Februar 2001: I en TV-stue på rusbehandlingsinstitusjonen Tyrili sitter 17 år gamle «Thea». Det er obligatorisk morgensamling. De ser på nyhetene på TV, på en pressekonferanse der en gråtende Siv Jensen og en anstrengt Carl I. Hagen innrømmer at en ledende Frp-politiker har hatt sex med en 16 år gammel FpU-delegat.

Jenta reiser seg brått og forlater rommet.

Det er henne de snakker om.

– Den historien, den går aldri vekk. Hele Norge kjenner den. Det er blitt en stor del av livet mitt å unngå det, å unngå ham … Men det er umulig, sier kvinnen til Aftenposten, som nå er blitt 34 år.

«Thea» har høyst ufrivillig vært en del av norsk offentlighet siden vinteren 2001. Hver gang en norsk politiker er innblandet i en skandale, blir det som også er hennes historie igjen et tema i debatter, i kommentarfelt, over lunsjbord på jobben. Hun vil for alltid være Søviknes-jenta.

Hun har vært taus siden 2001. I dag forteller hun sin historie til Aftenposten og Bergens Tidende.

Her kan du lese Terje Søviknes' svar til saken

Søker om erstatning fra staten

Nylig søkte advokaten hennes, Jannicke Keller-Fløystad, om voldsoffererstatning fra staten, begrunnet med at kvinnen har fått psykiske skader etter hendelsen på FpUs landsmøte i 2000. Her hevder advokaten at 16-åringen skal ha blitt utnyttet seksuelt ikke bare av én, men av to voksne politikere den natten.

«Det avdekkes her en ukultur i partiet hvor det ikke var trygt for ungdommer å delta på landsmøte for ungdommer», skriver Keller-Fløystad i søknaden.

– Hvor sikre kan dere være på at Theas psykiske problemer skyldes hendelsene på landsmøtet?

– Bildet er sammensatt, og vi kan ikke si at alle problemene skyldes det som skjedde der. Men det vi vet sikkert, er at jenta ble akutt psykisk syk og begynte med selvskading kort tid etter hendelsen. Etter det eskalerte problemene hennes, og det har vært svært vanskelig for henne at personen hun mener krenket henne, til stadighet dukker opp i mediene, sier Keller-Fløystad.

Advokaten påpeker at det ikke er uvanlig at personer som utnyttes seksuelt, får psykiske problemer i mange år etter hendelsene.

Inspirert av #metoo

En viktig grunn til at Thea vil fortelle sin historie nå, er #metoo.

– Jeg ønsker å være en stemme for alle dem som blir utsatt for overgrep fra maktpersoner. De bør ikke vente så lenge som jeg har gjort med å snakke, det er skadelig å bære på disse tingene alene, sier kvinnen.

34-åringen mener klimaet for å snakke om maktpersoner som oppfører seg upassende mot unge mennesker, er endret de siste månedene.

– Nå føler jeg at det er en sjanse til å bli hørt, at ansvaret plasseres der det hører hjemme – hos mennene. Jeg har følt meg så skamfull, jeg har båret det som om det var min feil, sier hun.

Hun er klar over at mange vil mene det som skjedde den natten tilhører fortiden: Søviknes ble etterforsket for seksuelle overgrep mot 16-åringen, men saken ble henlagt som intet straffbart forhold i 2001.

Han mistet vervet som andre nestleder i Frp, mistet listetopp-plassering og dermed stortingsplass og var borte fra rikspolitikken i mange år. Han har beklaget og sagt at det som skjedde mellom ham og 16-åringen aldri burde skjedd. Frp har innført varslingsrutiner og retningslinjer.

Theas poeng er at det hun opplevde som et overgrep, fortsatt påvirker livet hennes mange år etter at det skjedde. Og i lys av #metoo: Hvordan det oppleves når den andre parten er en mann med makt som stadig dukker opp i mediene.

Etter å ha vært taus i 17 år, snakker Thea for første gang. Det skyldes #metoo. – Endelig er det en sjanse for at ansvaret plasseres der det hører hjemme, hos mennene, sier hun.

Fant sin plass i FpU

En søkende tenåring. Preget av foreldrenes ferske skilsmisse, av å bli mobbet på skolen, av spiseforstyrrelsene hun hadde fått behandling for siden hun var rundt 13 år. En jente som ikke helt hadde funnet sin plass, som hadde eksperimentert litt med rus. Slik beskriver Thea seg selv da hun som niendeklassing ble invitert med til det lokale FpU-laget av en venninne. De var ikke så mange, men de var ivrige. De ville endre samfunnet.

