- Før turen var jeg veldig skeptisk til selfangst, sier regissør Trude Berge Ottersen.

33-åringen fra Kongsberg er sammen med medregissør Gry Elisabeth Mortensen aktuelle med dokumentaren «Ishavsblod».

I filmen som hadde premiere fredag, følger vi Norges eneste gjenværende selfangstskute på tokt over Vestisen utenfor kysten av Øst-Grønland. I løpet av den to måneder lange turen gjennom isødet stifter vi blant annet bekjentskap med skårungen Håkon og kaptein Bjørne.

Rødt blod på hvit is

De to regissørene, med base i Tromsø, ville skildre en næring som var i ferd med å gå over til å bli historie etter at subsidiene fra staten forsvant i 2015. I år er subsidiene igjen på plass, og Fiskeridepartementet har satt av 2,5 millioner kroner til fangsten. Beløpet er nok til at en selfangstskute kan legge kursen mot Vestisen.

- Selfangsten har et ufortjent dårlig rykte. Rødt blod på hvit is ser jo ikke så bra ut, men selfangst er ikke verre enn annen kjøttproduksjon. Folk tenker ikke over hvor biffen eller kjøttdeigen de kjøper i butikken kommer fra.

LES ANMELDELSEN AV «ISHAVSBLOD»: Herlig norsk dokumentar om selfangst

Duoen forteller at de har prøvd å lage en observerende film, slik at publikum selv kan avgjøre hva de mener om fangsten.

- Først får selen et skudd i hodet, før en fra mannskapet jomper ned på isen og slår selen i hodet med en hakapik. Deretter tappes selen for blod. Hele prosessen overvåkes av en veterinær, slik at dyret ikke lider noen overlast. I actionfilmene ser vi menneskeblod hele tiden, men det skal bare litt dyreblod til før folk lukker øynene.

Vil stoppe selfangsten

Leder for dyrerettighetsorganisasjonen NOAH, Siri Martinsen, er imot at den økonomisk støtten er gjeninnført. Hun mener at selfangsten burde avvikles en gang for alle.

- Det er ingen grunn til at norske myndigheter skal subsidiere selfangsten. Dette er dyr som lider overlast. Blant annet er risikoen for skadeskyting stor når dyr skytes fra en båt i bevegelse.

Hun mener at det er en grunn til at import av selprodukter blant annet er forbudt i EU og USA.

- Flere blir bevisst på hvordan dyrene behandles. Selfangsten kan enkelt avvikles på dagen, fordi den bare sysselsetter et titall personer.

LES OGSÅ:  - En av Europas beste barnebokforfatter er fra Trondheim

Dusjet annenhver uke

Filmskaperne Mortensen og Ottersen mener at EU-forbudet først og fremst baserer seg på følelser. De sier at det er viktig at næringen, som har vært en del av norsk kultur i uminnelige tider, tas vare på.

- Mange tror at grønlandsselen er utryddingstruet, men det stemmer ikke. Kvotene på selfangst er langt høyere, enn det antallet dyr som faktisk fanges. Vi risikerer at mye verdifull kunnskap om polområdene vil gå tapt.

Regissørene forteller om et mannskap som var glødende opptatt av dyr og dyrehold. I løpet av den to måneder lange turen måtte jentene gi avkall på mobil og internett.

- Det hele ble til verdens lengste hyttetur. Vi spilte kort, mens håret vårt var fullt av blod og selspekk. Dusje fikk vi kun muligheten til annenhver uke.

LES OGSÅ i: Halvdan Sivertsen: - Jeg laget en boybandversjon av «Titusen tommeltotta»

Jakt i isødet: Fangstfartøyet «Havsel» på selfangst i Vestisen nord for Island i «Ishavsblod» som følger skuta i det som kan være slutten for norsk selfangst. Foto: PRESSEFOTO