- Flere boliger har blitt veiløse på grunn av flommen, forteller Kjetil Langeng. Han sier det er uframkommelig på veien som ligger under vann i Overhalla.

Det er Namsen som har flommet over. Mye regnvann kombinert med is i elva fører til oversvømmelsen. Ifølge NVE er det en ispropp i elva som demmer opp vann på begge sider av proppen i en lengde på ti kilometer.

NVE skaffer seg oversikt

NVE følger isgangen i Namsen tett, og har folk på stedet. Gjennomstrømming av vannet, samt videre vær og temperatur avgjør om det vil bli ytterligere flomproblemer i og langs vassdraget, skriver NVE på sine nettsider.

- Vi har isganger hver vår. Det er dramatisk når isen løsner, og isen stopper ofte opp og demmer opp vann underveis. Ofte ordner elva dette selv. Da renner vannet under eller forbi, og smeltinga gjør at isen på nytt settes i bevegelse, sier regionsjef i NVE, Kari Øvrelid.

- Vi har tre personer på stedet og skaffer oss nå oversikt over hvor mye vann som renner forbi proppen. Vi vil helst at isproppen skal løsne, men nå sitter den helt fast, sier hun.

- Har fryseren full

- Viss jeg er heldig, kommer jeg kanskje ut med traktor, sier Paul Kristian Homstad. Han er sauebonde og veiløs på grunn av isproppen som blokkerer for vannet i Namsen.

- Det rammer stort sett hvert eneste år, så vi er forberedt, sier han og forteller at de har handlet inn mat til seg selv og fôr til dyra.

- Vi har fryseren full og kan greie oss i mange dager. Men jeg hadde ikke kommet meg på arbeid dersom jeg måtte det, sier bonden. Han forteller at han har besøk som skulle vært på arbeid mandag.

- Men de må bare vente til isen går, sier Paul Kristian Homstad.

Veldig mye vann

- Det er veldig, veldig mye vann. Det er to meter ned til veien, sier Asbjørn Johnny Ottesen. Han bor hundre meter fra der isproppen får Namsen til å flomme over ved dagens fylkesvei 7040, som inntil fylkessammenslåingen hyadde nummer 401.

På grunn av flommen kan ikke Asbjørn Johnny Ottesen kjøre til Overhalla sentrum, men han regner med at det er mulig å kjøre til Namsos. Han tror det tar lang tid før veien åpner igjen.

- Jeg ser hvordan isen står, sier han og forteller at han er født og oppvokst på stedet. Han lar seg ikke vippe av pinnen selv om Namsen flommer over.

Her stopper veien ved Grande i Overhalla. Foto: Kjetil Langeng

Valfarting av skuelystne

- Jeg bor så høyt over veien at det ikke er fare for huset mitt, sier han.

Søndag forteller han at det er valfarting av skuelystne til området der Namsen har flommet over. Selv er han vant med vårflommer.

- I fjor hadde vi ingen oversvømmelser, men året før hadde vi fire. Tre var på grunn av regnvann og én på grunn av is. Det gjør meg ingenting. Jeg er så vant med dette. Da jeg var ung, før reguleringa av Namsen, var det mye mer is i elva.

- Hva gjør du når veien er stengt?

- Da blir jeg hjemme til isen har gått. Jeg er pensjonist og trenger ikke å dra noen steder, sier han.

- Men dersom dette hadde hendt da jeg var i arbeid i Overhalla sentrum, hadde jeg nok skofta. Ellers måtte jeg ha kjørt om Namsos for å kjøre tilbake på andre sida av elva til Overhalla.

Postkassestativ i vann: Slik ser det ut på Fv 7040 i Overhalla. Foto: Kjetil Langeng

Veien delt på Hognes

Lenger opp i dalen, forbi Høylandet sentrum, ligger Øyvatnet og Hognes. Her er også vårløsningen i gang, og har delt fylkesvei 7046 i to.

Her er nå fem familier uten vei, blant dem Anna Hognes med familien sin.

Elva har flommet over og delt fylkesvei 7046 i to. En gravemaskin jobber på stedet, men akkurat nå er fem familier på Hognes uten vei. Foto: Bente Hognes

- Det startet lørdag, med stor vannmengder og is i elva. Elva går under ei bru, men bredte seg utover åkeren og veien, og gravde til slutt veien i to. Vi vasset over lørdag kveld da vi skulle på et arrangement på Høylandet, men det gikk ikke like bra da vi kom tilbake i natt. Det var altfor mye vann, så vi overnattet hos en nabo, forteller hun.

Av de fem familiene på Hognes som er rammet av flommen, driver to med melkeproduksjon. Melkebilen måtte rygge da den kom, men Anna Hognes mener det går bra.

- Broren min er den ene, men jeg tror kanskje han har plass i melketanken. Vi har en gravemaskin som jobber her nå, så jeg vil tro dette ordner seg i løpet av dagen.

- Følger situasjonen tett

Operasjonsleder Stig-Roger Olsen i Trøndelag politidistrikt forteller at de stadig vekk får meldinger fra publikum om ispropper og isflak.

- Mange ønsker å informere oss, men de er ikke spesielt bekymret. Vi har sendt en patrulje til Ranembrua i Overhalla, og vi har også snakket med teknisk vakt i kommunen som sier at de følger situasjonen tett, forteller han.

Han tror det kan være en del småveier som er oversvømt, men foreløpig har det ikke vært nødvendig for politiet å evakuere noen.

Flere veier rammet av flom

Statens vegvesen stengte to fylkesveier i Overhalla og Høylandet lørdag kveld på grunn av oversvømmelse. I tillegg er en kommunal vei i Hemne stengt på grunn av vanskelige kjøreforhold, ifølge vegvesen.no.

Fv 7040 (tidligere Fv 401) Grande i Overhalla, på strekningen Lauvhammer-Langnes, på grunn av oversvømmelse

Fv 7046 (tidligere Fv 415) Hognes i Høylandet, på strekningen Flott-Hognes, på grunn av oversvømmelse

Kv 12 Gravdalsbekken, Hemne, stengt på grunn av vanskelige kjøreforhold

Fylkesvei 6330 er innsnevret mellom Mørriaunet og Follafoss på grunn av flom, og ved Litlavatnet er det redusert fremkommelighet på fylkesvei 6660, melder NTB.

I tillegg har fylkesvei 6922 innsnevring på grunn av snøras.

Ikke forventet at Namsen stiger mer

Vakthavende hydrolog Ingeborg Kleivane Krøgli ved flomvarslinga forteller til Namdalsavisa at det ikke er forventet at vannet i elva Namsen skal stige mer.

– Isen er gått og er på tur nedover. Det vil bli mindre smelting i dag, for det er kjøligere og mindre nedbør, så vi håper det ikke skal øke mer. Men det er ikke godt å si hvordan det påvirker isen, vi får håpe den ikke stopper opp noe sted, sier hun.

Fylkesveiene i Nord-Trøndelag har fått nye nummer etter at Trøndelag ble ett fylke.