- Det kan være aktuelt å gjøre endringer, skriver statsråden i en mail.

I dag får bilførere en bot på 1300 kroner hvis de blir tatt med mobilen på øret i trafikken. Kjøring på rødt lys kan derimot gi en bot på 5200 kroner samt prikkbelastning.

- Vi vet at fysiske omgivelser og gode kjøretøy hjelper lite dersom føreren er uoppmerksom. I USA meldes det at bilførers uoppmerksomhet på grunn av mobiltelefon nå er en hovedårsak til ulykker med trafikkdrepte. Den utviklingen bekymrer meg, og derfor vil jeg ha spesiell oppmerksomhet på det arbeidet Vegdirektoratet nå utfører, skriver Solvik-Olsen i en mail til Adresseavisen.

Han påpeker at Vegdirektoratet nå evaluerer prikkbelastningsordningen.

Trafikkdrept

Adresseavisen fortalte nylig om Martine (4) som ble drept i en trafikkulykke i 2003 etter at hun ble påkjørt av en sjåfør som sendte SMS. Nå ber foreldrene om økt straff for ulovlig mobilbruk i bil, noe de også får støtte for hos UP-leder i Midt-Norge, Per Einar Hollum.

- I dag er det ingen prikkbelastning som følge av mobilbruk. Men i og med at vi opplever en økende bruk av mobil, samtidig som vi vet at dette representerer en trafikkrisiko, så bør lovgiver vurdere dette strengere. Innføres det høyere bøtesatser og prikkbelastning, vil flere avstå fra å bruke mobil, uttalte Hollum, distriktsleder for UP i Midt-Norge.

Ble vurdert

Artikkelen førte til at stortingsrepresentant Karianne Tung (Ap) sendte et skriftlig spørsmål til samferdselsministeren hvor hun spurte om han ville ta initiativ til å øke størrelsen på det forenklede forelegget som gis til bilførere som bruker mobil ulovlig.

I sitt svar viser Solvik-Olsen til at prikkbelastningsordningen sist ble evaluert og revidert for fem år siden, og at det da ble vurdert om flere trafikkovertredelser skulle innlemmes i ordningen. Den gang ble også brudd på forbudet mot førers bruk av håndholdt mobiltelefon vurdert.

- Ut fra kriteriene for denne ordningen ble det imidlertid ikke funnet tilstrekkelig grunnlag for å innta denne overtredelsen, skriver Solvik-Olsen som påpeker at både Vegdirektoratet og Statens vegvesen nå ser på denne problematikken. Ut fra dette arbeidet vil det derfor igjen bli vurdert om det er grunn til å endre reaksjonene for ulovlig mobilbruk i bil.

Skuffet

Solvik-Olsen påpeker i sin mail at han er svært opptatt av trafikksikkerhet.

- Alle som har mistet noen i trafikken, vet hvor tungt og meningsløst det føles. Vi har derfor gjort flere klare prioriteringer, deriblant økt veivedlikehold og veisikring, flere kontroller, spesielt mot tungbiler, økt fokus på teknologi som førerstøtte og strengere regler rundt rusmidler, skriver Solvik-Olsen.

Stortingsrepresentant Karianne Tung er imidlertid skuffet over svaret, og sier hun skulle ønske ministeren prioriterte trafikksikkerhet litt høyere.

- 1300 kroner er ingen avskrekkende bot å få. Det hadde ikke vært galt om boten hadde vært dobbelt så stor. Det er like alvorlig å bruke mobil i bil som å kjøre i påvirket tilstand. Du er en fare for dine medtrafikanter når du bruker mobil i bil, sier Tung som mener ulovlig mobilbruk også bør straffes med prikkbelastning.

Faksimile fra Adresseavisen 25. september.
Høyere straff: Stortingsrepresentant Karianne Tung (Ap) ønsker høyere bøter og prikkbelastning for bilførere som bruker håndholdt mobil. Foto: Kjell A.Olsen