Lysene i trærne skaper stemning i mørket. Foto: Glen Musk

Michael Jan Warecki, som hun kommer gående sammen med nedover Nordre i Trondheim, er enig.

Begge synes det er et flott tiltak av Midtbyen Management å dekorere trær i Midtbyen med mørketidsbelysning. Nå er det blitt en tradisjon.

Lysene i trærne som skal hjelpe oss gjennom den mørke og kalde vinteren er endelig på plass. På selveste fredag den 13. ble midtbygatene lysere.

En eventyrlig stemning

- Med dette ønsker vi å skape en lys og eventyrlig stemning for alle byvandrere. Mens julegatene lyser opp desembernatten, vil mørketidsbelysningen være med oss helt til vi går mot lysere tider. Lysene vil ikke bli tatt ned før i månedsskiftet februar/mars, forteller Rigmor Bråthen, daglig leder i Midtbyen Management AS.

Ingrid Marie Sylte Isachsen savner ikke snøen, det gjør heller ikke Michael Jan Warecki. Men blir det skikkelig barfrost, og det nærmer seg julaften, er det fint om det skulle komme litt snø, synes de.

- Når det nå blir stadig tidligere mørkt om ettermiddagene, er det fint at det lyser i trærne i Midtbyen. Det lyser bokstavelig opp i den mørke årstiden, mener Isachsen.

Ventet på bladfelling

Rigmor Bråthen forteller at vanligvis har mørketidslysene blitt montert rundt 1. november, men på grunn av den milde høsten er mange trær fremdeles fulle av blader. Ja, enkelte steder har bladene knapt fått høstfarge. På Nordre finnes ennå grønne blader. Derfor har man måtte vente i det lengste på bladfellingen med å feste lysene til greinene,. Men nå kunne man simpelthen ikke vente lengre.

Lørdag 28. november klokken 16 tenner Midtbyen Management julegatene. Det skjer på Cicignons plass med Askepott til stede.

- Vi starter der, men går fra gate til gate og tenner julelysene fortløpende, sier Rigmor Bråthen. Det blir musikk og godteri til barna. Og ikke minst skal elever fra sirkuslinja ved Kunstskolen opptre, med akrobatikk og flammesluking.

Julemarkedet på Torvet blir tradisjonen tro fra 11. til 20. desember. Og hver dag fra 11. desember til 20. desember holdes konsert ved Frelsesarmeens gryter på Torvet.

Tenner grana på Torvet

Første søndag i advent, som er 29. november, tennes julegrana på Torvet. Det skjer som vanlig klokken 17 med Bispehaugen skolekorps til stede. Frelsesarmeen vil være representert med sine julegryter, og det er for øvrig Frelsesarmeen som har ansvaret for arrangementet.

Årets julegran kommer fra en privat eiendom i Mellomfossveien, som ligger midt mellom Øvre og Nedre Leirfoss.

- Mest trolig blir dette treet valgt, sier Jan Røising parksjef for Midtbyen. Han hadde akkurat vært ute og sett nærmere på treet da Adresseavisen snakket med ham.

- Jeg skal sjekke et par trær til, men jeg tror vi i ender opp med den om lag 17 meter høye grana i Mellomfossveien, legger han til.

Fant treet i sommer

Trondheim bydrift får hvert år en rekke tips fra publikum om kandidater til julegran, men ofte er trærne for korte, kanskje ikke mer enn 10 - 12 meter. Hvor gammel årets gran er, tør ikke Røising si før han har fått talt årringene.

- Jeg hadde med meg folk fra et kranfirma, og de regner med at det skal gå greit å få treet felt og fraktet ned til Torvet.

Jan Røising sier at treet skal felles torsdag 26. november og dagen etter skal lysene henges opp.

- Hvordan kom dere over dette treet?

- Vi får mange tips, og det er vi glade for. Men dette treet oppdaget jeg i sommer og tenkte med en gang at det var en god julegran-kandidat, sier parksjef Jan Røising.

Skaper hygge: - Koselig med lys i trærne i den mørke årstiden, synes Ingrid Marie Sylte Isachsen og Michael Jan Warecki. Foto: jens petter søraa
Grønne blader: Midtbyen Mangement ventet i det lengste med å henge opp mørketidsbelysningen på grunn av sen bladfelling. Men fortsatt er det friskt med blader i trærne på Nordre. Foto: jens petter søraa