Det er oktober 2015 på Tjøme i Vestfold. KrFs ungdomspolitikere fra hele landet er samlet til landsmøte. Avtroppende leder Emil Andre Erstad har nettopp holdt sin tale. Ungdomspolitikere med noe på hjertet blir oppfordret til å komme på talerstolen. Julia Sandstø har forberedt en tale om kjønnskvotering og kan talen utenat. Men hun klarer ikke å ta ordet.

På fremste rad, et par meter fra talerstolen, sitter den betydelig eldre mannen som har trakassert henne i flere måneder. Nå orker hun ikke møte blikket hans. Sandstø blir oppfordret til å skrive seg på talerlisten. Men da kommer tårene. Hun forlater landsmøtesalen og tilbringer halve dagen på hotellrommet.

Slik beskriver Julia Sandstø en av mange hendelser som førte til at hun ville trekke seg fra vervet som fylkesleder i KrFU.

– Jenter møter mye trakassering i politikken, særlig når de er yngre og må forholde seg til menn i posisjoner over dem. Dette kan føre til at man ikke tør å engasjere seg politisk. Jenter skal kunne engasjere seg og ikke bli trakassert. Derfor står jeg frem med hva jeg har opplevd, sier hun til Aftenposten.

Les også: - Måtte advare unge kvinner mot klåfingret partifelle

– Han godtok ikke avvisning

Sandstøs historie startet på et ledertreningskurs i regi av KrFU sommeren 2014, da hun var 16 år. Hun fikk tildelt KrFUeren som sin leder og mentor på dette kurset. Det innebærer et års oppfølging.

– Han viste tidlig veldig interesse for meg, sendte meg mange meldinger og ringte ofte, sent og tidlig, sier hun.

Ifølge Sandstø gikk det rundt ett år før det ble ordentlig ubehagelig. Han sa da til henne at han hadde vært forelsket i henne i ett år og at han ville gifte seg med henne.

Sandstø sier hun var tydelig tilbake og sa at hun ikke gjengjeldte hans følelser. I nesten ett år pågikk det Sandstø opplevde som trakassering og forfølgelse.

– Han ble pågående og manipulerende og prøvde å gi meg skyldfølelse.

Les også: Seksuell trakassering i utøvende musikkutdanning

Sjekket om hun hadde sex

– Han ringte rundt til andre og forhørte seg med folk jeg kjente, om hvem jeg eventuelt skulle ha ligget med og slikt. Det var fryktelig ekkelt og ubehagelig, forteller hun.

Hun følte at han forfulgte henne.

– Han bare stirret på meg. Han «stalket» meg. Dette skjedde veldig mange ganger og på arrangementer som det var helt unaturlig at han skulle møte opp på.

Sandstø varslet KrFU-leder Emil Andre Erstad og hans etterfølger Ida Lindtveit, som lovet henne hjelp. Vedkommende fikk beskjed om å la være å ta kontakt, og det ble laget spilleregler, men uten at dette hjalp. Han fikk også forbud mot å delta på KrFU-arrangementer.

Han fortsatte å sende henne meldinger.

– Han skrev at han hadde det fælt, at han led veldig mye og at han aldri kunne finne noen andre å gifte seg med. Dette var voldsomt ubehagelig og dominerte tankene mine døgnet rundt.

– Jeg har opplevd fysisk, seksuell trakassering flere ganger. Det er ingenting i forhold til det jeg opplevde her, sier Sandstø.

Les også: Rektor vil kartlegge seksuell trakassering på NTNU

Reagerte på lave tall om trakassering

Da Dagsavisen i forbindelse med #metoo-kampanjen gjennomførte en rundspørring om kjente tilfeller av seksuell trakassering i partiene, meldte generalsekretær i KrF, Hilde Frafjord Johnson om én trakasseringssak i partiet de siste fem årene.

Samlet rapporterte partiene om 21 saker som enten var anmeldt, pådømt eller som hadde fått medieomtale.

– 21 tilfeller? På de fem siste årene? Samlet for alle partiene? Det er jo helt tullete, sier Sandstø. Hun mener omfanget må ha vært betydelig høyere -historier fra andre partier hun er blitt gjort kjent med.

– Anmeldelse er ofte en helt håpløs prosess å starte. Jeg var utsatt for ubehagelige episoder over lang tid. Det var kjempeslitsomt, men det hjalp jo ikke å si fra. Det er overhodet ikke tilrettelagt for at man skal varsle om slikt. Det blir bare dysset ned, sier Sandstø.

Hun anmeldte heller aldri trakasseringen.

– Da jeg snakket med ledelsen, følte jeg at jeg overreagerte skikkelig, og at det var han som hadde det vanskelig. Jeg fikk skyldfølelse og tenkte at det ikke var en sak for politiet, sier hun.

Les også: Politikere ber kolleger fortelle om seksuell trakassering

En lærer ble redningen

Julia Sandstø forteller at en lærer på videregående ble redningen hennes.

– Julia var plutselig ukonsentrert på skolen, virket trøtt og sliten og leverte ikke innleveringene slik hun brukte å gjøre, forteller Julia Sandstøs engelsklærer på Vestby videregående skole, Ellen Cathrine Kaspersen-Stabell. Læreren er fritatt fra taushetsplikten av Sandstø.

