Tusenvis av bittesmå død mort og noen gjedder, fløt opp da Vikerauntjønna ble behandlet med giftstoffet rotenon i går.

Trondheim kommune gjennomførte tiltaket for å skjerme drikkevannskilden. Eksperter fra Veterinærinstituttet foretok den godkjente behandlingen med rotenon på oppdrag fra kommunen. Fra båt tilførte de rotenon ned i vannmassene i en på forhånd beregnet mengde. I Vikerauntjønna ble det brukt ca. 280 liter rotenon med tilsetningsstoffer.

Vanvittig antall

Etter hvert begynte effekten å vise seg - halvdød og død fisk fløt opp til overflaten. Innimellom var det også noen mindre gjedder.

Prosjektleder Helge Bardal ved Veterinærinstituttet hadde tro på at det ble en vellykket behandling.

– Jeg tror morten er borte etter dette, sier Bardal.

Veterinærinstituttet kommer til å ta vannprøver fra Vikerauntjønna i tiden fremover for å ha en dokumentasjon på når vannet igjen er rotenonfritt.

Eneste løsning

Fiskebiologen Terje Nøst i Miljøenheten i Trondheim kommune ble styrket i troen på at rotenonbehandling var den eneste mulige løsningen da han så hvor mye mort som fløt opp fra vatnet.

– Det er disse bittesmå fiskene som er problemet. Det er ingen annen måte å gjøre det på. Morten er så tallrik, og produserer så voldsomt med avkom at utfisking ikke nytter, mener han.

Fordi Vikerauntjønna ligger så nær Jonsvatnet, har kommunen fryktet at morten skulle komme over i drikkevannskilden. Behandling av mortproblemet i Vikerauntjønna har derfor vært høyt prioritert.

– Dersom det kommer mort til Jonsvatnet kan vi få et problem med algeutvikling. Det kan bidra til lukt og smak på drikkevatnet vår. Det vil vi unnå for enhver pris, sier Terje Nøst.