2017 er ikke noe unntak fra givergleden hos sanitetskvinnene i byens eldste sanitetsforening. Allerede 23. oktober fikk Adresseavisen en epost med beskjed om at styret hadde bevilget 30 000 kroner til juleinnsamlingen.

- Egentlig er juleinnsamlingen litt på siden av det vi bevilger penger til. Hvert år gir vi 400 000 kroner til ulike gode formål. Pengene går først og fremst til prosjekter og tiltak som drives av Norske Kvinners Sanitetsforening (NKS) med særlig fokus på kvinners helse og livsvilkår i alle livets faser.

- Flott å kunne hjelpe i nærmiljøet

- At vi gjør ett unntak for Adresseavisens juleinnsamling, skyldes at det er et godt prosjekt. Vi kjenner til at det finnes fattigdom i Trondheim, og det er flott å kunne hjelpe i nærmiljøet. Dessuten vet vi at midlene kommer fram dit de skal, og at mottagerne får glede og nytte av de. Det er flott å være med på å hjelpe de som trenger det mest. Vi føler vi får mye igjen av å gi til andre, sier leder Hilde Gade (71).

I lokalene til sanitetsforeningen i Ragnhilds gate er en gjeng aktive medlemmer samlet til det årlige julebordet. Det skjenkes gløgg fra en stor gryte og nedenfor et vindu står en diger kurv fylt med julegaver. Langbordet er dekket til fest, og på menyen står det gode retter.

- Kjempefint at vi gir penger

At foreningen gir penger til de som ikke har nok penger til julefeiring, faller i god jord hos medlemmene.

Da Gade ønsker velkommen til julebordet og forteller om gaven som foreningen har gitt til juleinnsamlingen, nikkes det bifallende rundt bordet. «Kjempefint» og «strålende» svares det da Adresseavisen spør om hva de synes om bevilgningen.

- Vi oppfordrer andre foreninger og organisasjoner om å gjøre det samme som oss – gi en gave til juleinnsamlingen, sier den engasjerte 71-åringen.

I år samarbeider Frelsesarmeen for første gang med Kirkens Bymisjon og Adresseavisen om juleinnsamlingen. Det synes foreningens leder er positivt.

- Vi har god erfaring med å støtte lokale kirkelige formål. Vi har bidratt med nytt kjøkken i Vår Frue kirke og har vært bidragsyter til kapeller i Nidarosdomen, forteller Gade.

Er til for andre

Sanitetskvinnene er til for andre. – Helt fra starten har organisasjonen alltid vært opptatt av hvem som trenger oss mest. Å hjelpe andre, og bidra slik at folk ikke faller utenfor, har vært en rettesnor og en grunntanke for arbeidet helt siden den første sanitetsforeningen i Norge ble dannet i 1896. Vi ønsker å bidra i «mellomrommet» mellom det den enkelte selv klarer å få til og det som det offentlige kan bidra med. Slik kan vi bidra til at færre faller utenfor i samfunnet, poengterer Gade.

Fadderforening i Etiopia

Omsorgen for andre, har gjort NKS til en organisasjon «som ser behovene i sin samtid og retter sin frivillige innsats dit behovet er størst», slik det er formulert på organisasjonens hjemmeside.

Derfor er foreningen ikke bare opptatt av lokale tiltak. Medlemmene retter også blikket ut over landets grenser.

På veggen i foreningslokalet i Ragnhilds gate henger en rekke bilder av fotograf Trine Melhuus, hentet fra jubileumsutstillingen «Fra kvinne til kvinne: Et møte med etiopiske kvinner».

Bildene er tatt under et besøk som NKS-medlemmer fra Trondheim gjorde hos sin fadderforening i Assossa i Etiopia i 2015. – Vi har hjulpet kvinnene med å organisere WHAE (The Women’s Health Association of Etiopia), en organisasjon bygd på samme lest som NKS, forteller Gade.

Språkkafe, eldrekafe og fastelavnsris

Trondhjems Sanitetsforening, som har rundt 150 medlemmer, driver både Sesam språkkafé med språktrening og sosialt samvær og en eldrekafé.

I tillegg er foreningen en sentral økonomisk støttespiller for Kvamsgrindkollektivet på Bratsberg, som tilbyr helhetlig behandlingsopplegg for ungdom og unge voksne mellom 18 og 27 år som har utviklet en rusmiddelavhengighet.

Mange kjenner også godt til det tradisjonelle fastelavnsriset av bjørkeris med fargede fjær blant grenene, som hvert år selges til inntekt for organisasjonen. Inntektene fra salget forvaltes av hver enkelt forening.

Fra 2016 har NKS vært hovedsponsor for Jentebølgen i Trondheim.

Giverglede. – Vi får mye igjen av å gi til andre, sier leder Hilde Gade. Foto: Mariann Dybdahl, Adresseavisen
Trofast. Trondhjems Sanitetsforening er en av de mest trofaste giverne til Adresseavisens juleinnsamling. Her er foreningen samlet til julebord i foreningens lokaler i Ragnhilds gate. Foto: Terje Svaan, Adresseavisen