Bare i Oslo og Rogaland er det større sjanse for å få læreplass enn i Trøndelag.

Til sammen fikk 2280 trønderske yrkesfagelever læreplass i 2017. Det er det høyeste antallet siden Utdanningsdirektoratet startet registreringen i 2011.

Mangler fagarbeidere

Halvparten starter på et yrkesfag når de begynner på videregående, men mange sliter med å fullføre utdanningen fordi de ikke får læreplass i bedrift. Samtidig har annenhver NHO-bedrift problemer med å rekruttere nok folk med yrkesrettede utdanninger og fagarbeidere. De fleste læreplassene er i privat sektor.

Ifølge Statistisk sentralbyrå vil Norge mangle nærmere 90000 fagarbeidere i 2035, hvis dagens utvikling fortsetter.

Ministeren frister

Partene i arbeidslivet jobber både lokalt og nasjonalt med å løfte frem 2018 som yrkesfagenes år. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen sier han er opptatt av arbeidet med å skaffe nok læreplasser.

- I løpet av det nye året håper jeg flere vil se at yrkesfag og fagskoler er gode utdanningsalternativer. Arbeidsledigheten blant de med yrkesrettede utdanninger er svært lav, og lønnen er ofte god. Norge har yrkesfagutøvere i verdensklasse, sier Isaksen i en pressemelding.

Regjeringen vil styrke de yrkesrettede utdanningene med 70 millioner i 2018. Pengene skal gå til å flere studieplasser ved fagskolene og til arbeidet for å rekruttere flere læreplasser i fylkene.

Lettest i byggebransjen

På landsbasis har økningen i læreplasser vært størst i bygg- og anleggsteknikk, mens design og håndverk og medier og kommunikasjon har opplevd en nedgang. I Trøndelag er det lettest å få læreplass i bygg- og anleggsteknikk, mens færre enn seks av ti søkere får læreplass innen service og samferdsel.

Trøndelag er sammen med Rogaland fylkene med flest læreplasser i landet.