Oppdal. Utenriksminister Børge Brende fulgte utviklingen i Belgia på påskeferie hjemme hos sin far i Oppdal tirsdag. Herfra holder han kontakten med krisestaben ved Utenriksdepartementet og i Brussel.

- Jeg kom selv fra Brussel på lørdag. Jeg var ved T-banestasjonen som ble angrepet, som ligger like ved de sentrale EU-bygningene, og selvsagt var jeg på den internasjonale flyplassen i Brussel som nå ble rammet, sier Brende til Adresseavisen. Han kom senere enn planlagt til påskefeiringen i Oppdal etter å ha møtt flere EU-ledere og NATOs generalsekretær, Jens Stoltenberg, i Brussel.

Følger utviklingen fra Oppdal

Brende fordømmer terrorangrepene på det sterkeste:

- Jeg reagerte med forferdelse da jeg hørte de første meldingene om at Europa igjen er rammet av terror. Våre tanker går til de pårørende og familiene til de som er drept, og ikke minst til de som er såret, og ligger under intensiv medisinsk behandling nå. Vi fordømmer på det sterkeste terrorangrepene, som er en av flere vi dessverre har sett i Europa det siste året, sier Brende til Adresseavisen.

Hans plan var å nyte påsken i Oppdalstraktene.

- Jeg følger saken tett herfra, og er i løpende kontakt med krisestaben, der vi vurderer situasjonen fortløpende. Det viktigste er at vi har fått på plass en krisestab og viser solidaritet med Belgia som igjen er rammet av terror. Brussel er jo Europas hovedstad, og dette er et angrep på demokratiet og den frie verden. Det er viktig at vi står sammen globalt i kampoen mot voldelig ekstremisme og terror, som igjen rammer Europa. Ikke minst er det viktig at vi utveksler etterretningsinformasjon og annen type informasjon i dagene som kommer, sier Brende.

- Uoversiktlig situasjon

Jobben til krisestaben i Oslo og Brussel er blant annet å få oversikt over situasjonen for nordmenn i Brussel og Belgia. Mange nordmenn i Brussel er ikke i byen på grunn av påskeferien.

- Heldigvis har vi ingen opplysninger over nordmenn som er drept eller skadet, men dette er en veldig uoversiktlig situasjon som vi følger tett fra time til time. Hvis det er noen nordmenn som ikke kommer i kontakt med sine i Brussel, så ber vi dem kontakte Utenriksdepartementet, sier Brende.

- Dette var på flere måter en varslet tragedie?

- Myndighetene har gjort alt man kunne for å unngå et nytt terrorangrep. Det har vært en kraftig innsats for å gå etter disse terrornettverkene, både etter tragediene i Paris, Brussel og København. Dette viser igjen at vi ikke skal undervurdere terroristenes slagkraft. Nå må belgiske politi komme videre i etterforskningen og komme til bunns. Han vil ikke kommentere det faktum at terroristene har gått under radaren på både belgisk og europeiske politi.

- Terroren rammer oss alle

- Det er ikke fornuftig av meg å spekulere i hva som er årsaken til at disse terroristene kunne lykkes med et sånt forferdelig angrep, men som president Hollande sa: Terroristene har igjen rammet Belgia, men det var Europa de forsøkte å ramme. Terroren rammer oss alle, gjennom å spre en slik usikkerhet. De nærmeste dagene vil avdekke hvem som står bak. Det er for tidlig å spekulere, sier Brende.

- Vil Norge heve sikkerheten?

- Det er PST som har ansvaret for trusselvurderinga i Norge, og jeg har registrert at både politiet i Oslo og Politiets sikkerhetstjeneste er i gang med ulike tiltak.