- Partiet har satt ned et utvalg som skal gjennomgå partiets innvandringspolitikk. Jeg har en forventning om at de skal lytte til grasrota før de konkluderer, sier Julie Hole.

Flere kjente Ap-navn har reagert på at partiets nye innvandringspolitiske talsperson, Masud Gharahkhani, nylig gikk ut i ABC Nyheter og varsler at Ap skal stramme inn asylpolitikken.

- La meg være tydelig på at vi ikke ønsker en liberalisering. Ap skal tørre å ta innvandringsdebatten, og velgerne skal vite hvor de har oss og vite hvilke linje vi har, sa Gharahkhani til ABC Nyheter.

- Ikke streng og hjerteløs

Etter nye kritikk og tilløp til intern splittelse i partiet, satte Ap rett før jul ned et utvalg som skal fornye partiets innvandringspolitikk.

LES OGSÅ: Flere tidligere Ap-topper mener Norge må stanse returene av enslige ungdommer til Afghanistan

AUF-leder i Trøndelag, Julie Hole, har vært en av de sterkeste kritikerne av Ap-ledelsens plassering i asyl-spørsmål. Spesielt partiets nei til forslaget om midlertidig stans i alle utsendinger til Afghanistan, fikk henne til å se rødt. Hun uttalte da i Adresseavisen at Ap-ledelsen hadde startet en krig mot grasrota, som de er dømt til å tape.

På spørsmål om hun har en kommentar til utspillet fra Masud Gharahkhani, som også skal lede det nye utvalget, svarer hun:

- Vi er enige om å føre en streng og rettferdig asylpolitikk. Det betyr ikke at vi skal føre en streng og hjerteløs politikk. Vi er et sosialdemokratisk parti. Det er ikke meningen at vi skal dilte etter Frp i innvandringspolitiske spørsmål.

Trenger ny politikk

Hole mener partiet trenger en ny politikk og retning, hvor de jobber sammen for en bedre verden.

AUF-lederen har høye forventninger til utvalget. Samtidig mener hun Gharahkhani med sine uttalelser har gått for høyt ut på banen når han varsler om en innstramming, og det lenge før utvalget skal konkludere.

- Konklusjonen må ikke fremstår som et bestillingsverk. Da faller alt i grus. Meningen er at de skal reise rundt i landet å lytte til en engasjert grasrota før de gjør seg opp en mening, sier Hole.

LES HER: Kommentar Trygve Lundemo: Opprøret i Trondheim kan endre asylpolitikken

Hun viser til det enorme engasjementet det er i partiet, noe som ble synlig spesielt i fjor høst. Da krevde flere fylkesparti og AUF en ny retning i innvandrings- og asylpolitikken.

Tidligere sosialminister og arbeids- og administrasjonsminister, Tove Strand, har også reagert på uttalelsene til Gharahkhani. I et innlegg på Facebook skriver hun at det er, som han påpeker, viktig med en streng og rettferdig innvandringspolitikk.

- Men i landsmøtevedtaket er også human med. Skal du bidra til ro og engasjement i partiet fremover må du ta med det.

Dominerende stemme

Masud Gharahkhani sier til Adresseavisen at han ønsker å bidra til at Ap blir en dominerende stemme i asyldebatten.

- Da er det avgjørende at vi har en åpen og ærlig debatt, hvor vi diskuterer ulike problemstillinger.

At han med å varsle en strengere linje allerede nå, har konkludert, tilbakeviser utvalgslederen.

- Det er mye som skjer i landene rundt oss. Blant annet strammer svenskene nå inn. Det kan påvirke asylstrømmen til Norge, noe som gjør det viktig at vi ikke fører en mer liberal politikk en sammenlignbare land, sier han.

Han viser til at asylinstituttet diskuterer i hele Europa, og at det da er naturlig at det også diskuteres i Ap.

- Vi skal levere et forslag en ny asylpolitikk til sentralstyret i august 2018, og forslag til en ny integreringspolitikk i januar 2019.

Verken SV eller Frp

Han er sikker på at Ap vil finne sin vei, tuftet på sosialdemokratiske verdier.

- Debatten skaper sterke følelser. Vi skal finne en innvandringspolitikk som ikke er basert verken på SV eller Frp, sier han.

Etter intervjuet sender Gharahkhani en sms:

- Jeg mener det er viktig at Ap fører en streng og rettferdig innvandringspolitikk som også har folkelig legitimitet.

Varsler innstramming i asylpolitikken: Innvandringspolitisk talsperson i Ap, Masud Gharahkhani. Foto: Roald, Berit, NTB scanpix