I morgen begynner høringer om 22. juli i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Formålet er å plassere politisk ansvar for det som gikk galt 22. juli i fjor, skriver Aftenposten.no.

For at komiteens representanter skulle få et innblikk i hvordan terroren kunne ramme, ønsket de å besøke åstedene for terrorangrepet.

I dag viste representanter for Oslopolitiet komiteens medlemmer rundt i Regjeringskvartalet, og forklarte dem hvordan de oppfattet situasjonen etter at bomben smalt.

På Utøya delte politi, beredskapstroppen og krimteknikkere sine erfaringer om situasjonen 22. juli.

- Formålet med befaringene er å få et sannhetsinntrykk av hva som skjedde 22. juli. Jeg tror en samlet komité fikk et godt utbytte av dagen, sier komitéleder Anders Anundsen (Frp) til Aftenposten.

- Ett skritt nærmere

Komiteen skal behandle forklaringene til statsminister Jens Stoltenberg og justisminister Grete Faremo om Regjeringens oppfølging av 22. juli kommisjonens rapport. Det er lagt opp til fem høringer, hvor i underkant av 40 personer skal forklare seg.

- Det er viktig for oss å få politiets perspektiv for å få et bilde av fakta. Det er mye man kan lese seg til, men det er en del perspektiver man må se på stedet. Det er umulig for oss som ikke opplevde terroren å sette seg inn i alt, men nå har vi kanskje kommet ett skritt nærmere å forstå hva som har skjedd, sier Anundsen.

«Grusomt» og «uvirkelig»

Arbeiderpartiets Martin Kolberg har besøkt Utøya i alt fire ganger etter terrorangrepet. Han var tilbake første gang etter 22. juli da Utøya ble frigitt til overlevende og pårørende. Han sier det er viktig for komiteen å besøke åstedene:

- Jeg og Jette Christensen (Ap) har vært på Utøya før, men det har ikke de øvrige medlemmene i komiteen. Det er viktig for høringene at vi har vært på åstedene for å forstå hva som er og var, sier han.

Han karakteriserer det å være tilbake som «grusomt» og «uvirkelig»:

- For oss som har vært her i hele vår ungdom, så er det vanskelig å fatte at en slik massakre kan ha funnet sted. Den følelsen blir ikke svakere for hvert besøkt, snarere tvert om, sier Kolberg.

Befaringen gjorde også inntrykk på Anundsen:- Det er spesielt å tenke på den ekstreme situasjonen som oppsto på Utøya, sier han.

Første høring

I morgen skal pårørende og etterlatte få ta ordet overfor Stortinget, og dele sine erfaringer med terrordøgnet og tiden etter. 22. juli-kommisjonens leder, Alexandra Bech Gjørv, skal underrette komiteen om arbeidet med kommisjonsrapporten.

Foto: NTB SCANPIX