– Julia fortalte meg da om situasjonen i KrFU og spesielt denne ene personen. Hun fortalte at hun forsøkte å ta det opp i partiet, men at det bare ble dysset ned. Hun følte at det hun fortalte ble bagatellisert, forteller hun.

– Jeg sa at dette må hun gå videre med, det er nok til å anmelde, sier Kaspersen-Stabell.

– Jeg måtte trekke meg. Jeg klarte ikke å leve med dette

Sandstø var da styremedlem i Akershus KrFU og skulle velges som fylkesleder på et ekstraordinært årsmøte i november 2015.

– Jeg orket ikke tanken på at jeg som fylkesleder måtte møte ham en gang i måneden i landsstyret, som også innebærer sosiale og festlige sammenkomster.

KrFU-eren lovet at trakasseringen skulle opphøre, og Sandstø ble valgt. Planen var at Sandstø så skulle gjenvelges på årsmøtet i Akershus KrFU i februar 2016. Men trakasseringen hadde ikke stanset.

– Da jeg skjønte at KrFU-ledelsen ikke ville foreta seg noe, måtte jeg trekke meg. Jeg klarte ikke å leve med dette, sier hun og ga beskjeden til Lindtveit like før årsmøtet i Akershus KrFU i februar.

– Ida sa det var synd og lurte på om det var noe hun kunne gjøre. Men hun ville ikke ta initiativ til at han skulle trekke seg.

Sandstø informerte da styret i Akershus KrFU om at hun ikke tok gjenvalg.

Rett før årsmøtet i Akershus KrFU, 9. februar 2016, fikk Sandstø en telefon fra Lindtveit.

– Én time før årsmøtet i Akershus KrFU sier Ida til meg at han trekker seg fra ledervervet, ikke formelt og utad, men «i praksis». Han skal «på papiret» fortsatt inneha et sentralt verv, men han skal ikke lenger delta på landsstyremøtene, slik at jeg skal få slippe å møte ham der. Men han skulle beholde jobben sin i KrF og ha anledning til å møte på arrangementer, møter og konferanser i KrF og KrFU.

Sandstø sier forslaget kom brått på, men at hun tenkte at det kunne være en ok løsning.

– Derfor sa jeg ja til å bli gjenvalgt som fylkesleder senere på dagen, sier Sandsø.

Otto Galtung, generalsekretær i KrFU, understreker at mannen heller ikke skulle delta på arrangementer i KrFU-regi.

Daværende fylkessekretær i Akershus KrFU, Audun Jørstad Lillekjendlie, var så opprørt over KrFUs-ledelsens håndtering av saken at han tipset VG om saken. – Det er helt utrolig at voksne mennesker i lederstillinger ikke tok ordentlig tak i denne situasjonen. Julia måtte stå i dette alene og hun ga nesten opp sin politiske karrière på grunn av denne saken.

Fylkessekretæren tipset VG

Daværende fylkessekretær i Akershus Audun Lillekjendlie hadde sett flere e-poster, meldinger på messenger og SMS-er fra KrFU-eren med et innhold han oppfattet var klart over streken.

Han bisto Sandstø med å innhente eksterne råd, blant annet fra kontrollkomiteen i KrF, uten at det førte frem.

– Jeg var fortvilet over at KrFU-ledelsen ikke reagerte. Over lengre tid hadde både Julia og jeg sagt tydelig ifra til ledelsen hvor alvorlig vi mente saken var, sier Lillekjendlie.

12. februar i fjor tipset han VG.

– Jeg så ingen annen utvei og ønsket ikke at Julia skulle slutte i politikken på grunn av en slik sak, sier han.

– Kan ikke være i et parti der jeg ikke føler meg trygg

Hedvig Halgunset var nestleder i Akershus KrFU da Sandstø varslet at hun ville trekke seg.

– Jeg tok kontakt med KrFUs leder og sa at dette måtte hun ta tak i. Hvis ikke ville KrFU miste et stort politisk talent. Hun sa hun forsto meg, men at det var lite hun kunne gjøre.

– Hvordan opplevde du det?

– Jeg ble sint og provosert. Jeg visste hva Julia hadde opplevd. Jeg tenkte at jeg kan ikke være i et parti der jeg ikke føler meg trygg. Neste gang kunne det være meg som ikke ble tatt på alvor hvis jeg kom ut for noe.

Trakk seg etter «helhetsvurdering»

15. februar 2016 fikk Lindtveit vite at en journalist i VG hadde ringt. Nå sier Sandstø at hun opplevde at ledelsen tok saken på alvor, og valgte selv å ikke uttale seg til VG.

22. februar avholdes et ekstraordinært landsstyremøte der det orienteres om at han trekker seg fra sitt lederverv.

Utad het det at han trakk seg etter en helhetsvurdering.

Sandstø opplever ikke lenger å bli trakassert.

Mannen hadde også et ansattforhold i KrF, noe han fortsatt har.

