på innsynsnekten.

– Vi trenger mest mulig åpenhet og demokrati i en sak som dette, sa komitéleder Anders Anundsen (Frp) til NTB.

Vil ha Jens

Det er kontroll- og konstitusjonskomiteen som skal behandle 22. juli-rapporten. Fredag bestemte komiteen seg for at de i løpet av oktober vil på befaring både til regjeringskvartalet og til Utøya.

– Vi ser for oss at høringen kan skje i midten av november, men det vil vi komme tilbake til, sier Anundsen.

Han sier at det er høyaktuelt å innkalle statsminister Jens Stoltenberg (Ap). Det vil i så fall bli første gang en sittende statsminister må forklare seg for kontrollkomiteen.

– Det vil vi ta endelig stilling til den 16. oktober, sier Anundsen

LES LEDEREN: Helt uforståelig hemmelighold