Trondheim hadde sykefravær på 9,2 prosent i fjor, og det er det lavest registrerte på årsbasis på 20 år, melder kommunen.

I femte etasje i det nye helsebygget på Lade er det lunsjtid og allerede god stemning.

- Juhuu! Vi trives veldig godt her, sier helsefagarbeider Camilla Høgås (23) da hun får høre at hun og hennes kolleger er på sykefraværsbunnen.

- Føler man seg litt dårlig eller pjusk en dag, så får man tilrettelagt liste. For eksempel får man en runde uten tunge løft dersom man har vondt i ryggen, forteller Høgås.

Les også: Syv myter om sykmelding

Lunsjpause: Sykepleier Trine Skånø (foran) samme med (f.v.) Hanna Hernes, Per Arne Løvmo, Arve Nubdal og Anna Lena Godø.

Lade hjemmetjeneste har ligget på 9–10 prosent fravær de siste årene, men i fjor landet de på 5,7 prosent. Til sammenligning: Mer enn 20 helsesentre og hjemmetjenester i Trondheim ligger på 12–17 prosent sykefravær.

- Vi samarbeider veldig bra, vi som jobber her, sier Ivan Duric (31), som er utdannet fysioterapeut i Serbia.

- Jeg merker at terskelen her er høyere for å sykmelde seg. Man må ringe rett til lederen når man vurderer å holde seg hjemme. Vi skal ikke være smittebærere på jobb, men det går an å ta en vurdering, sier sykepleier Trine Skånø.

Les også: Nå har politikerne vært sjokkert over sykefraværet i 15 år

- Ansatte her har full kontroll og innsikt i økonomien, så de ser hva som er konsekvensen når sykefraværet er høyt, sier enhetsleder Solveig Fredriksen. Bak ser du tallene som alle ansatte har tilgang til.

Fornøyde ledere

De to største områdene i kommunen – oppvekst/utdanning (skoler, barnehager osv.) og helse/velferd (sykehjem, hjemmetjeneste osv.) – gikk ned med henholdsvis 0,3 og 0,4 prosentpoeng i fjor. Skole, helse- og velferd, hjemmetjenester, eiendom og bydrift står bak det aller meste av den totale nedgangen i kommunen.

- Jeg er veldig fornøyd, her har organisasjonen virkelig mobilisert. Målet er ytterligere reduksjon, og det er fortsatt for store forskjeller mellom de beste enhetene og de som sliter, sier rådmann Morten Wolden.

Kommunaldirektør Helge Garåsen kan også koste på seg et smil nå.

- Det er det laveste jeg har opplevd på mine snart ti år i jobben, så det er en god start. Det utgjør mange ansatte i en så stort organisasjon, men vi er ikke i mål, sier Garåsen.

Les også: Nav vil overprøve legens sykmelding oftere

Ikke i mål: Helge Garåsen. Foto: Christine Schefte

- Høy arbeidsmoral

Enhetsleder Solveig Fredriksen på Lade mener det handler om å bygge en god fraværskultur.

- Da jeg begynte her, var det litt sånn «Du ser sliten ut – ta deg noen dager fri», nå sier vi: «Du ser sliten ut – vi skal tilrettelegge for deg», sier Fredriksen.

- De ansatte sier de må ringe rett til deg, ikke til mellomleder, hvis de føler seg dårlige?

- Ja. Jeg har full tillit når de sier de ikke kan komme, men ofte kan vi tilrettelegge. Jeg foretrekker faktisk egenmelding, for hos legen får man som regel sykemelding uansett. Jeg opplever en høy arbeidsmoral.

Les også: Nå endrer Nav legers sykmelding hver eneste dag

- Da jeg begynte her i 2011, var det litt sånn «Du ser sliten ut - ta deg noen dager fri», nå sier vi: «Du ser sliten ut - vi skal tilrettelegge for deg», sier enhetsleder Solveig Fredriksen.

Hun har 54 faste ansatte fordelt på 36 årsverk og ca. 220 brukere. Med vikarer teller de rundt 75. Den eldste vikaren ga seg akkurat, 78 år gammel. Fremdeles har de to pensjonister på vikarlista, og enhetslederen kaller dem viktige kulturbærere. Ellers er snittalderen lav: 37 år.

