Hun sitter og ser tomt ut gjennom nettinggjerdet i leiren som minner mest om en fangeleir.

Fadia kommer fra Aleppo og har en lang, farlig og slitsom reise bak seg. Nå er hun nær målet Tyskland, men «velkomsten» i Ungarn har gått innpå henne. Oppholdet bak piggtråden i Röszke, Ungarns beryktede mottaksleir på grensen til Serbia, skulle vare i 24 timer. Nå har hun vært her i tre deprimerende dager.

Tøff linje

Statsminister Viktor Orbán er en «bad boy» i europeisk politikk. Han kjører en beinhard politikk mot flyktningene. Den linjen blir fulgt opp av det ungarske politiet. Grenseområdet mellom Ungarn og Serbia kryr av politifolk, også tungt utstyrt opprørspoliti.

På jordene i Röszke er det etablert flere leirer som flyktningene tvinges innom. Innenfor det ytre gjerdet i leiren der Fadia sitter, er leiren delt i seksjoner med nye nettinggjerder. Omkring 70 bor i hver seksjon. Utenfor patruljerer politifolk med hunder. Det er tørt og støvete. Grønne transportable toaletter er plassert ut, men altfor få.

Adresseavisen får ikke komme inn i leiren for å snakke med Fadia. Mens vi står og prater gjennom gjerdet, kommer Nida. Hun er åtte år gammel og syk, men har ikke fått tilsyn av helsepersonell, forteller en eldre afghansk mann.

Desperasjon bak nettingen

23 år gamle Haji, han også fra Afghanistan, liker også behand-lingen i leiren dårlig.

- Vi får ikke nok vann, vi har ikke tepper om natten og det er ikke legehjelp her. Jeg ville ikke kommet hit hvis jeg ikke hadde problemer i Afghanistan. Min bror og onkel i Jalalabad er drept av Taliban. Brønnen vår ble ødelagt med en bombe, sier Haji.

Noen er åpenbart enda mer desperate. Fra de bakre rekkene av gruppen som har samlet seg, roper en: Hvis vi ikke kommer oss ut, vil vi brenne teltene!

Klarer ikke ta unna

Syrerne er lovet opphold i Tysland og mange afghanere vil bli tatt imot i Europa. Men en god del av asylsøkerne må også regne med at de ikke har noen europeisk fremtid, i alle fall ikke på lovlig vis. En gruppe unge pakistanske menn som står og venter ved bussene som frakter flyktningene videre, er veldig motiverte for å jobbe i Europa, men det holder neppe som grunnlag for opphold.

En bussjåfør forteller at det daglig kjører 30–40 busser med flyktninger fra Röszke til mottak andre steder i landet. Men samtidig som bussene kjører folk vekk, kommer enda flere flyktninger inn i landet. Det ser ut til å være en total mangel på informasjon. Flyktningene vet ikke hvor de skal når de går om bord i bussene, og spør oss: Budapest? Wien? Germany?

I virkeligheten blir de kjørt til mottak rundt omkring i Ungarn for å registreres før de slippes fri igjen.

Flyktningene rømte

Mens Adresseavisen var i Röszke i går formiddag, brøt det ut fullt kaos. De nyankomne flyktningene hadde organisert seg, nektet å bli tatt med inn i transittleiren og kom togende inn grensebyen mens de taktfast ropte «No Camp», «No Camp».

De ville videre, så fort som mulig. Gjennom Ungarn og inn i Vest-Europa, det egentlige målet. Politiet sperret veien, men var sjanseløse da de 400–500 begynte å løpe i alle retninger, over jorder, over motorveien og ei veibru.

Politistyrkene fikk til slutt en viss kontroll, men da var folkemengden skrumpet kraftig. Da var mange, særlig de unge og sprekeste, allerede på vei mot Budapest, gående parallelt med motorvei E75. Kanskje kommer de seg til Østerrike uten å bli registrert i Ungarn. Målet er å komme til landet de ønsker seg før de blir bli registrert som asylsøkere.

Sperret inne: Inne i transitt-leiren er Fadia (t.v.) rystet over behandlingen hun har fått i Ungarn. Åtte år gamle Nida (t.h.) er syk, men har ikke fått medisinsk tilsyn. Foto: Rune Petter Ness
For sakte: Med en syv måneder gammel gutt på skulderen og to andre smågutter å passe på, klarte ikke denne afghanske mannen og kona å unnslippe politiet. Foto: Rune Petter Ness
Ungarsk kontroll: Politiet samler flyktningene straks de kommer over grensen, tar dem til et transittmottak og siden til nye mottak for registrering. Foto: Rune Petter Ness
Mange lurte politiet: De sprekeste flyktningene klarte å komme seg unna politiet fortsatte til fots gjennom og Ungarn. Foto: Rune Petter Ness
Innhentet: Politiet innhentet noen av dem som nektet å la seg registrere, men mange slapp unna. Foto: Rune Petter Ness
Nektet: Det hjalp hverken med politi eller hunder da flytkningene i går nektet å gå til transittmottaket i grensebyen Röszke. Foto: Rune Petter Ness
Våre reportere i Ungarn: Svein Inge Meland og Rune Petter Ness Foto: Rune Petter Ness