- Jeg kan jo litt om lagbygging, og så har jeg partiboka i orden, smilte Olympiatoppens Marit Brevik da hun gikk på talerstolen foran de 82 Ap-delegatene på Hell.

Før hun gikk på talerstolen konstaterte hun overfor Adresseavisen at opprydningen som har vært i partiet i kjølvannet av #meetoo har vært nødvendig. På årsmøtet ble Breivik introdusert som verdens beste lagbygger.

- Perfekt timing, konstaterte leder i Trøndelag Ap, Anne Marit Mevassvik.

LES OGSÅ: Disse to kvinnene får en avgjørende rolle for at Ap skal ta tilbake makta

Viktig for likestillingen

Men overfor Adresseavisen så Breivik det positive i den siste tidens vanskelige dager for Ap.

- Det er jo kjempeviktig for å rydde opp og fremme likestilling. Det er viktig i Ap, i idretten, i organisasjons- og yrkesliv. Vi har jo visst om en del praksiser, uten at det har blitt nok opprør. Det har vært vanskelig å lage opprør, rett og slett.

- Hvilke praksiser tenker du på?

- Det har vært maktpersoner som bruker makten sin på en måte som ikke gagner arbeidet vi skal gjøre. Jeg kommer ikke til å gå inn på detaljer om hva jeg selv har opplevd. Men dette er ikke noe ukjent fenomen. Jeg tror det som har skjedd den siste tida kommer til å styrke samspillet mellom kvinner og menn, slik at vi får gjort den jobben vi egentlig skal gjøre, sier Breivik og legger til:

- Det betyr ikke at man kan ta vekk følelseslivet sitt. Det vil fortsette å oppstå forhold, selvfølgelig. Men makt skal ikke misbrukes, advarer hun.

Har vært nødvendig

- Hva tenker du om ditt eget parti, Ap, og hvordan det er rammet av dette?

- Når virkeligheten har vært slik det etter hvert viser seg at det har vært, har det vært helt nødvendig. Målet er å skape enda større likeverdighet og gjensidighet mellom kjønn. Man må ha gode regler, og det må være tydelig hvilke konsekvenser det kan få om man ikke følger dem. Det er nødvendig, tydeligvis, fastslår Breivik.

- Blir det ro i partiet nå?

- Det tror jeg ikke med mindre det jobbes veldig hardt om hva som skal samle partiet og hvordan det skal framstå. Det er mye hardt arbeid.

- Hvor dyp er krisa?

- Det er litt vanskelig å vurdere for meg som vanlig medlem, selv om jeg blir hentet inn som når det er lagbygging på agendaen.

- Kan Trond Giske komme tilbake som for eksempel leder i Trøndelag Ap?

- Det vet jeg ikke. Trond Giske er uansett ikke borte fra Arbeiderpartiet. Han er forhåpentligvis en ressurs i framtida også.

- Har du noen råd til Ap nå?

- Jeg liker ikke å gi råd. Men de er nødt til å jobbe sammen, og lete i seg selv etter det beste de kan bidra med til partiet.

Ikke evig?

Breivik gikk konkret til verks overfor deltakerne på årsmøtet.

- Dere må spørre hvordan skal vi få ordførerne i stedet for at det blir Sp? Hvis vi mener at Ap skal gjøre en forskjell, må vi konkretisere det, slik at folk vet hva forskjellen er. Hva skal man forbedre, hvordan og når, fikk årsmøtedelegatene i oppgave å svare på.

Hun forberedte Ap at det vil ta tid:

- I min tid som landslagstrener tok det fire år før vi var slagkraftige. Og så var det et kontinuerlig arbeid hele tida. Anne Marit Mevassvik viste til at dere må utvikle politikken for en ny tid. Det betyr at det er behov for fornying. Hva trengs da? Det er i kontakt med livet der dere er, svarene fins, sa Breivik til sine partifeller.

Anne Marit Mevassvik var svært fornøyd med innspillene fra Breivik:

- Det som rystet meg mest, er at du sa at våre verdier ikke står til evig tid. Hva gjør vi da? Det skal vi virkelig ta med oss og tenke mer på, sa Mevassvik.

OmAdressert: - Det kan bli en lang tid med borgerlig regjering fremover