- Jeg stod opp på kvart på seks onsdag morgen. Jeg gikk ut i garasjen for å starte bilen slik at den skulle være litt varm da jeg skulle kjøre på jobb. Men det var bra temperatur i den, så jeg startet den ikke, men lot nøklene stå i, mens jeg gikk inn for å ta en røyk. Da jeg kom ut om lag ti minutter senere, var bilen borte, forteller bileieren på Heimdal.

Først trodde han naboen hadde gjort ham et pek, men innså ganske raskt at bilen var stjålet.

Stakk av etter kollisjon

Klokken 09.20 onsdag i forrige uke fikk politiet melding om at en bil hadde stukket av etter en kollisjon på Sandmoen. Bilen ble senere funnet igjen ikke langt unna.

- Ut fra beskrivelser av bilfører mente vi at dette var en kjenning av politiet og vi pågrep denne personen, sier Mona Gikling som er leder for vinningsteamet ved Sentrum politistasjon i Trondheim.

Mannen i 20-årene er nå varetektsfengslet.

Les også: Fant mulige biltyver på taket av en bank

Filmet tyveriet

I garasjen hos bileier på Heimdal, stod et overvåkningskamera. Dermed ble mannen filmet da han stjal bilen.

- Jeg så igjennom filmen og kameraet hadde fanget opp biltyven ganske godt. Det er veldig trasig å bli frastjålet bilen. Jeg bruker den på jobb og er avhengig av den. I tillegg blir jo folk i familien redde når slikt skjer. Det skaper utrygghet. En bilnøkkel er på avveie sammen med nøkler til huset. Derfor har jeg allerede fått byttet lås på huset, forteller bileieren.

Les også: Stjal bil ved St Olavs hospital - pågrepet etter biljakt

- Lås dørene!

Han oppfordrer alle til å ikke gå fra bilen med nøklene i.

- Og lås dørene til huset - også på dagtid. Det har jeg nå også sagt til alle i familien min, sier bileieren.

Det er ikke første gang mannen opplever tyverier.

- For noen år siden ble motorsykkelen min stjålet. Og for to-tre år siden ble det stjålet to sykler fra garasjen vår. Da stod jeg og malte veggen, minstejenta kom innom og skulle sykle på skolen igjen. Da hun kom ut var både jentas og konas sykkel borte. Det er fortærende at det ikke skal gå an å ha ting i fred, sier mannen.

Les også: Marvin (21) fant sin stjålne bil - da startet biljakten

Biltyveri øker

Politiet valgte å fremstille 20-åringen for varetekt da han har vært svært aktiv nå på nyåret.

- Og når han stjeler en bil og kjører uten førerkort i ruset tilstand, er han til fare for andre. Det er noe vi seg alvorlig på, sier etterforskningsleder Gikling.

Adresseavisen har tidligere omtalt at det i 2017 har vært stor økning i antall bilbrukstyverier, spesielt i områder knyttet til Melhus og Trondheim. Mens det i 2016 ble begått 157 bilbrukstyverier i Trøndelag politidistrikt, ble det i 2017 stjålet 201 biler.

- Stjeler nøkler

- Trenden fortsetter i januar og februar i 2018. Bilene blir benyttet av det kriminelle miljøet og går ofte på rundgang blant de kriminelle. Hvor bilene blir stjålet fra og fremgangsmåte er litt forskjellig. Eldre modeller er noe enklere å bryte seg inn i og starte uten nøkkel, men mange blir stjålet fordi de står og går på tomgang utenfor bolighus, sier Gikling.

Hun oppfordrer også folk til å låse dørene, da en del bilnøkler stjeles fra hjemmene til folk før bilen forsvinner.

- Nøkler stjeles fra gangen til folk eller fra vesker de har stående i tilknytning til inngangsdøra i huset. Folk må låse dører både på bil og hus - også på dagtid, sier Gikling.