- Han gjorde alt riktig. Han fikk reddet broren til en sikker plass, og deretter gikk han tilbake for å passe på at ikke brannen utviklet seg. Han var nesten for modig, sier Trond Marius Fornes, prosjektkoordinator i Brannvesenet midt IKS i Nord-Trøndelag.

I forrige uke tok Fornes turen til Grandan midtre i Røra for å besøke de to guttene som i sommer bokstavelig talt stod midt i røyken en tidlig augustmorgen. I den sivile brannbilen hadde han med seg to Bjørnis-bamser som de to tøffe guttene hadde fortjent.

Brannbamsen deles ut for å trygge og trøste barn som har hatt dramatiske opplevelser knyttet til branner og andre ulykker.

- Det er vår første utdeling av denne bamsen. Det var stor stemning når vi kom til gårds, så dette var veldig artig, sier Fornes.

Evakuerte broren

Det var en tidlig morgen i august i år brannalarmen ulte på gården som ligger like nord for Røra sentrum. Men før sirenen gikk, hadde allerede Joachim Andre tatt affære. Han satt sammen med lillebroren og så på TV på loftstua da de plutselig kjente en rar lukt. Da de så mot trappa som ledet ned til kjøkkenet, så de at det kom masse røyk opp. Da handlet Joacim Andre som en voksen: Han fulgte lillebroren bort til en annen trapp i den andre enden av våningshuset, og bad han gå ut og varsle foreldrene. Så gikk han selv tilbake for å passe på at ikke brannen utviklet seg.

- Vi stod ute på gårdsplassen da Vetle Andreas kom. Da sprang Frode inn i huset, forteller mamma Jorunn Christine Neergård.

Valpen slo på komfyren

Ektemannen oppdaget raskt at en plastfjøl hadde smeltet på en varm stekeplate på komfyren, og at det var årsaken til den voldsomme røyken. Han fikk slått av platen og åpnet vinduet for å lufte ut. Da startet også brannalarmen.

- Jeg er veldig overrasket og imponert over hvor rolig Joachim Andre var, sier Jorunn Christine.

Barnas raske reaksjon avverget en brann, og familien slapp også å be om hjelp fra brannvesenet. Årsaken til det hele fant de også: Den langbente valpen hadde hoppet opp på komfyren, og på vei ned hadde den kommet borti en bryter, og slått kokeplata på full styrke. Oppå der stod skjærefjøla i plast med en nugattiboks.

- Plastikken fløt utover komfyren, forteller Jorunn Christine.

Stas med Bjørnis

Brannhelten Joachim Andre måtte en tur på sykehuset for sjekk etter det hele, og røyken førte til at astmaen ble forverret en periode. I tillegg merket foreldrene at guttene ble veldig opptatt av brann, og fryktelig redd hver gang de kjente en lukt som minnet om røyk.

- Vi har alltid snakket om hva vi skal gjøre hvis det begynner å brenne, og vi har avtalt en møteplass ute hvor vi skal møtes hvis brannalarmen går. Vi har også tenkt på å ha en brannøvelse, men guttene har fått panikk når vi har snakket om at vi skulle starte brannalarmen på gården, forteller mamma.

Nå ser de imidlertid at Bjørnis har en viktig funksjon: Etter at guttene fikk overlevert hver sin bjørnebamse og snakket med brannmann Fornes om det som skjedde, så er de blitt mye roligere. Bjørnisbamsene ligger i senga sammen med guttene om natta.

- Det var to unger som ble veldig glad for å få denne bamsen. Og så var det stas å snakke med en brannmann, sier Jorunn Christine. Men Bjørnis får ikke være med Vetle Andreas i barnehagen. Han er så redd for den, så Bjørnis må sitte i bilstolen, forteller mamma.

Nå har familien også sikret komfyren så det ikke valpen skal kunne slå på noen stekeplate:

- Vi har tatt bort bryterne, og vi setter dem bare på når vi skal lage mat, sier Jorunn Christine.