– Jeg følte meg akseptert, jeg fikk venner der. I løpet av kort tid fikk jeg tillit og ble nestleder i lokallaget, forteller 34-åringen.

Hun var stolt da hun ble valgt ut til å være lokal delegat på FpUs årsmøte i Langesund i slutten av januar 2000. 16-åringen ble kjørt til hotellet av sin mor.

– Jeg hadde ingen betenkeligheter med å sende henne dit, jeg var sikker på at det var et seriøst arrangement, sier Theas mor i dag.

Første gang uten foreldre

16-åringen frydet seg, det var første gang hun var på hotell uten foreldre. Hun drakk øl og vin – både før middagen og etterpå, da de dro på karaokebar i Langesund.

– Alle gjorde det, både jeg og de andre som var under 18 år, sier hun.

På karaokebaren ble hun sittende ved samme bord som Terje Søviknes, daværende nestleder i Frp. Festen fortsatte, og sent på kvelden ble hun med ham til hans rom for å hente noe til et nachspiel et annet sted på hotellet. Hun følte seg helt trygg.

– Jeg så opp til ham. Han var jo nestleder og ordfører, samboer og dobbelt så gammel som meg.

Mener det var et overgrep

Herfra og ut spriker forklaringene om hva som skjedde. Søviknes skal ha forklart i avhør at Thea var med på alt som skjedde på hotellrommet. Hun hevder at hun var så full at hun ikke kunne lukke øynene, fordi rommet snurret sånn. Hun sier at hun og Søviknes kysset litt. At hun sa nei da det utviklet seg. At han likevel bar henne bort til sengen og gjennomførte et samleie. Og at hun var stiv av angst, at hun følte han hadde en form for makt over henne, siden han var kjendis.

Hun husker at hun etterpå samlet sammen tingene sine og kom seg ut av rommet.

– På gangen utenfor rommet hans ble jeg sittende i en slags fosterstilling på gulvet, med skjørtet rundt knærne. Jeg var så ute av meg at jeg ikke ante hvor hotellrommet mitt var, jeg satt bare der, forteller kvinnen.

En mann hun stolte på

En annen ungdomsdelegat fant henne i gangen og fulgte henne til en annen politiker.

– Jeg var glad for det, dette var en mann jeg hadde hatt litt med å gjøre. Jeg stolte på ham, sier Thea.

Ungdomsdelegaten forlot dem. Thea lå på sengen med den voksne delegaten, hun sier hun gråt, at hun søkte trøst hos ham.

– Jeg fortalte ham at Søviknes hadde prøvd seg, at jeg syntes det var ekkelt. Jeg turde ikke fortelle alt som hadde skjedd, sier hun.

Det endte med at de hadde sex, uten at hun protesterte. Hun forklarer det med at hun var så ute av seg at hun hverken sa ja eller nei.

– Han utnyttet det at jeg var ung, full og i en svært sårbar situasjon.

Mannen, som har sittet på Stortinget for Frp, skal i politiavhør i 2001 ha bekreftet at han hadde samleie med jenta den natten. Han skal ha forklart at 16-åringen var aktivt deltagende i det som skjedde mellom dem.

Aftenposten har vært i kontakt med politikeren, som i dag ikke ønsker å kommentere saken.

Utpå morgenkvisten kom hun tilbake til sitt eget hotellrom. Hun husker at hun dusjet og dusjet, men følte seg like skitten uansett hvor mye hun vasket seg. Senere på dagen dro hun hjem til moren og småsøsknene.

– Det var som om jeg fikk hjem en annen datter, sier moren hennes.

– Hun var sint, uregjerlig, taus og trist. Men hun sa ikke hva som var grunnen.

Like etter landsmøtet i Langesund sier jenta at hun kontaktet den lokale FpU-lederen og sa at hun ville melde seg ut av FpU fordi det hadde skjedd noe som ikke var bra med Søviknes på landsmøtet.

«Ga uttrykk for at hun ønsket å dø»

I februar 2000, under tre uker etter landsmøtet, ble 16-åringen for første gang innlagt på lukket avdeling på psykiatrisk sykehus. Psykiateren som hadde ansvar for tenåringen, knytter i sin epikrise Theas tilstand til opplevelsene på landsmøtet. Epikrisen, som ble skrevet lenge før det offisielle Norge kjente noen «Søviknes-sak», viser at fagfolkene er bekymret:

«Forteller etter innkomst her at hun snaut to uker før innleggelsen ble voldtatt av en eldre mann i tilknytning til en konferanse hun var på. Hadde ikke turt å fortelle dette etter at hun kom hjem. Ble etter denne perioden tiltagende deprimert, isolerte seg og mistet nattesøvnen.»

