Rundgreen, som jobber som hjelpepleier ved en omsorgsbolig på Ranheim, hadde nattevakt da hun ved firetiden natt til lørdag skulle en tur ut med søpla.

- Jeg gikk ut, og så hørte jeg knitrelyder. Det var ikke tvil om at det var flammer. Siden det var natt til lørdag tenkte jeg kanskje det var noen festglade ungdommer som hadde fyrt opp et bål eller noe, men jeg synes det var rart jeg ikke hørte noen folk. Jeg gikk over veien for å sjekke andre siden av hekken der lydene kom fra. Da så jeg flammer stå en meter ut fra veggen på et hus, forteller hun.

Vekket beboerne

Da hun skjønte hva som var på gang løp hun tilbake til arbeidsplassen og fikk varslet en kollega som ringte brannvesenet. Deretter løp hun tilbake til huset for å sjekke om noen var hjemme.

- Jeg ringte på mange, mange ganger, og hamret på døra. Jeg fortsatte å ringe på helt til det kom en mann ned. Han sto der i bare underbuksa og så litt skeptisk ut, forteller hun med et smil.

Inngangsdøra hadde et vindu, så Rundgreen kunne se at beboerne i huset hadde hørt bråket hun lagde. Men det tok litt tid før hun fikk de til å åpne døra.

- Han var nok litt skeptisk til å åpne døra først. Vi sto jo og så rett på hverandre. Da jeg begynte å hamre løs på døra og rope "brann, brann" fikk han fart på seg.

Brann i en gressklipper

Inne i huset lå en mor, en far og tre små jenter og sov. De kom seg trygt ut, og brannen var slukket før nødetatene var kommet til stedet.

- Inntil husveggen sto det en gressklipper, forteller Rundgreen.

- Det hadde tatt fyr i den, men flammene sto allerede godt oppover veggen da jeg kom. Hadde jeg vært noen minutter senere kunne dette gått riktig så galt, sier hun.

Da nødetatene kom til stedet løsnet de noe av kledningen på veggen for å se om flammene var på vei inn.

- Det flommet ut røyk når de fjernet planken, forteller Rundgreen.

- Jeg tror ikke det var mye om å gjøre før veggen hadde tatt fyr, legger hun til.

Takknemlig familie

Familien er ikke hjemme når Adresseavisen er på besøk, men de har gitt Rundgreen tillatelse til å vise hvor det hele skjedde.

Dagen etter brannen dro den våkne nattarbeideren innom huset for å se hvordan det sto til med familien.

- De var veldig takknemlige, og jeg fikk blomster og et nydelig kort, forteller hun.

I kortet uttrykker familien takknemlighet ovenfor Amé som de omtaler som både modig og handlekraftig. Helten selv sier hun er glad hun var på rett sted til rett tid, men legger ikke skjul på at å være med på noe slikt går upåaktet hen.

- Jeg kommer nok aldri til å glemme denne hendelsen. Selv om det gikk bra til slutt sitter det i deg, sier hun.

Sent søndag kveld får Adressa kontakt med familien på telefon.

- Det har vært en lang dag, forteller Tor Erik Askim.

Han sier han fikk seg et lite sjokk når han våknet midt på natten tidligere i helga.

- Jeg skjønte ingenting, men når hun begynte å rope gikk det fort opp for meg hva som skjedde. Jeg vekket de andre og fikk med meg puvlerapparatet ut. Det ble tømt fort, for å si det sånn, sier han.

- Vi er evig takknemlig for at Amé fikk vekket oss, legger han til.

- Hun gjorde en helt utrolig innsats som vi er veldig glad for i dag.

Politiet etterforsker saken

Også politiet setter pris på at mennesker som Amé er våkne, selv midt på natten.

- Det er veldig godt det gikk som det gikk, og at hun fikk varslet oss og brannvesenet fort, sier Frode Tyvoll, krimvaktleder ved krimvakta i Sør-Trøndelag.

Nødetatene fikk melding om brannen rett før klokken 04.00 natt til lørdag. De ønsker nå kontakt med folk som kan ha oppholdt seg i området i tidsrommet fra 03.30 til 04.30.

- Nå har jeg ikke saken foran meg, men det jeg kan huske er at brannen var slukket når vi kom til stedet, og familien i huset hadde kommet seg i trygghet. Nå etterforskes saken, og politiet er veldig interessert i tips fra vitner som kan ha vært i området Ranheimsveien i det aktuelle tidsrommet, avslutter han.

Skader: Det er tydelig at brannen var i ferd med å flytte seg fra gressklipperen til husveggen da Amé kom til stedet. Mye av kledningen bak varmepumpen er skadet. Foto: Glen Musk, Adresseavisen
Etterforskes: Nødetatene var raskt på plass natt til lørdag. Saken etterforskes nå av politiet. Foto: Privat, Amé Rundgreen
Kilden: Brannen startet i denne gressklipperen. Bildet er tatt etter at brannen var slukket, før snøen la seg søndag formiddag. Foto: Privat, Amé Rundgreen
Takknemlige: Familien som bor i huset var svært takknemlige for innsatsen Amé gjorde denne natten. Her med huseier Tor Erik Askim. Foto: Privat, Amé Rundgreen