En ny type giftstoffer sniker seg inn i rovfugl.

- Stoffer fra produkter som klær og tekstiler slippes ut og kommer inn i næringskjedene, sier førsteamanuensis Veerle Jaspers ved NTNU.

Jaspers leder et internasjonalt forskningsprosjekt om nye miljøgifter i rovfugler. Forskerne har samlet inn og analysert blodprøver og fuglefjær fra hønsehaukunger i Trøndelag, Tromsø- regionen og et innlandsområde sør i Spania. Det tas også blodprøver og samles inn fjær fra havørnunger på Smøla og fra Steigen i Nordland.

Den første feltsesongen har avdekket at det er store forskjeller i giftnivå. I hønsehauk fra Trøndelag er det funnet 50 prosent mer miljøgift enn i hønsehauk fra Tromsø-regionen. De norske giftnivåene ligger også langt over de spanske, viser analysene.

Forskerne har blant annet tatt blodprøver av 50 hønsehaukunger, hvorav ca. 20 fra Nord- og Sør-Trøndelag. Jaspers beskriver giftnivået som høyt, selv om det er variasjon mellom prøvene fra ulike reirplasser.

- Hønsehauken spiser helst trost og kråkefugler. Fuglene er på toppen av næringskjeden. Med maten får de i seg giftstoffer som er oppkonsentrert på hvert nivå fra planter og insektene og oppover, sier Jaspers, som arbeider ved Institutt for biologi. Prosjektet er finansiert av NTNU og Forskningsrådet.

I vanlige produkter

Mange miljøgifter er tungt nedbrytbare, helse- og miljøfarlige og hoper seg opp i levende organismer og i miljøet. Noen er forbudt, eller strengt regulerte.

- De vi leter etter har egenskaper som gjør at de brukes i mange forskjellige produkter. Noen av stoffene er flammehemmende, andre vann- og fettavstøtende, sier Jaspers.

Stoffene brukes ikke bare i klær og tekstiler, men også i blant annet sko, plast, elektronikk og skivoks. Noen er tidligere brukt i brannskum, og er funnet i jordsmonn rundt øvingsfelt ved enkelte flyplasser.

- Fluorforbindelsene vi har påvist i hønsehauk kan svekke fuglenes immunforsvar og forstyrre hormonsystemet. I siste instans kan evnen til forplantning bli dårligere, sier Jaspers.

I havørn er nivåene av miljøgifter enda høyere enn hos hønsehauk.

- Havørnen har en marin diett, og spiser mye fisk og sjøfugl. Vi vet de er utsatt når det gjelder miljøgifter, derfor er høye giftnivå i havørn ikke overraskende, sier Jaspers. Prøver fra ca. 30 havørnunger er analysert.

Uønsket miljøbelastning

Seniorforsker Torgeir Nygård i Norsk institutt for naturforskning (Nina) tror ikke giftnivåene hos hønsehauk i Trøndelag er så høye at de hemmer reproduksjonen. I rødlista er arten klassifisert som nær truet.

- Nivåene er ikke faretruende høye, men giftstoffene er en ekstra og uønsket miljøbelastning. Tidligere erfaringer med andre miljøgifter viser at det er all grunn til å følge med. På 1970-tallet bidro insektmiddelet DDT til at vandrefalken nesten ble utryddet i Norge. Da stoffene ble forbudt, begynte bestanden å ta seg opp igjen, sier Nygård.

Den største trusselen mot hønsehauken er skogbruk, påpeker han.

- Hønsehauken foretrekker naturskog. Når skogen blir borte gjennom hogst, mister arten de viktigste hekkeområdene, sier Nygård.

Forskerne vet foreløpig ikke hvorfor nivåene av miljøgifter er spesielt høye hos hønsehauk i Trøndelag. Nivåene er høyest hos fugl fra områdene rundt Trondheim, Steinkjer og Stjørdal. Det trengs mer forskning for å finne årsaker, sier Jaspers.

- En forklaring kan være at fuglene lever i en region som til dels er tett befolket, og som har byer med mye utslipp av slike stoffer. Vi kan heller ikke utelukke at utslipp fra flyplasser i regionen spiller en rolle. Selv om det ikke lenger kan brukes brannskum med disse forbindelsene, kan stoffene være lenge i miljøet fra tidligere bruk, sier Jaspers.

Analyse av fjær: Forskerne studerer både fjær og blodprøver fra hønsehauk og havørn. Førsteamanuensis Veerle Jaspers og hennes kolleger har påvist miljøgifter i prøvene. Foto: jens petter søraa