«Pasienten hadde ved innkomst her et klart depressivt preg. Virket trist og ga uttrykk for at hun ønsket å dø», står det videre i journalen Aftenposten har tilgang til.

To måneder senere var Thea fortsatt innlagt. «Pasienten har vært mye opptatt av overgrepet (...) men har bestemt seg for å ikke gå videre med anmeldelse av dette forholdet nå», står det i journalen.

– Jeg prøvde å ta livet av meg mens jeg var innlagt, fordi jeg følte meg verdiløs og skamfull, sier kvinnen.

Etter selvmordsforsøket begynte hun med selvskading.

Først da datteren ble innlagt, fikk moren vite hva som skulle ha skjedd i Langesund. Datteren ønsket ikke å anmelde, men i mars 2000 informerte moren likevel politiet. Saken skal ikke ha blitt etterforsket før nesten ett år senere.

Tvangsplassert av barnevernet

På psykiatrisk avdeling ble Thea kjent med en ung rusmisbruker. Etter at de ble utskrevet, introduserte han henne for amfetamin.

– Følelsen av å være brukt, å være skitten – den forsvant når jeg ruset meg. Det eskalerte kjapt, jeg ruset meg med det jeg fikk tak i for å slippe å tenke, sier kvinnen i dag.

Hun ble tatt av politiet. Moren fant amfetamin blant tingene hennes. Thea beskriver seg selv som vill og utagerende. Hun ble innlagt på psykiatrisk på nytt, med en psykose utløst av rus. Barnevernet grep inn og fikk et tvangsvedtak på at hun kunne plasseres på avrusning mot sin vilje. 17-åringen endte på ruskollektivet Tyrili i Hedmark.

Maktkamp og rykteflom

Det var på Tyrili hun var da Cathrin Rustøen gikk på talerstolen på Frps fylkesårsmøte i Hordaland i 2001 og fortalte at hun var blitt voldtatt av en sentral tillitsvalgt i Frp. Rustøen sa at hun kjente til andre unge i Frp som var blitt seksuelt misbrukt. Thea skjønte raskt at hun var en av dem Rustøen snakket om.

– Jeg husker jeg beundret Rustøen, hun våget å sette ord på det samme som jeg slet med, sier hun og legger til at hun var skuffet over Siv Jensens håndtering av saken.

På denne tiden var FrP preget av maktkamp og en voldsom rykteflom som rammet begge de to daværende nestlederne, Terje Søviknes og Siv Jensen. Flommen toppet seg etter Cathrin Rustøens tale. Opplysninger som kom frem i mediene, fikk politiet til å sette i gang egne undersøkelser av hva som hadde skjedd på landsmøtet. Politiet kalte Søviknes, jenta og et titall vitner inn til avhør. Også den andre politikeren ble avhørt.

Hemmelig avhør

5. februar 2001: En ansatt på Tyrili følger Thea fra Hedmark til Oslo. Hun tar henne med ut til middag, prøver så godt hun kan å snakke om noe annet, å løfte stemningen. Av frykt for at pressen skal dukke opp hvis jenta blir avhørt på Grønland politistasjon, er det i hemmelighet bestemt at avhøret skal gjøres i Kripos-hovedkvarteret på Helsfyr. Den ansatte skal forberede henne på avhør og få henne dit uten at noen får vite om det. Samtidig skal hun passe på at Thea ikke stikker av for å ruse seg.

– Det var en nærliggende frykt fordi dette gjaldt en jente med rusproblemer som var under et nærmest umenneskelig press, sier Lunaas.

Thea forklarte i det syv timer lange avhøret med Kripos at det som skjedde på hotellrommet i Langesund, ikke hadde vært frivillig fra hennes side. Terje Søviknes’ forklaring var at sexen var frivillig fra begges side.

Politiet sender saken til statsadvokaten i Telemark og Vestfold, Paal Christian Aartun. Han henlegger saken etter et døgn, som intet straffbart forhold. Politiet finner det ikke bevist at Søviknes brukte vold, og heller ikke at jenta var så beruset at hun ikke kunne sette seg til motverge.

Involvert i ransmiljø

Terje Søviknes var permittert fra jobben som ordfører på Os i tre uker mens han ble etterforsket. Da saken ble henlagt, kom han tilbake som ordfører.

Samtidig var livet til Thea i en raskt nedadgående spiral. Rusmisbruket førte henne til «Plata» i Oslo. Ikke lenge etter henleggelsen satte en mann jomfruskuddet med heroin på jenta.

– Jeg følte meg så lite verdt at jeg like gjerne kunne gå nedenom og hjem som junkie. Ingen trodde på meg uansett, sier hun.

I hjembyen hennes var det mange som visste at hun var «den jenta». Ryktene gikk.

