Trondheim har vært en «snill»kommune i flere år. Kommunen har blant landets høyeste satser for sosialhjelp. Sosialhjelpsbudsjettet ligger an til å bli på 217 millioner kroner neste år. Av dette går vel 90 millioner til unge under 35 år. I år er det store overskridelser på kommunen sosialhjelpsbudsjett.

De har ikke nødvendigvis blitt møtt med krav om å være i en eller annen form for aktivitet. Trondheim kommune sier bare at det skal stilles vilkår for sosialhjelp dersom det er hensiktsmessig. Her er ingen absolutte krav om noen form for aktivitet.

Økonomisk sosialhjelp er ment som et sikkerhetsnett for de som av ulike grunner ikke klarer å livnære seg selv eller som ikke er i utdanning. Det er mye rus og psykiatri blant mottagere av sosialhjelp. Det er også en stor andel innvandrerungdom blant de ungdommene som får sosialhjelp i Trondheim, opplyste rådmannen da han tidligere i høst la frem sitt forslag til kommunebudsjett for 2016. Mange av de som mottar sosialhjelp, er videre ungdom som har falt ut av skolen.

I fjor var Trondheim den kommunen i landet hvor antallet unge sosialklienter økte mest. I de ti største byene økte andelen unge på sosialhjelp med 295. Hele 196 av dem var fra Trondheim. Hvorfor det er slik, kan administrasjonen ikke gi noen gode svar på.LES OGSÅ: SV advarer mot aktivitetsplikt

Rolf Jarle Brøske (H) fremmet torsdag kveld en interpellasjon i bystyret om arbeidsplikt for unge sosialklienter. Det er ikke bra for unge mennesker å komme inn i en karriere som passive mottakere av sosial stønad, mente han. Han viste til Oslo og Drammen kommuner som har innført arbeidsplikt for unge sosialhjelpsmottagere, og som har gode erfaringer med ordningen.

Mange politikere på venstresiden har tradisjonelt vært motstandere av å kreve arbeidsplikt av sosialhjelpsmottagere. De mener de blir mistenkeliggjort og sett på som unnasluntrere som bare «går på sosialen». Det var kanskje derfor Rune Olsø (Ap) hadde behov for å minne om det historiske omkvedet i arbeiderbevegelsen: «Krev din rett, gjør din plikt». For hans parti kastet seg på Brøskes interpellasjon og fremmet et forslag som flertallet av partiene kunne slutte seg til.

Av den store sentrum-venstrekoalisjonen støttet KrF, Venstre, Pensjonistpartiet og Senterpartiet Aps forslag om å gjøre arbeids- og aktivitetsplikt til hovedregelen for unge sosialhjelpsmottagere, sammen med Høyre selv. Men dette ville ikke Aps to øvrige politiske kamerater SV og Miljøpartiet De Grønne støtte. De hadde tiltro til at sakene blir avgjort av dyktige fagfolk på et individuelt grunnlag. Derimot støttet de resten av forslaget som gikk ut på å innføre en ungdomsgaranti som sikrer alle under 25 år tett oppfølging for å sikre at de kommer inn i arbeid eller utdanning.

Bystyret har gjort et godt vedtak. Det å la unge mennesker gli inn i en karriere der de blir passivisert som sosialhjelpsklienter, er å gjøre dem en bjørnetjeneste. De som har muligheter for det, trenger å bli hjulpet inn i en tilværesle der de kan livnære seg selv. Det er bra for ungdom å ha noe å stå opp til hver morgen.

I fjor var Trondheim den kommunen i landet hvor antallet unge sosialklienter økte mest, og i går svarte bypolitikerne ja på å gjøre arbeids- og aktivitetsplikt til hovedregelen for unge sosialhjelpsmottagere. Foto: OLE MARTIN WOLD