Saken var tema i formannskapet tirsdag, der rådmannen redegjorde for hvordan kommunen kan bistå.

Trondheim hadde en mathall i Prinsens gate, ved siden av Egon-restauranten. Den forsvant i fjor vinter, etter bare halvannet års drift, og Bunnpris tok over lokalene. Årsak: For få kunder la igjen for lite penger, ifølge styreleder.

På et møte mellom formannskapet og Næringsforeningen for noen uker siden tok styremedlem Hildonen til orde for at det trengs kommunal hjelp for å finne lokaler for en ny mathall. I formannskapet tirsdag tok Erling Moe (V) spørsmålet videre:

- Ser rådmannen muligheten for at kommunen kan bistå med dette, for eksempel i nærheten av Torvet slik at det kan bli i tilknytning til Bondens marked? spurte han rådmannen.

Erling Moe (V) mener det er politisk vilje til å gi kommunal drahjelp til prosjektet.

Les også: Mathallen blir Bunnpris-butikk

- Trist

Roar Hildonen begrunner utspillet slik:

- Det er trist at vi ikke lyktes med det første forsøket. Vi trenger et lokale hvor vi kan vise frem Trøndelags enorme produksjon av råvarer, vi trenger et utstillingsvindu, sier Hildonen.

Han sier kostnadene for å drive den Mathallen som måtte gi opp, var «voldsomt høy».

- Man må tåle at det er rolig på mandag, tirsdag og onsdag. Så kommer det kanskje mer folk på torsdag, fredag og lørdag. Jeg sitter verken med masse penger eller planer, men jeg vet at dette er noe som vil øke attraktiviteten i Midtbyen, sier Hildonen.

Det er altså ikke han selv som vil drive stedet.

- Men i fellesskap må forsøke å få til en slik hall. Hvis jeg kan være fødselshjelper, så vil jeg gjerne det. Vi må finne en måte å gjøre dette på som ikke blir for kostbar, sier Hildonen.

Les også: Mathallens stamkunder fortviler

Ikke superpositiv

Rådmannen la i formannskapet til grunn at det er snakk om en mathall som «skal være et rent kommersielt prosjekt hvor kommunen ikke skal yte økonomiske ressurser». Spørsmålet er altså hvordan kommunen kan hjelpe til med å finne egnede og ikke for dyre lokaler.

- Det er få kommunale bygg i Midtbyen. Alle er allerede brukt av egne enheter eller utleid. Kommunen har imidlertid faglige ressurser som kan bistå med å finne aktuelle lokaler til formålet, og likeså bistå med rådgivning knyttet til en slik etablering, heter det i svaret fra rådmannen, ved kommunaldirektør Einar Aassved Hansen.

Slik rådgivning inkluderer bistand ved forhandling og utforming av leiekontrakten.

- Dette vil gå på bekostning av andre kommunale arbeidsoppgaver, og det må derfor omprioriteres økonomiske ressurser dersom kommunen skal bidra i dette arbeidet, mente kommunaldirektøren.

Les også: Trønderne sviktet ikke Mathallen, det var Mathallen som sviktet

Politisk ønske?

Rådmannen er altså usikker på om kommunen bør engasjere seg aktivt i et slikt kommersielt prosjekt, men vil selvsagt bistå hvis det er politisk ønske om det.

Erling Moe svarer:

- Ja, det er politisk ønske om det. Vi kommer tilbake til hvordan vi kan jobbe videre med saken. Det viktige er å finne lokaler som ikke koster for mye, og som er i nærheten av Bondens marked på Torget. Et forslag kan være der hvor turistinformasjonen holdt til før, sier Moe.

Han snakker om lokalene på hjørnet midt imellom Hornemannsgården og kjøpesenteret Trondheim Torg, uten at han kjenner til de praktiske omstendighetene rundt dette lokalet.

Hildonen mener også Trøndelag fylkeskommunen er en naturlig partner i et slikt lokale. Også han ser for seg et lokale i nærheten av Torget.

Les også: Ina (26) skal gi trondhjemmerne fersk fisk

Les også: Her har det vært fiskebutikk i 103 år, nå stenger den