Arbeidene starter etter påske.

Søbstad AS fra Trondheim vant oppdraget i konkurranse med tre andre entreprenører.

Ifølge prosjektleder for Torget, landskapsarkitekt Marit Solum, ble Søbstad AS valgt fordi firmaet ga det beste tilbudet, både med hensyn til pris og kvalitet.

Søbstad vant også den første anbudskonkurransen i september 2017, som omfatter første byggetrinn av den omfattende rehabiliteringen av Torget.

I Kongens gate bygges et såkalt fordrøyningsbasseng. Digre betongrør skal ta unna regnvannet.

– Ved å bygge fordrøyningsbasseng er vi bedre forberedt på forventede endringer i klimaet med økt nedbør, opplyste Solum da arbeidene startet i oktober.

Noe av arbeidet i vestre del av Kongens gate vil pågå parallelt med oppstarten av siste byggetrinn, som omfatter alt arbeid inn på selve torgflata.

Dekke i naturstein

Torget får et helt nytt dekke i naturstein og ny permanent møblering. Det skal lages nye gate- og fortauslinjer og plantes blomster og trær, som vil gi Torget et mer intimt preg enn i dag. Ifølge Marit Solum blir det betydelig bedre forhold for marked og arrangement, og det blir gjort omfattende teknisk arbeid under bakken. Det skal bygges fire underjordiske tekniske rom, som knyttes sammen ved hjelp av en gangbar kulvert eller tunnel under Torget. Ny nettstasjon skal sørge for strømforsyning til konserter og andre arrangement, samt bygningene rundt Torget.

Legging av naturstein utgjør over 10 000 m² med ulike steinvarianter. I hard konkurranse ble to bedrifter i Oppdal og en i Alta valgt til å levere skiferen. De tre er OppdalSten og Minera, som begge holder til i Oppdal, samt Altaskifer i Alta.

Det totale området som skal rustes opp, omfatter Kongens gate fra Prinsens gate til Nordre gate, noen arealer i Munkegata og hele Torget.

Står ferdig i 2020

- Det hviler et stort ansvar på alle involverte for å sikre at prosjektet blir utført med den kvaliteten som byens innbyggere forventer og fortjener. Torget bygges i et hundreårs perspektiv, og arbeidet som gjøres skal gjennomføres med et ekstra fokus på nøyaktighet og kvalitet, både i prosjektering og utførelse, understreker prosjektlederen.

Anleggsarbeidet på Torget starter i april 2018 og skal stå ferdig i juni 2020. Arbeidet med byggetrinn 1, Kongens gate vest, startet i oktober 2017.

Bystyret har bestemt at Torget skal fornyes og bli et åpent, verdig og intimt samlingssted i hjertet av Trondheim, med plass til både hverdagsliv, folkeliv og fest. Plassen er byens viktigste byrom og vil få en utforming som inviterer til handel, servering, marked og større begivenheter som idrettsarrangement, seremonier og konserter.

Et pulserende sted

Ombyggingen skal styrke Torgets posisjon som et pulserende sted i Midtbyen og skal by på gode opplevelser for alle.

Et sterkt ønske fra både næringsliv og byens befolkning har vært at Torget bør være mer intimt enn i dag. Den nye planen legger til rette for dette ved at planter og trær vil skape en lunere atmosfære ved uteserveringene og de øvrige sitteplassene. Torget skal være flatt og fleksibelt. Dette gir en forutsigbar ramme for alle som skal bruke plassen. Møbler og andre permanente elementer skal plasseres slik at de kommer minst mulig i konflikt med fremtidige arrangement. Torget skal kunne brukes både planlagt og spontant, uten mye tilrettelegging og arbeid i forkant.

Prosjektleder Marit Solum opplyser at torgflata og sitteplassene skal bygges med robuste og solide materialer, som tåler tidens tann. Møblene bygges i granitt, et materiale som kan stå ute i mange år uten at uttrykket forringes. Torget vil få et helt nytt dekke i naturstein med mønster inspirert av trøndersk åkletradisjon.