– Jeg hadde journalister liggende i hekken, og pressen ringte i ett kjør. Det var helt vilt, sier jentas mor.

For Thea avløste den ene heroinsprøyten den forrige. Tenåringsjenta ble en kjenning av politiet både i Oslo og i hjembyen og så innsiden av fyllearresten mer enn én gang. Via en mann hun var sammen med, ble hun en del av Oslos harde ransmiljø. Én gang ble hun dømt for uaktsomt heleri etter at politiet fant deler av et ransutbytte da de ransaket henne.

Fant roen i India

Etter ti år vekselvis på kjøret og på rusbehandling bestemte Thea seg for å reise vekk bort fra alt. Hun puttet det hun eide i en ryggsekk og dro til India.

– Der fant jeg roen og kuttet ned på rusbruken, sier hun.

Etter en stund reiste hun tilbake til Norge, skaffet seg leilighet og studiekompetanse. Hun fikk et barn, utdannet seg til sykepleier og hadde under ett år igjen av utdannelsen da en journalist ringte. Hun husker samtalen slik:

«Det sies at Terje Søviknes er på vei tilbake til rikspolitikken, at han kan bli den neste statsråden fra Frp. Har du noen kommentar til det?».

– Jeg lo det bort. Det var utenkelig, sier kvinnen.

Nyhetsvarselet

Desember 2016: Thea sitter hjemme i sofaen. Livet er akkurat der hun vil det skal være. Så tikker nyhetsvarselet fra NRK inn på mobilen hennes: «Terje Søviknes (Frp) er ny olje- og energiminister».

Hun gikk ikke på praksisjobben på en kreftavdeling dagen etter. Nok en gang ble Søviknes-saken diskutert i mediene. Noen reagerte på at en mann som hadde innrømmet sex med en beruset tenåring, kunne bli statsråd. Andre mente saken var gammel, at han hadde gjort opp for seg, det var på tide å gå videre. Søviknes uttalte at det som skjedde, var en stor feil som han gjerne skulle hatt ugjort. Han sa at saken for alltid kom til å forfølge ham.

I de første ukene etter at Søviknes ble statsråd, ble hun alvorlig psykisk syk, forteller Thea.

– Vi har sett mange ganger at hun har fått sterke reaksjoner når Søviknes er mye i mediene, sier Lise Lunaas, i dag nestleder på Tyrilisenteret Lillehammer. Hun har fortsatt nær kontakt med kvinnen.

– Det alltid å skulle være på vakt, det å vite at ansiktet og stemmen til den du ønsker å unngå, alltid kan dukke opp på radio, TV, og på nettet … Det er ikke tvil om at rehabiliteringen til Thea har vært vanskeligere fordi mannen som krenket henne, er så profilert, sier Lunaas.

Skjermer seg fra alle nyheter

Thea fikk medisinsk hjelp, men etter å ha vært nykter i syv år, begynte hun å ruse seg igjen.

– Det at du ble så dårlig, kan det ha flere årsaker? Det er jo for eksempel en tøff kombinasjon å være student og alenemor?

– Jeg var selvfølgelig litt sliten, som mange andre studenter på tampen av semesteret. Men jeg tror det meste skyldes at saken ble så hyppig omtalt i mediene igjen, og da får jeg sterke reaksjoner.

De siste månedene har hun vært nykter, sier hun. For å skjerme seg selv har hun sluttet å lese nettaviser, sluttet å se på TV, rensket mobilen for alle nyhetsvarsler. Hun har søkt om traumebehandling.

Blank stemme

I dag angrer Thea bittert på at hun gikk inn i politikken. Den tidligere så samfunnsengasjerte jenta har stemt blankt i alle valg siden 2000, hun har null tillit til politikere.

– Når en person som viser så total mangel på dømmekraft som han har gjort, blir utnevnt til statsråd, hvilket signal sender det til ofre for overgrep?

Hun er stille, tenker seg om.

– Jeg var i en alder der det var flaut å kline med feil gutt på fest, og så ble jeg «den jenta» for hele Norge. Voksne partiledere satt på TV i beste sendetid og diskuterte forhold som angikk meg. Jeg skulle bli voksen under de forutsetningene, sier hun.

Nå håper hun at det å fortelle historien sin denne ene gangen, sette ord på hvordan det har vært å være henne siden den natten i Langesund, vil hjelpe henne til å gå videre. Hun vil ikke føle seg skamfull mer.

– Jeg var bare 16 år. Det er ikke jeg som skal skamme meg.

34-åringen sier at dette er det eneste intervjuet hun kommer til å gjøre om saken. Hun ber om at pressen ikke kontakter henne eller familien hennes.