- Kommunalminsteren har klaget på at mange kommuner ikke brukte tiden særlig godt nok rett etter valget. Jeg er redd det gjelder oss i Ørland også. Jeg kan ikke love at vi kommer i land med dette, sier Høyres ordfører på Brekstad, Tom Myrvold.

Regjeringspartiet Høyre holder denne helgen landsmøte. Delegater fra hele landet har samlet seg på Gardermoen, og av temaene som ikke står på den offisielle dagsorden er kommunesammenslåinger desidert den største snakkisen på bordene.

LES OGSÅ KOMMENTAREN: Kommunesammenslåing er smittsomt

- Det er et visst trykk, ja. Men etter jul har det også virkelig løsnet for reformen. Det skjer utrolig mye rundt om i kommunene nå. Men, det er et men, erkjenner Høyres kommunalpolitiske talsmann på Stortinget, Frank Jenssen.

Fristen for å melde inn vedtak om sammenslåing er 1. juni.

- Tiden går raskt og det er en del usikkerhet om mange av kommunene som er i prosess kommer i mål, sier han.

Erna Solberg i sin landsmøtetale: - Kan ikke være mer generøse enn andre.

Sprekk på oppløpet?

Som Adresseavisens store kommuneoversikt i dagens avis viser, står flertallet av kommunene fortsatt midt oppe i kompliserte sonderinger eller forhandlinger.

Av landets 428 kommuner, viser Kommunal Rapports store nasjonale oversikt denne uken at bare 11 så langt har søkt om å slå seg sammen.

* 162 er enige om en intensjonsavtale.

* 108 forhandler eller har vedtatt å starte forhandlinger.

* 87 utreder eller sonderer.

* 60 kommuner har avsluttet prosessen, og vedtatt å fortsette som egen kommune.

De mest elleville lanserte en halvering av Kommune-Norge da Kommunereformen ble lansert. Nå er det tvilsomt om man kan summere 100 kommuner når fristen går ut 1. juli.

LES OGSÅ KOMMENTAREN: Høyres store skrekk er å havne i Ap-fella

Personavhengig

Frank Jenssen bedyrer at han er svært optimistisk, men tør ikke spå om hvor mange kommuner som til syverne og sist vil slå seg sammen.

- Hvor mange trenger Høyre for å kalle reformen en suksess?

- Det synes jeg også er vanskelig å være konkret om. Dette er ikke en partipolitisk reform. Dette er ikke en reform for å forandre Norge, men en reform som er nødvendig fordi Norge er forandret, sier Jenssen.

I løpet av tre neste måneder skal det avholdes om lag 200 ulike folkeavstemninger om sammenslåinger ute i kommunene. Jenssen maner sine egne Høyre-ordførere – og alle andre – til å utvise «kraftfullt lederskap».

- Det er bare tiden og veien, det er avgjørende viktig å ikke snuble i oppløpet. Det vi ser er at prosessene for å lykkes er avhengig av godt og kraftfullt lokalt lederskap. Ofte er det personavhengig, sier en krigersk Jenssen.

Ordfører Tom Myrvold i Ørland virker ikke like sikker.

- Et vedtak om folkeavstemning i seg selv, er svært forsinkende. Og til syvende og sist folket som bestemmer. Folkeavstemninger er nei-sidens arena, sier han.

- Ikke vårt prosjekt

En som ikke synlig stresset for kommunereformen i Høyre, er sjefen selv, Erna Solberg. I sin landsmøtetale ble verken Kommunereformen eller denne ukes Regionreform ofret med så mye som en bisetning.

- Regionreformen er ikke vårt prosjekt. Den er noe vi har lagt frem fordi Venstre, KrF og resten av Stortinget har bedt oss om det. Kommunereformen, derimot, den går på skinner av seg selv – og er ikke noe jeg trenger å prioritere i dag, sier Erna Solberg.

Se den store kommunegrafikken i papiravisen om situasjonen i Midt-Norge.

Hør Adresseavisens kommentatorer diskuterer Høyre på Podkast