Nåværende generalsekretør i KrFU, Otto Galtung, benekter at VG-tipset hadde noe med mannens avgang å gjøre, og viser til et referat fra 11. februar der det står at vedkommende «ønsker å trekke seg».

– Jeg er veldig lei meg for den belastningen jeg har påført henne

Mannen som anklages for trakasseringen ønsker ikke å stille til intervju, men har sendt følgende e-post:

– Jeg er veldig lei meg for belastningen jeg har påført henne. Det er flere ting jeg gjerne skulle hatt ugjort og som jeg også har beklaget.

– Samtidig er det unektelig krevende å lese Aftenpostens gjengivelse og vanskelig å kjenne seg igjen i mye av det som beskrives.

– Det som stemmer er at jeg ble forelsket i henne, at jeg fortalt henne det, at det ikke ble gjengjeldt. Det stemmer også at jeg sendte en e-post et halv år etter at jeg var klar over at hun ikke ville ha kontakt, og at vi hadde avtalt at jeg ikke skulle gjøre det. Det var galt og jeg er lei meg for det.

– Jeg har forsøkt å ta konsekvensene av mine feil. For eksempel trakk jeg meg fra mine verv da jeg fikk vite at hun ikke ville ta gjenvalg hvis jeg fortsatte. Dette gjorde jeg fordi jeg ikke ville stå i veien for hennes politiske karriere.

– Og til denne dag forsøker jeg bevisst å unngå å dra på arrangementer der jeg vet hun vil være. Ettersom vi begge er i politikken begge to, har vi likevel vært til stede på noen av de samme samlingene, men det kan ikke kalles for forfølgelse, skriver han.

– Uansett er jeg veldig lei meg for enhver psykisk smerte jeg har påført henne, og vil igjen beklage dette.

– Det var vanskelig å si nei

Generalsekretær i KrFU, Otto Galtung, som ikke var i KrFU på det aktuelle tidspunktet, sier Sandstø ble spurt om det var ok at vedkommende ble innstilt til ledervervet. Ifølge ham, sa hun at det «gikk bra for henne».

– Det var slett ikke greit for meg, men jeg syntes det var vanskelig å si nei når valgkomiteen og KrFU-ledelsen ønsket ham inn i lederposisjonen, selv om de visste hva han hadde gjort. Han hadde også da lovet at han skulle slutte med å forfølge meg og sende ubehagelige meldinger. Men det skjedde jo ikke, sier Sandstø.

Tidligere KrFU-leder Ida Lindtveit ønsker ikke å bli intervjuet i saken, men har sendt følgende uttalelse på e-post:

– Dette har vært en krevende sak for Julia og for alle oss i KrFU som har håndtert den. Jeg har hele veien forsøkt å støtte Julia i denne vanskelige situasjonen, og å ivareta henne og hennes behov på best mulig måte. Jeg forstår nå at Julia ikke har opplevd det slik, og det er jeg veldig lei meg for.

– Jeg ble gjort kjent med denne saken høsten 2015. Sammen med daværende leder, generalsekretær og generalsekretær i KrF, tok vi umiddelbart tak i den og håndtere saken slik KrFUs retningslinjer anbefaler. Dette var en vanskelig sak, men vi opplevde at vi hadde en god kontakt med Julia og at hun følte seg sett og ivaretatt. Derfor er det ekstra trist å lese i Aftenposten-artikkelen og hvordan Julia nå forteller at hun opplevde situasjonen, skriver hun.

Emil André Erstad ønsker heller ikke å snakke med Aftenposten. De henviser til dagens generalsekretær i KrFU, Otto Galtung. Han understreker at denne saken fant sted før han ble generalsekretær.

Galtung skriver i en e-post at Julia er «kjent med at KrFU tok saken alvorlig med en gang» og at den er «håndtert helt i henhold til KrFUs retningslinjer» og i samråd med daværende KrF-generalsekretær.

– I ettertid ser vi at vi nok involverte Julia for mye i vurderingene underveis. Vi burde ha tatt beslutningene istedenfor å drøfta med henne hva hun var komfortabel med. Det kan ha presset henne til å si at ting gikk bedre enn de gjorde.

Daværende KrFU-generalsekretær Mathea Fjukstad Hansen vil heller ikke intervjues, men skriver følgende i en epost:

«Vår intensjon var hele tiden å ivareta Julia på best mulig måte. Denne situasjonen var utrolig krevende å håndtere for oss som unge ledere. Vi søkte derfor råd hos generalsekretær i KrF gjennom hele prosessen. I tillegg til å ta vare på Julia på best mulig måte måtte vi også tenke på resten av organisasjonen. Under håndteringen av saken oppfattet jeg at vi klarte dette. Julias ønsker og behov hadde første prioritet, men utifra det Aftenposten forteller ser jeg at hun ikke opplever det slik. Det er jeg veldig lei meg for.»

Generalsekretær i KrF, Hilde Frafjord Johnson, sier partiledelsen tar Sandstøs historie på dypeste alvor:

– Vi har ingen interesse av å skyve saker om seksuell trakassering under teppet, og ønsker at alle saker varsles til oss umiddelbart, slik at vi kan ta tak i ting så raskt som mulig, sier Frafjord Johnson.