I 2020 slås de to kommunene sammen til én - og to like veinavn i én kommune kan skape alvorlige problemer for nødetater.

Se for deg at det brenner i Pilvegen på Charlottenlund i Trondheim, men brannvesenet rykker ut til Pilvegen i gamle Klæbu kommune. Det kan gå galt.

En arbeidsgruppe har gått igjennom alle veiene, og konkludert med hvilke som berøres (se faktaboks). Tirsdag vedtok politikerne å sette ned en gruppe som skal avgjøre hvilke veier som må vike.

- Jeg tenkte ikke over at vi må ordne opp i dette da vi slo oss sammen, sa ordfører Rita Ottervik (Ap), da saken enstemmig ble banket gjennom.

Vi har bedt historiker Terje Bratberg om en liten vurdering: Bare i ett tilfelle insisterer han på at Trondheim må beholde dagens gatenavn.

Prestegårdsvegen:

Begge veiene er oppkalt etter prestegårder - én ved siden av Klæbu kirke og en ved Berg prestegård i Trondheim. I Klæbu er selve prestegården i full drift, med prestefamilien i hovedbygget og forpakterfamilien ved siden. I Trondheim er det den kristelige studentforeningen som eier gården.

- Jeg ville foreslått å endre veien til Berg prestegårdsvei. Det kan umulig være sterke følelser knyttet til dette, mener Bratberg.

Både Vinterlebakken og Prestegårdsveien i Klæbu kan bli endret når kommunene slår seg sammen.

Ferjemannsveien:

Adresseavisen flyttet for noen år siden inn i Ferjemannsveien på Nedre Elvehavn i Trondheim. I Klæbu slynger Fergemannsvegen seg også langs Nidelva, der Tanemsbrua går over elva.

- Vi har en mengde kvinner som bør hedres med egne navn, for eksempel kan vi få Elsa Laulas vei der Ferjemannsveien går i Trondheim i dag, sier Bratberg.

Elsa Kristina Laula Renberg var en sørsamisk reineier som var sentral under det første samiske landsmøtet holdt i Trondheim i 1917.

Adresseavisen flyttet for noen år siden inn i Ferjemannsveien på Nedre Elvehavn i Trondheim. I Klæbu slynger Fergemannsvegen seg langs Nidelva der hvor Tanemsbrua går over elva.

Bostadvegen:

Bostadvegen på Tempe i Trondheim kan man kvitte seg med, mener Bratberg. Veien har eksistert siden 1940-tallet.

- Kanskje man kunne forlenge Tempeveien, foreslår Bratberg.

På Bostad i Klæbu, derimot, har navnet lange tradisjoner, minst tilbake til 1500-tallet.

Bostadvegen i Klæbu har bare eksistert i tre år - med selve Bostad-navnet har eksistert i alle fall siden 1500-tallet. Foto: Håvard Jensen, Adresseavisen

Smedbakken:

Ett sted setter historikeren foten klart i bakken: Det gjelder en kort veistrekning på Kalvskinnet i Midtbyen: Smedbakken.

- Det vil være en historisk forbrytelse om de endrer den, mener Bratberg.

Smedbakken på Kalvskinnet i Midtbyen.

Når det gjelder de ti andre navnene, sier Bratberg:

- Alle disse kan endres i Trondheim. Røsslyngveien? Det er jo bare tull, slår han fast.

PS: Det er til slutt politikere fra begge kommuner som avgjør saken. Nye skilt settes opp senest 31. desember 2019.