Adresseavisen har de siste ukene skrevet flere saker om at pasienter hoper seg opp på akuttmottaket ved St. Olavs Hospital.

Tidligere i desember sa fagdirektør Runa Heimstad at det ikke er noen fare for pasientsikkerheten, selv om det til tider kan virke kaotisk på mottaket.

Nå kommer frem at fylkeslegen allerede før Heimstad sa dette, hadde konkluderte med det motsatte, nemlig at sykehuset ikke klarer å ivareta sikkerheten til enhver tid. I et nasjonalt tilsyn har de nylig sjekket hvordan pasienter med blodforgiftning tas imot på akutten:

- Vi har gått igjennom journalene til de som oppholder seg på mottaket. Når det topper seg med antall pasienter, klarer de ikke å ivareta denne pasientgruppen på en trygg måte. Basert på dette er det rimelig å anta at også andre pasientgrupper ikke får fullgode tjenester når køen blir lang, sier Vaage.

Tilsynsrapporten er foreløpig, men Vaage mener det er grunnlag for å uttale seg om saken allerede nå siden den er fremme i media og også har vært tema for styret ved sykehuset.

Les bakgrunn: Pasientene hoper seg opp på akuttmottaket ved St. Olav

Fagdirektør Runa Heimstad og beleggskoordinator Gunn Hoff Hansen ved akuttmottaket.

- Interne bekymringsmeldinger

Fylkeslegen har helt siden 2007 vært bekymret for akuttmottaket.

- Sykehuset har fått bekymringsmeldinger fra egne ansatte, og de har gjort egne utredninger som gir grunn til bekymring. Dette er et problemområdet som sykehuset ikke har klart å få på stell så langt. Det har gått altfor lang tid og presset har økt over tid, sier Vaage.

- Hva tenker du om at fagdirektøren sa at pasientsikkerheten er ivaretatt?

- Vår oppfatning er når presset er stort, så klarer de ikke å ivareta pasientsikkerheten. Det betyr ikke at det er farlig å bli lagt inn på akutten, men det betyr at de ikke får fullgode tjenester, sier Vaage.

- Fagdirektøren peker på to hovedforklaringer på opphopningen av pasienter: Økende antall inn til mottaket og at pasienter blir liggende for lenge andre steder på sykehuset?

- Begge deler kan ha noe for seg, men sykehuset må jo forholde seg til virkeligheten slik som den er. Vi har forståelse for utfordringene, men det fratar dem ikke ansvaret, sier Vaage.

Han kaller situasjonen alvorlig.

- Vi ser at ikke alle får optimal behandling selv om de har en alvorlig tilstand. De tiltakene sykehuset har gjort så langt, har ikke hatt nødvendig effekt, slår han fast.

Vaage er glad for at sykehusdirektør Nils Kvernmo tilsynelatende tar saken veldig på alvor.

- Vi ser frem til sykehusets videre arbeid og vil følge dem nøye, sier Vaage.

Adresseavisen intervjuet Kvernmo om saken i forrige uke, og da innrømmet han:

- Mye skjer egentlig for sent. Det gjelder ved vurdering av pasienter, såkalt triage, diagnostisering, behandling og overflytting. Vi må bare innrømme at det er store utfordringer. Det er gjort en for dårlig jobb og nå må vi løse det, sa Kvernmo.

Innrømmer: - Det er gjort en for dårlig jobb og nå må vi løse det, sa sykehusdirektør Nils Kvernmo nylig. Foto: Kjell A.Olsen

- Ikke betryggende

Adresseavisen har bedt sykehusledelsen kommentere på ulikheten mellom fylkeslegens syn og det fagdirektøren sa til Adresseavisen.

- Det er en viss forskjell i virkelighetsbeskrivelsen?

- Det er mulig. Jeg sier ikke at det skjer uønskede hendelser, men det er ikke betryggende det som kom frem i det siste tilsynet fra fylkeslegen, sier Kvernmo.

- Men er pasientsikkerheten ivaretatt?

- Jeg har hatt en samtale med fylkeslegen der vi har blitt enige om at vi har en felles bekymring og at man må skjerpe inn oppfølgingen av akuttmottaket både med mer ressurser og definere noen kvalitetsindikatorer som vi skal rapportere åpent på. Vi har ingen konkrete eksempler på at pasientsikkerheten ikke ivaretas, men vi har definert en del kvalitetskrav om hvor lang tid det skal ta, for eksempel før pasienten får tilsyn, diagnostikk, behandling iverksatt etc. Det viser seg at det av og til tar for lang tid, sier Kvernmo.

Avdelingen for mottaksmedisin ved St. Olav ivaretar mottak og første behandling av pasienter som trenger øyeblikkelig hjelp. Avdelingen består av akuttmottaket og observasjonsenheten.

Les også: St. Olav mener de rammes hardt av blåblå krav