- Jeg prøver å gi de ansatte mest mulig kontroll over arbeidsdagen. Er det et område de er gode på eller har egne ideer, får de jobbe med det, sier Fredriksen, som tidligere har jobbet i psykiatrien og i bedriftshelsetjenesten hos entreprenøren i Skanska. Hun har en master i helsevitenskap med tema «Hvilken type ledelse fører til nærvær?».

- Ansatte her har full kontroll og innsikt i økonomien, så de ser hva som er konsekvensen når sykefraværet er høyt, sier Fredriksen.

Les også: - Sykefraværet er en av de aller største utfordringene til kommunen

Helsefagarbeider Camilla Høgås (23) og fysioterapeut Ivan Duric (31) disktuerer en liste rett før lunsj. Til høyre: Enhetsleder Solveig Fredriksen.

Stor variasjon

I de kommunale barnehagene er sykefraværet redusert med 0,2 prosentpoeng, men varierer mellom skyhøye 18,5 og ned til 2,6 prosent.

- Det er gledelig at vi ser en nedgang. Enkelte barnehager som har hatt veldig høyt fravær, har klart å redusere dette. Men sykefraværet er fortsatt bekymringsfullt høyt mange steder, sier kommunalleder Hilde Skybakmoen.

Hun sier hun bruker mesteparten av sin tid på å få ned sykefraværet i barnehagene. Ett av tiltakene er såkalt nærledelse, som innebærer at det er ansatt avdelingsledere med personalansvar. De ti enhetene med høyest fravær er med i et eget prosjekt. Skybakmoen klarer ikke å forklare de store variasjonene:

- Det barnehagene selv sier, er at dette skyldes langtidsfravær. Det kan det være ulike årsaker til, både muskel- og skjelettplager, psykisk helse og annet, sier Skybakmoen.

Kommunalsjef for barnehage Hilde Skybakmoen. Foto: Vegard Eggen

I skolene er fraværet redusert fra 7,3 til 6,6 prosent. Kommunalleder for skole, Eva Belboe, er svært fornøyd:

- Gjennomsnittlig er vi nå i mål, men vi har fremdeles skoler som ligger høyere, sier hun.

Hoeggen skole er best med et fravær på bare 2,3 prosent i fjor.

- Ved flere skoler har det vært diskutert hvor syk en må være for at en ikke skal gå på jobb. Å sove dårlig en natt, er ikke grunn til fravær. Men folk må få lov til å være syke, sier Belboe.

Les også: Nå krangler de om hvem som har ansvaret for sykefraværet

Kommunalleder for skole, Eva Belboe, er svært fornøyd: - Gjennomsnittlig er vi nå i mål, men vi har fremdeles skoler som ligger høyere, sier hun. Foto: Richard Sagen

- 9,2 er høyt fravær

Nav Trøndelags seniorrådgiver og tallknuser Geir Arntzen sier 9,2 prosent er et høyt sykefravær.

- Det er jo det. Helse- og sosialsektoren drar opp snittet, de ligger tradisjonelt mye høyere enn andre kommunale etater, sier Arntzen.

2017-tallene for de andre storbyene er ikke klare ennå, men tredje kvartal 2017 viser relativt jevne tall: Bergen ligger på 7,7 prosent, Trondheim på 7,6 prosent, Oslo 6,7 prosent og Stavanger på 7,2 prosent.

Leder for Nav arbeidslivssenter i Trøndelag, Sidsel Dahl Bjørgvik, mener årsakene til at helsesektoren drar opp snittet, er mange.

- Det handler om fysisk belastning, rollekonflikter, utbredt bruk av deltidsstillinger, døgnproduksjon/turnus og leders kontrollspenn, samtidig med et stadig press på de økonomiske rammene, skriver Bjørgvik i en e-post.

Om hjemmetjenesten på Lade, skriver hun:

- Det er bare å gratulere. Det viser bare at det nytter å ta grep.

Les gamle saker

Om sykefraværet i Trondheim kommune:

Nå øker sykefraværet i trondheimsbarnehagene

Nå er sykefraværet i Trondheim enda verre

Nå har politikerne vært sjokkert over sykefraværet i 15 år

- Sykefraværet er en av de aller største utfordringene til kommunen

Nå krangler de om hvem som har ansvaret for sykefraværet

- Kan være alvorlige brudd på arbeidsmiljøloven