Adresseavisen fikk lørdag formiddag flere henvendelser om ubåten som i 10-tiden lå godt synlig på fjorden, litt nærmere Trondheim enn Vanvikan.

Ubåten lå lørdag formiddag godt synlig i fjorden, med en taubåt fra trondheimsrederiet Boa Offshore ved siden av seg. Foto: Mariann Dybdahl

– Den er her fordi den trener sammen med norske styrker, og den har gjort det i den siste tiden. Den vil være her i farvannet, og mest sannsynlig delta på øvelsen Cold Response, sier oberstløytnant Ivar Moen, som er talsmann for Forsvarets operative hovedkvarter (FOH).

Oberstløytnant Ivar Moen Foto: FOH / Forsvaret

– Utnytter tiden

Moen sier at ubåten har søkt og fått innvilget diplomatisk klarering. Cold Response starter ikke før nærmere midten av mars, men Moen sier at man vil utnytte tiden frem til den store militærøvelsen til trening.

Til Nord-Norge

Totalt regner Forsvaret med at øvelsen skal samle cirka 35 000 soldater fra i alt 28 ulike nasjoner.

Moen sier at de ikke ønsker å opplyse om hvor de militære fartøyene vil befinne seg frem til øvelsen begynner, men at de etter hvert nok til seile til Nord-Norge der størstedelen av øvelsen vil foregå.

To taubåter fra trondheimsrederiet Boa Offshore lå lørdag formiddag ved den nederlandske ubåten, men Moen sier at det er helt normalt at ubåter får bistand både av taubåt og los.

– Det er kjempeviktig at vi ivaretar sikkerheten, sier han.

Fransk fregatt

Søndag formiddag kom den franske fregatten «Languedoc» til Trondheim. Moen sier at den er her i samme ærend.

Det franske marinefartøyet har lagt til kai like ved Pirbadet, og mange skuelystne kom for å se på skipet og ta bilder.

Den franske fregatten ligger til kai i Nyhavna like ved Pirbadet. Foto: Jan Langhaug

– Tidligere var det slik at man seilte rett opp til farvannet der øvelsen skulle foregå, men nå utnytter man i stedet alle fasene ved øvelsen. Når man seiler opp, så bruker man tiden til trening både for egen besetning og sammen med allierte, sier Moen.