Velforeningen og Huseierlaget Steindalsflata 4 viser til et to år gammelt bystyrevedtak om at et nytt kloakk- og overvannsnett skal legges i to separate rør innenfor en kostnadsramme på 268 millioner kroner.

Nå skal saken på nytt opp i bygningsrådet etter nyttår. Ifølge kommunaldirektør for byutvikling, Einar Aassved Hansen, skal prosjektet sikre faren for flom, redusere skadelige utslipp og bedre vannkvaliteten i Nidelva.

Prosjektet omfatter hele Fredlybekken, mens reguleringssaken bare omfatter 1,1 km mellom Utleirveien i øst og Klæbuveien i vest. Planen berører både private eiendommer, fellesareal og noe kommunal grunn. Hansen sier at da reguleringsplanen ble behandlet i 2013, ble saken sendt tilbake til rådmannen for å få belyst de økonomiske konsekvensene av åpen bekk eller bekk i rør.

Ut på høring

Til Adresseavisen sier kommunaldirektøren at saken nå skal ut på høring. For å sikre at saken blir forsvarlig belyst, anbefaler han at to alternativ sendes ut på høring: ett med åpen bekk og ett med bekk i rør innenfor planområdet. Begge alternativene omfatter en turvei i området, areal til offentlig grønnstruktur og at det tas hensyn til faren for flom.

- Bystyret har sagt nei til det rådmannen nå fremmer på nytt. Vi føler vi ikke blir hørt, og hele saken er tilbake til start. Vi har kjempet mot åpen bekk i mange år, sier Robert Rasmussen, styreleder i Fredlydalen Velforening.

Han legger til at kommunen har lagt restriksjoner på eiendommene i Fredlydalen siden 2001. Det er foreslått å ekspropriere 14 mål til 400 kroner kvadratmeteren, til sammen 5,6 millioner kroner. Kommunen vil finansiere eksproprieringen gjennom økte gebyrer.

Styreleder Rasmussen, nestleder Jan Erik Sæther og styremedlem Helge Raaen fra Huseierlaget Steindalsflata 4 hevder de gjennom megler har fått taksert verdien på eiendommene til det tidobbelte av hva kommunen vil betale gjennom ekspropriasjon. Ved å legge alt i rør, er det ikke nødvendig å gå til ekspropriasjon, mener de.

Fratas råderetten

Ifølge kommunens arealplaner skal det anlegges en tursti og åpne bekken i Fredlydalen mellom Utleirveien og Klæbuveien. Beboerne har hele tiden gått sterkt imot planene fordi de blir fratatt råderetten over Huseierlagets felleseiendom i Fredlydalen, øverst ved Utleirveien.

Området er i dag åpen for fri ferdsel og består av en planert dalbunn og en skråning i sør, kultivert for ballspill, skotthyll, bær- og grønnsakdyrking sommerstid – aking og skilek om vinteren. Bystyret vedtok i 2013 at «det legges til grunn et torørssystem for spillvannsledning og overvannsledning i all hovedsak skal benyttes på deler av strekningen som ikke allerede er regulert på annen måte».

Fikk brev etter valget

- Ikke før var valgkampen i høst over før vi mottok brev fra byplankontoret der det skisseres to alternativ; ett med åpen bekk, turvei og etablering av offentlig grønnstruktur og ett alternativ med bekk i rør, turvei og etablering av offentlig grønnstruktur. Vi opplever brevet som illojalt overfor bystyrets vedtak, og vi har protestert gjennom brev til bygningsrådet, sier Helge Raaen.

Kommunen ønsker å ta høyde for en 200-årsflom, og beboerne er derfor enige i at rørene må skiftes. Men en åpen bekk over en strekning på 400 meter har de lite til overs for.

– I motsetning til før 60-tallet vil bekken ikke ha utspring fra noen naturlig vannkilde. Tilførsel av vann fra Strindamarka ledes nå inn i Blaklibekken og Brøsetbekken. Vannet som nå vil komme i bekken, vil i all hovedsak bestå av avrenning fra hustak, veier og parkeringsplasser, med andre ord forurenset overflatevann, uten naturlig tilsig. Om sommeren vil bekken tørke ut, sier Robert Rasmussen.

Ingen fare for flom

Jan Erik Sæther legger til at det er ingen flomfare i det aktuelle området, den er aktuell på andre siden av Ullins vei. Nidarvoll og Sunnland skoler skal rehabiliteres, eventuelt rives og bygges opp på nytt. Men det er ennå ikke gjort noen vedtak, heller ikke om skolene og en ny idrettshall skal bygges et annet sted. Derfor er ikke skoleanlegget tatt med i planen.

- Skal det satses på en grønnstruktur, må den henge sammen, også med skolene og idrettshallen. En tursti og grønnstruktur må ha en hensikt. Gjennom Fredlydalen går det ingen snarvei. En eventuell sti vil ikke bli brukt, sier Rasmussen.

I midtre partier av øvre del av Fredlydalen er dalbunnen smal, bare et par meter, og dalsiden opp mot bebyggelsen er svært bratt. Kommunen vil heve dalbunnen med én meter. Beboerne mener at det ikke er plass for både bekkeløp og tursti, som vil komme helt inntil husveggen.

Opprinnelig hadde kommunen planer om en sti og en sammenhengende grønnstruktur fra Nidelva til Strindamarka, men ved Sluppen er området bygget igjen.

Nye rør: Kommunen skal legge et torørssystem for spillvannsledning og overvannsledning i Fredlydalen på Nardo, men foreslår samtidig å åpne deler av den gamle bekken. Foto: OLE MARTIN WOLD
For trangt: Robert Rasmussen i velforeningen mener deler av Fredlydalen er for smal til at det kan anlegges en tursti. Kommunen vil heve dalbunnen, men da kommer stien helt inntil husveggen. Foto: OLE MARTIN WOLD
Føler seg lurt: Styremedlem Helge Raaen i Huseierlaget Steindalsflata 4, flankert av henholdsvis leder Robert Rasmussen (t.h) og nestleder Jan Erik Sæther i Fredlydalen Velforening, tar alle sterk avstand fra at rådmannen på nytt fremmer forslag om at Fredlybekken skal delvis gjenåpnes, to år etter at forslaget er avvist av bystyret. Foto: Ole Martin Wold