Fylkestinget i Trøndelag vedtok nylig at Norge burde si foreløpig nei til Acer. Også et enstemmig styre i Trøndelag Ap har slått det fast for to dager siden. Landsstyret i Ap sa derimot onsdag morgen et betinget ja til norsk tilslutning til EUs tredje energimarkedspakke og energibyrået Acer. Temaet var oppe på partiets gruppemøte onsdag ettermiddag, men det ble ikke fattet noe vedtak. Ap-leder Jonas Gahr Støre sier saken vil bli debattert på fylkesmøter i helgen.

- Jeg er veldig overrasket over vedtaket i landstyret. Nok en gang er Ap i utakt med grasrota, og velger å hisse på seg LO. Det er helt uforståelig at man ikke lytter til dem som kjenner saken best og over hundre ordførere som har sagt tydelig ifra, sier Trøndelag AUF-leder Julie I. Hole.

Flertall for kompromiss

Etter hva Adresseavisen erfarer, stemte 16 av de 47 stemmeberettigede imot Ap-ledelsens betingede ja. Blant disse motstemmene var altså ikke Trøndelag Ap, til tross for klare føringer fra hjemfylket.

- Hva tenker du om at de to trønderrepresentantene stemte som de gjorde?

- Det er feil ikke å lytte til det vi i Trøndelag har bedt dem om å gjøre.

- Det er sant at vedtaket var et steg i riktig vei, men det er synd med nok et kompromiss. Her burde man lyttet til fagbevegelsen og grasrota, slår AUF-lederen fast.

Les også: - Det fremsettes mange halvsannheter

Fornøyd Mevassvik

Anne Marit Mevassvik, leder i Trøndelag Ap, var en av de to som stemte i landsstyret onsdag.

- Med uttalelsen fra landsstyret slår Arbeiderpartiet fast at dersom EUs energiunion tar en retning som går på tvers av våre absolutte krav om full norsk selvråderett over vannkraften, så skal Norge umiddelbart reservere seg fra og si nei til dette, skriver Anne Marit Mevassvik, leder i Trøndelag Arbeiderparti i en sms.

Med dette er styrevedtaket fra Trøndelag Ap langt på vei innfridd, hevder Mevassvik - i skarp kontrast til AUF sitt syn på saken.

- Aps mål er å stoppe regjeringens privatisering og liberalisering av norsk energipolitikk, og deres stormløp for å få etablert flere utenlandskabler. Vi slår fast at Statnett skal eie og drifte alle utenlandskabler, og at dette må tas inn i energiloven. Dette vil i praksis bety et nei til den planlagte private utenlandskabelen som regjeringen ønsker å gi konsesjon til. Jeg er fornøyd når Ap, som opposisjonsparti i Stortinget, er i stand til å presse regjeringen tilbake, skriver hun i sms-en.

Sandvik også fornøyd

I vedtaket kommer det altså frem åtte krav som kalles «ufravikelige». Blant kravene er at det skal være nasjonal og samfunnsmessig kontroll over vannkraftressursene og at minst to tredjedeler av ressursene skal være offentlig eide.

- Hvis det som landsstyret har blitt enige om i dag, går gjennom, tar man hensyn til alle de bekymringene som vi i Trøndelag var opptatt av, sier Tore O. Sandvik (Ap).

Det heter altså at disse åtte kravene er ufravikelige – og at Norge umiddelbart kan reservere seg og si nei til avtaleverket dersom kravene ikke innfris.

- Både forutsetningene og «atomknappen» (at Norge skal kunne reservere seg, journ.anm.) gjør at partiledelsen nå må forholde seg til den store usikkerheten om hva energiunionen kan utvikle seg til, sier Sandvik.

I siste setning i Ap-landsstyrets vedtak heter det at denne forutsetningen må vedtas av Stortinget.

- Så du anser dette som en full seier for Trøndelag?

- Jeg er fornøyd med vedtaket dersom man får regjeringen med på det. I så fall blir alt det som vi i Trøndelag var opptatt av, norsk politikk. Ja-siden i partiet mente at vi ikke kunne stille slike ufravikelige krav. Nå må de forholde seg til det, sier han.

- Du tror LO er fornøyd med dette?

- Ja, svarer fylkesordføreren.

Les også: - Kan bli en teknisk vellykket kastrering med murstein. Det er ingen vei tilbake

LO misfornøyd

Det kan LO-distriktssekretær Kristian Tangen i Trøndelag avkrefte:

- Nei, svarer han på spørsmålet om hvorvidt de er fornøyde med Ap-vedtaket.

Lite fornøyd: Kristian Tangen fra LO.

Han utdyper i en sms:

- Det er den store usikkerheten som knytter seg til utviklingen av Acer og EUs energiunion, som gjør at LO sier nei nå. Selv om Arbeiderpartiet stiller ufravikelige krav, burde de ha lyttet og konkludert med et nei på linje med fagbevegelsen ... Vannkraft har vært svært viktig for nær sagt all industribygging i landet. Når vi ikke vet hvordan over tusen sider med regelverk vil utvikle seg er det best å si nei. Vi må være sikker på at rimelig kraft fortsatt vil være et konkurransefortrinn for landets industri, skriver Tangen.

Det er stortingsgruppa til Ap som til slutt beslutter, landsstyret legger føringer og krav.

PS: Dette er ordlyden i nei-vedtaket til Trøndelag Ap:

«Trøndelag Arbeiderparti mener usikkerheten knyttet til hvilke bindinger Norge kan bli utsatt for om ACER på sikt utvikler seg til å få ytterligere beslutningskompetanse gjennom flertallsvedtak, og usikkerheten om hvorvidt ESAs vedtakskompetanse ovenfor reguleringsmyndigheten innebærer en myndighetsoverføring i Grunnlovens forstand, tilsier at Stortinget bør reservere seg mot å innlemme dette i EØS-avtalen nå.»

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter