Etter politiske samtaler på toppnivå reiste den amerikanske delegasjonen rett til Værnes for å møte de amerikanske marinesoldatene som er basert her. De inspiserte også et av de amerikanske fjellagrene, i Lånke i Stjørdal.

I spissen for besøket sto leder for representantenes hus, Paul Ryan, som er nummer to i rekken til å overta dersom noe alvorlig skjer med sittende president Donald Trump, og leder i forsvarskomiteen i representantenes hus, Mac Thornberry i spissen. På Værnes ble de også møtt av sjefen for det amerikanske marinekorpsets styrker i Europa, general Niel E. Nelson.

VIP-besøk. En viktig amerikansk delegasjon besøkte tirsdag Værnes. Her er blant annet lederen for representantens hus, Paul Ryan (nummer fire bakfra) på vei ned flytrappa. Foto: Victoria Ross, U.S. Marine Corps Forces, Europe and Africa

- Ønsker ærlig debatt

- Nå kan vi ikke lenger lure oss selv til å tro at basen på Værnes ikke er viktige, sier SV-politiker Snorre Valen.

Han viser til at det er en svært sentral republikansk politiker som nå besøker Trøndelag. Valen ser det som nok et bevis på at den amerikanske militære tilstedeværelsen kan få alvorlige følger for Norges sikkerhetspolitiske situasjon. Utplasseringen har vekket stor oppmerksomhet og fått stor internasjonal medieoppmerksomhet. Dette skal også være en av grunnene til VIP-besøket tirsdag.

- Når Ryan er her er det et tegn på at dette er snakk om noe mer enn en liten roterende tilstedeværelse fra amerikansk side. Dette gir et tydelig signal.Alle som har ment at det er helt uproblematisk, må se det i øynene at det får sikkerhetspolitisk følger. Helt uavhengig av hva man mener om tilstedeværelsen, bør vi nå få en ærlig politisk debatt om dette, sier Valen.

Stjørdalsordfører Ivar Vigdenes (Sp) er uenig med Valen, men mener det dokumenterer hvor viktig Værnes nå er – både for Forsvaret, Nato og USA.

Her forlater bussen med delegasjonen forhåndslagrene på Frigård i Lånke. Foto: Håvard Jensen

- Det understreker betydningen av forhåndslagrene og øvingsaktiviteten her i Trøndelag for amerikanerne. USA er den største bidragsyteren i Nato, og vår viktigste militære samarbeidspartner. Dette er et tegn på at forsvarssamarbeidet og satsingen på Værnes var et godt valg, sier Vigdenes.

Holdt lav profil

VIP-besøket i Trøndelag skjedde med svært lav profil. Ingen ville derfor på forhånd bekrefte når de amerikanske gjestene skulle komme. En årsak skal være det strenge sikkerhetsregimet rundt besøket. Adresseavisens forespørsel om å få intervjue de viktige politiske gjestene ble også avvist via det amerikanske marinekorpset.

Like etter klokken elleve tirsdag landet et anonymt hvitmalt passasjerfly på Værnes. Bare det røde, hvite og blå amerikanske flagget på halen, røpet at det dreide seg om et offisielt besøk. Flyet takset over til militær side og parkerte ved hangar seks. Der ble det stående side om side med et litt mindre jetfly, som fraktet marinekorps-sjefen til Værnes.

- Det er flott å få besøk i garnisonen fra politiske representanter på så høyt amerikansk nivå, sier Warø til Adresseavisen tirsdag ettermiddag. Han viser blant annet til den lange tradisjonen HV-12 har for samarbeid med amerikanerne.

Også amerikanerne skryter av samarbeidet.

- Vi har vært i ørkenen de siste 14 årene, så nå er vi tilbake for å øve i kaldt klima. Vi øver på å kunne operere under alle slags forhold, og det fungerer godt. Marinesoldatene i Marine Rotational Force Europe (MRF-E)er våre ambassadører her, og det fungerer godt, sier marinekorps-sjefen Niel E. Nielson i en kommentar.

Direkte fra Erna til Værnes

Kongressdelegasjon som nå besøker flere land i Europa besto foruten Ryan og Thornberry av leder for finanskomiteen i representantenes hus, Jeb Hensarling og kongressrepresentantene Ron Kind, Gregory Meeks, Martha Roby, Don Bacon og Brian Mast. Mandag møtte delegasjonen utenriksminister Børge Brende (H) og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) i Oslo. De kom direkte til Værnes fra et møte med statsminister Erna Solberg (H) tirsdag morgen.

Møtte vanlige soldater. Leder for representantenes hus i USA, Paul Ryan, spiser lunsj med amerikanske soldatene i messa på Værnes. Foto: Victoria Ross, U.S. Marine Corps Forces, Europe and Africa

- Samtalene med Paul Ryan og hans delegasjon dreide seg om det gode forsvars- og sikkerhetspolitiske samarbeidet mellom våre to land, den sikkerhetspolitiske situasjonen, utviklingen av NATO og situasjonen i nord. Marinekorpsets rotasjonsbaserte trening og øving på Værnes er en prøveordning som fungerer godt i dag, og som er under evaluering. En eventuell fremtidig endring av dette nærværet i Norge var ikke noe tema under besøket. På samme måte som norske politikere besøker norske styrker utenlands, ville gjerne Ryan og de andre kongressmedlemmene besøke de amerikanske soldatene på Værnes som en del av besøket i Norge, sier politisk rådgiver Audun Halvorsen i Forsvarsdepartementet, som selv var med på turen nordover.

PS: Besøket på Værnes tirsdag skjedde samtidig som president Donald Trump besøker Ryans hjemby Kenosha. Den dårlige samkjøringen mellom timeplanene til to sentrale politikerne har vært et tema i flere amerikanske medier.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.