En leende Sylvi Listhaug åpner videoen som Venstres Erling Moe reagerer sterkt på. Foto: Skjermbilde av Facebook-videoen

- Jeg har vært politiker i nesten 40 år, og hver dag stått for andre holdninger og verdier enn denne videoen tillegger meg, sier Erling Moe, bystyrerepresentant for Venstre i Trondheim.

Videoen han sikter til er publisert av AUF Trøndelag, og dukket opp på Facebook i helga.

Forbannet

Teksten «En stemme til Venstre er en stemme til Listhaug» slår mot deg sammen med en leende Sylvi Listhaug på det første bildet. Så fylles resten av videoen med bilder av flyktningebarn på flukt, homofile og mer barn på flukt. Hvert bilde støttes av utsagn som har kommet fra Sylvi Listhaug de siste årene. Til slutt i 30 sekundersvideoen stiller AUF spørsmålet: «Er det verdt det»?

AUF Trøndelag bruker bilder av barn på flukt i videoen. Foto: Skjermbilde fra Facebook-video

- Jeg ble først forbannet da jeg så videoen fordi den drar politikken ned på usaklig nivå. Så ble jeg personlig såret. De meningene som kommer frem i videoen, er ikke meg, men det stikk motsatte av hva jeg står for. Her sauses sammen holdninger til flyktninger og homofile, med bilder av barn på flukt og skaper inntrykk av at dette er noe Venstre støtter. Det er feil, sier Moe.

- Trekk videoen

Han kan ikke huske å ha sett en slik video før, og håper ikke dette er en slags start på amerikanisert valgkamp i Norge.

Erling Moe, Venstre Foto: Morten Antonsen

- En slik negativ valgkamp gjør vi ikke i Norge, og jeg håper AUF trekker videoen. Hvis ikke bør Ap på banen, og gjøre noe, sier han.

Han påpeker også at det er stor forskjell på Venstres og det Listhaug står for. Og at AP står nærmere Frp i praktisk politikk.

- Hvis ikke AUF trekker videoen, bør i alle fall Ap gi beskjed. Vi må forvente en redelig debatt på sak, og denne videoen bør AUF trekke tilbake og beklage, sier han.

Videoen er sett over 16 000 ganger, og på AUF Trøndelags Facebook-side er reaksjonene sterke.

AUF-leder i Trøndelag, Julie I. Hole. Foto: Håvard Jensen, Håvard Haugseth Jensen

AUF: - Ikke over streken

Det er AUF i Trøndelag som har laget videoen.

- Erling Moe reagerer kraftig på videoen og mener den er det verste han har sett?

- Jeg er helt enig med Moe, fordi det er de drøyeste sitatene en statsråd noen gang har kommet med. Jeg klarer ikke å skjønne hvordan Moe og Venstre kan støtte henne, sier AUF-leder i Trøndelag Julie I. Hole.

- Men hva synes du selv om videoen som dere i AUF har laget?

- Jeg skjønner at Venstre synes det er ubehagelig å bli konfrontert med uttalelsene til Sylvi Listhaug. Vi tar et oppgjør med hennes måte å snakke om andre mennesker på. Hun sprer frykt og setter grupper opp mot hverandre. Jeg kunne ønske at Moe sto sammen med meg og sa at dette er langt over streken, sier hun.

- Men er videoen over streken også?

- Nei, det er Listhaugs sitater som er over streken.