Til nå har ikke 48-åringen villet la seg avhøre av politiet om hva som skjedde i leiligheteni Kjøpmannsgata natt til 16. januar.

Når straffesaken mot ham starter i dag, kan imidlertid hans versjon av hva som skjedde på drapsnatten for første gang bli kjent.

Trolig drept med øks

–Min klient vil svare på spørsmål etter beste evne under rettssaken. Det sa han til meg da jeg besøkte ham i Bodø fengsel 30.oktober, sier advokat Christian Wiig, som forsvarer 48-åringen.

–Erkjenner han straffskyld etter tiltalen?

–Vi får se hva han sier når retten settes på mandag, sier Wiig.

Etter ordre fra Riksadvokaten har førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes tiltalt 48åringen for forsettlig drap. Ifølge gjerningsbeskrivelsen i tiltalen skal mannen natt til 16.januar i år ha drept og skjendet Falck Danielsen (48), med et skarpt gjenstand og trolig en øks

Mannen tiltales også for å ha mishandlet Falck Danielsen rett etter at hun var drept i leiligheten.

Henlagt for samboer

Falck Danielsen ble funnet død i Nidelva 21.januar i år, etter en omfattende leteaksjon. Da hadde hun vært savnet siden 16.januar. Like før klokken 07.00 16.januar ringte Falck Danielsens samboer (52) til politiet. Han hadde forlatt leiligheten deres i Kjøpmannsgata og fortalte at han var redd for at samboeren var drept.

Da politiet kom til stedet var leiligheten tom, men de fant blod. Det etterforskerne ikke visste på dette tidspunktet, var at avdøde like før skal ha blitt fraktet til Marinen i en elektrisk rullestol av den tiltalte og hans daværende samboer (35), som er rullestolbruker. Der ble liket dumpet i elva.

Den 35 år gamle tidligere samboeren var tidligere siktet for drapet, men saken mot henne ble henlagt i august. Hun blir heller ikke straffet for at hun skal ha vært med på å frakte liket, fordi hun gjorde dette for å hindre at hennes daværende samboer ble utsatt for straff, ifølge påtalemyndigheten.

–Tilstrekkelig bevis

Ekssamboeren ønsker ikke å la seg intervjue av Adresseavisen. Hun er ett av vitnene under rettssaken som er berammet til å vare i en uke.

–Hva er utfordringen for påtalemyndigheten i denne saken?

–Vi vet at det var tre personer i leiligheten på tidspunktet hvor drapet skjedde. Den ene er død. Da er det to igjen. Den ene har gitt forklaringer til politiet, mens den andre ikke har gjort det. På bakgrunn av det den ene sier, hva andre vitner har sagt og det som fremkommer av tekniske bevis, mener vi og Riks-advokaten at det er tilstrekkelig bevis for tiltalen. Så kan det være en usikkerhet i det hele hvis det under hovedforhandlingen kommer opplysninger som ikke har vært kjent for oss tidligere, sier førstestatsadvokat Soknes.

–Hva gjør påtalemyndigheten hvis den drapstiltalte legger skylden for drapet på ekssamboeren sin?

–Den mulige problemstillingen får vi løse hvis den skulle oppstå, sier Soknes.

Krever 600 000 kroner

Advokat Sigrun Dybvad, bistandsadvokat for Falck Danielsens mor, voksne sønn og mindeårige datter, opplyser at det under rettssaken vil bli lagt ned påstand om at den tiltalte må betale erstatning til klientene.

–Det vil bli krevd oppreisningserstatning i tråd med retts-praksis på 200000 kroner per person. Det kommer også et krav for de faktiske utgifter de har hatt som følger direkte av det tiltalen omfatter, sier Dybvad.

Hun opplyser videre at moren og sønnen til Falck Danielsen planlegger å følge rettssaken.

Falck Danielsens 52-årige samboer var i en innledende fase av etterforskningen siktet for bevisforspillelse, men saken mot ham ble også henlagt. Advokat Torfinn Svanem, som er bistandsadvokat for mannen, opplyser at klienten skal vitne i saken. Han vil også fremme krav om oppreisningserstatning, opplyser Svanem.

Foto: politiet
Foto: ©RICHARD SAGEN;Adresseavisen, Foto: ©RICHARD SAGEN, Adresseavisen, +47 95198665
Foto: Adresseavisen
Foto: Adresseavisen