En voksen kvinne ønsker en samtale om situasjonen sin hjemme.

- Jeg er ganske usikker på hvordan jeg skal håndtere dette problemet, sier kvinnen.

- Mannen min har endret seg på alle vis og dette har blitt og er et kjempeproblem for meg og oss. Han ble fedmeoperert for tre år siden og han har endret både utseende og livsstil. I to til tre måneder etter operasjonen var han ganske redusert, men så startet han å trene seg opp igjen.

«Denne «nye» oppmerksomheten har gått til hodet på ham.»

Nå har treningen nesten blitt en besettelse for ham. På treningsstudioet møter han vennene sine, de nye vennene. Han har blitt en ettertraktet mann for kvinnene han trener sammen med. Denne «nye» oppmerksomheten har gått til hodet på ham. Jeg opplever det nesten som han er utro. Han sier at de nye vennene bare er treningskompiser, men han flørter og er aktiv på sosiale medier med dem. Han legger ut bilder av seg selv, kommenterer det de andre legger ut, han møter noen av dem i helgene for å snakke og ta en kaffe.

Skal på treningstur med andre kvinner

Nå skal han på treningstur sammen med flere av de nye vennene sine fra treningsstudioet. De skal til Spania en uke for å trene og ha det «svett», som han sier. Han er en annen enn den jeg ble kjent med for ti år siden. Seksuelt har vi aldri vært superaktive, men vi har alltid vært nær hverandre og kost mye. Han er en flott mann og jeg tenker det er naturlig at han får positiv oppmerksomhet fra andre kvinner, men disse damene hadde ikke sett to ganger på ham den gangen han veide 174 kg. Vi har vært et par i ti år, vi har opplevd nedturer og oppturer. Nå har han blitt fjern og lever kun for trening, er mye på Facebook og sjekker mobilen hele tiden. Han synes jeg overdriver og ser ikke dette som et problem, han sier at han er like glad i meg nå som før. Han maser om at jeg skal bli med å trene sammen med ham, men det har jeg ikke så lyst til. Hva skal jeg gjøre med dette problemet? Jeg tror jeg må ha hjelp til å finne ut av dette.

«Disse damene hadde ikke sett to ganger på ham den gangen han veide 174 kg.»

Samlivsekspert Bente Müllers råd:

Alt er foranderlig, mennesker og de fleste relasjoner endrer seg i løpet av tiden og livet som går. Denne kvinnen opplever store forandringer i forholdet til sin mann. Dette påvirker henne og hun må sette ord på det hun føler og opplever. Hun trenger hjelp til å sortere tankene og skille fakta fra fantasi.

Sexolog Bente Müller hjelper folk med samlivsproblemer. Foto: THERESE ALICE SANNE

Dette parforholdet har endret karakter. I starten på de fleste parforhold opplever man en forelskelsestid og en intens periode med mye nærhet og pasjon. I løpet av denne tiden starter prosessen med å bygge en felles plattform. Denne grunnmuren kan bygge på blant annet tillit, likeverd og respekt. Betydningen av å bekrefte hverandre, det å være sammen styrker «vi»-følelsen eller fellesfølelsen i parforholdet ytterligere. Denne kvinnen opplever at hennes tilværelse er i ferd med å rakne, den har blitt utrygg og det skremmer henne.

«Hun trenger hjelp til å sortere tankene og skille fakta fra fantasi.»

Kvinnen må i første omgang beskrive hva hun er redd for, er det frykten for at mannen er utro eller er det hans nye liv generelt som vekker hennes utrygghet? I de fleste kulturer har utroskap en moralsk dimensjon, og mange definerer utroskap som et parallelt forhold med et seksuelt innhold. Grensen for utroskap kan være subjektive. Kvinnen sier han flørter mye, men flørting er ikke nødvendigvis ensbetydende med utroskap. Det er et ordtak som sier at man skjerper appetitten ute, men spiser hjemme! Mannens nye adferd utløser uansett konfliktfylte følelser inne i henne. Samtidig bagatelliserer han konas bekymring og det kan enten skyldes at han ikke har forstått og tatt innover seg hennes uro og utrygghet, eller at han har noe å skjule.

«Kvinnen sier han flørter mye, men flørting er ikke nødvendigvis ensbetydende med utroskap.»

Kvinnen må formidle denne utryggheten hun har, og han må forstå hva dette innebærer for henne. Uten denne innsikten er det vanskelig for ham å gjøre endringer i sin adferd overfor henne. Tydelig kommunikasjon er viktig i alle relasjoner for å unngå misforståelser. Mannen og kvinnen må snakke sammen om forventninger og ønsker slik at den andre skjønner budskapet. Dette paret opplever mistolkninger fordi de ikke er tydelig nok i sin måte å kommunisere på. Når samtalen ikke fungerer, ender de aller fleste par opp med misforståelse og i verste fall konflikter. De blir skuffet, forventningene blir ikke oppfylt og man føler seg sveket. Dette kan i neste omgang medføre til at en blir oppgitt, lei, redd eller utrygg.

For å unngå dette må kvinnen og mannen blant annet se på «Vi»-styrken i paret – hvordan er det for dem å leve i parforholdet nå? Hvordan har du det i parforholdet med meg nå? De må begge evne å se tingenes tilstand fra den andres perspektiv. Dette kan være vanskelig i en låst situasjon og de kan trenge hjelp fra en parterapeut som kan hjelpe dem med å belyse dette. Det er viktig å prioritere og sette av tid til dette fordi dette sjelden løses av seg selv. Dessuten må kvinnen ta ansvar for hvordan hun ønsker å ha det videre i livet sitt. Hun kan for eksempel ta initiativ til en ny hobby eller en felles aktivitet de kan gjøre sammen. Det å trene sammen kan styrke parforholdet og samtidig gi flere positive ringvirkninger, for eksempel bedre helse, utvidet sosial omgangskrets og mer overskudd i hverdagen. De har et felles ansvar for deres felles liv og deres felles drømmer. Sammen må de bestemme hvordan de skal utvikles som par og samtidig ivareta seg selv i parforholdet.

Mannen min vil utforske sexlivet, men jeg føler meg gammeldags og dum. Les rådet fra samlivseksperten her.