– Vi hadde flaks. Hadde vi kommet noen minutter senere, ville det vært for sent. Det var fem minutter fra overtenning.

Det sier vakthavende brannsjef Ole Ludvigsen ved Trøndelag brann- og redningstjeneste som ledet slukningsarbeidet på Ringve museum mandag. Brannvesenet fikk første melding om brannen i hovedbygningen klokken 10.34, da en automatisk brannalarm varslet operatørene ved 110-sentralen.

Les Ringve museums historie her (PLUSS)

Rundt 20 turister i bygget

Automatiske brannalarmer får brannvesenet stadig – også fra Ringve. Oftest er alarmene falske.

– Medførte dette at dere ikke tok brannen alvorlig nok?

– Nei. Vi fikk raskt bekreftet brannen av innringer. Da kjørte vi ut med alt av mannskap i Trondheim, mens to enheter allerede var på vei som følge av den automatiske brannalarmen, sier Ludvigsen.

Meldingen fra en innringer skal ha kommet to minutter etter den automatiske alarmen. Rundt 20 turister ble på dette tidspunktet guidet rundt på museet, bare noen rom unna brannstedet. Turistene ble umiddelbart evakuert. Alle er uskadd.

12-13 av de ansatte ved museet var på jobb. Noen av dem prøvde å slukke brannen med brannslukningsapparat, uten å lykkes. Samtidig ble museets vanntåkeanlegg utløst i bygget. Dette anlegget sender ut damp for å minske omfanget av brannen.

Brannvesenet var på plass ti minutter etter første melding. Mannskap fra alle brannstasjoner i byen bidro etter hvert.

– Vi sendte brannmannskaper som var tilgjengelig i Trondheim. Brannvesenet i Malvik ble sendt til byen for å være i beredskap, sier Jostein Tangen ved 110-sentralen.

Flere rom er skadd

Da de første mannskapene kom til stedet var det kraftig røykutvikling fra hovedbygningen på museumsanlegget. Brannvesenet fryktet at brannen skulle spre seg til nærliggende hus og prioriterte å prøve og isolere brannen. Samtidig løp ansatte og røykdykkere inn i bygningen for å prøve og berge ut instrumenter, møbler og bilder.

En rekke historiske gjenstander ble berget fra brannen, mens flere gjenstander har fått brann- og/eller vannskader. Vakthavende brannsjef Ole Ludvigsen opplyser overfor Adresseavisen at rommene kalt hjørnestuen og rødstuen, som ligger lengst vest i første etasje, er påført store vannskader:

– I hjørnestuen står det tre pianoer som er påført store skader.

Rommet ovenfor, kalt barneværelset, er påført større røykskader. Deler av trappegangen som ble påbygd i 1958 har fått skader. I tredje etasje har det kommet inn en del røyk, samtidig som at brannmannskap tok seg gjennom taket på bygningen. Også i andre rom i huset har det sivet røyk og kommet inn noe vann.

Brannsikret museet i 2009

Ringve museum begynte å installere vanntåkeanlegg for seks år siden. I fjor skal arbeidet ha blitt ferdigstilt. Oppgraderingen kostet totalt 1,6 millioner kroner.

– Vanntåkeanlegget som fungerer som det skal, forhindrer nedbrenning og spredning.

Det sier spesialingeniør Geir Jensen ved Cowi i Trondheim. Bedriften har flere av verdens ledende eksperter på brannsikring i tett og verneverdig trehusmiljøer som ansatte.

– Vanntåkeanlegg er svært sårbart for feil, men blir det riktig installert, fungerer det bedre enn sprinkleranlegg, sier Jensen.

Brannmester ved 110-sentralen, Hans Jørgen Kristoffersen, opplyser til Adresseavisen at vanntåkeanlegget fungerte optimalt under brannen.

Nådde målet

I tillegg til flaks, mener brannsjef Ludvigsen at dyktighet og strategiske valg bidro til at museet ikke fikk større skader.

– Vi hadde som mål at brannen ikke skulle spre seg til andre bygg. Det greide vi, sier han.

I løpet av dagen har politiet hatt avhør av flere sentrale vitner, både på brannstedet og politistasjonen. Tirsdag skal krimteknikere gjøre tekniske undersøkelser. Foreløpig vil ikke politiet konkludere med årsak til brannen eller hvor den startet.

– Men det ser ut til at varmen ligger i laget mellom fasaden og tømmerveggen, sa innsatsleder Roger Mogstad til Adresseavisen på åstedet.