- Dette er det gildeste prosjektet jeg har vært med på, smiler Sturla Eik-Nes.

I 1990 var professoren sentral da det som den gang het Regionsykehuset i Trondheim ble tildelt Nasjonalt senter for fostermedisin. Nå markeres omsider 25-årsjubileet, med et todagers symposium ved St. Olavs Hospital hvor en rekke representanter for det internasjonale forskningsmiljøet på fosterdiagnostikk er til stede.

Mandela-direktør

To av dem som står på gjestelista er førstegangsreisende til Norge: Roland Edgard Mhlanga, professoren som ble hentet inn som helsedirektør da Nelson Mandela ble president i Sør-Afrika i 1995, og Dolly Nyasulu, jordmor og senere ansatt i Helsedepartementet i Sør-Afrika.

De har siden 2001 samarbeidet tett med Nasjonalt senter for fostermedisin, og ikke minst Sturla Eik-Nes og førsteamanuensis og jordmor Eva Tegnander.

- Jeg hadde aldri i mine drømmer tenkt at jeg skulle få oppleve dette, sier Nyuasulu om det å komme til Norge. Mhlanga smiler av sin utfordring i landet som ligger så langt nord:

- Min mor har alltid sagt at du aldri skal sove når sola skinner.

- En seier

Eik-Nes betegner det fortsatt som en seier at Trondheim i 1990 fikk det det nasjonale senteret i fostermedisin, og at de gjennom disse årene har klart å beholde et tungt, anerkjent og stabilt forskningsmiljø. Han innrømmer at det har kostet, og at det har vært tøffe tak gjennom årene. Etiske problemstillinger knyttet til fosterdiagnostikk og ultralyd har skapt stort engasjement.

- Dette er en følsom teknologi, vi griper inn i det ufødte liv. Derfor har det vært mange diskusjoner, og det har vært bra, mener Eik-Nes som blant annet var en av dem som ønsket at alle norske kvinner skulle få et offentlig tilbud om ultralyd i 12. uke, og ikke bare i 18. uke, slik tilbudet er nå.

Verdifullt samarbeid

Når jubileet skal markeres, ser Eik-Nes det helt naturlig å hente sine sørafrikanske venner.

Det var Roland Edgard Mhlanga som tok initiativet til samarbeidet, etter at han i Nelson Mandelas presidentperiode ble utnevnt som helsedirektør, og slik ble sentral i arbeidet med å bedre helsesituasjonen for mødre og nyfødte i et land preget av apartheid og store avstander mellom rik og fattig. Samtidig fikk Mhlanga kunnskap om at forskningsmiljøene i Norge lå langt fremme også internasjonalt når det gjaldt ultralyd.

I dag sier både Mhlanga og Nyasulu at samarbeidet er svært verdifullt.

- Vi har en lang vei å gå i forhold til Norge. Det betyr at vi har mye å lære av dere, og vi kan lære av de feil dere har gjort, sier Mhlanga.

St. Olavs-miljøet har bidratt både med å utdanne jordmødre i Sør-Afrika, og ikke minst med utstyr som har ført til at svangerskapsomsorgen i KwaZulu-Natal har blitt langt bedre. I sju av de 11 helsedistriktene jobber det nå jordmødre som har kunnskap og utstyr for å utføre ultralyd på gravide.

- Det betyr enormt mye, sier Nyasulu. Hun forteller om lange reiseavstander og dårlig kollektivtilbud som fører til at et sykehusbesøk kan innebære en dagstur. Samtidig kan gravide risikere å vente lenge på lege. Derfor er det så viktig med kvalifiserte jordmødre i distriktet, slik at kvinner kan slippe turen til sykehuset.

Nye turer

- Jordmødre har et stort ansvar, de er ryggraden ved de lokale klinikkene, mener Nyasulu som selv har jobbet som jordmor på landsbygda. Hun vet at mangel på kvalifisert helsepersonell og utstyr i verste fall kan føre til unødvendig sykdom og død.

- Mitt ønske er at flere jordmødre skal lære å bruke ultralyd, sier hun.

- Vi vil virkelig takke dere for de muligheter dere har gitt oss. Dere kom ikke med falske lovnader slik mange andre som vil hjelpe, gjør. Dere kom, lyttet til oss og sa at sammen skal vi gå denne distansen, fortalte Mhlanga.

Sturla Eik-Nes rundet i høst 70 år, og er ikke lenger leder av det nasjonale senteret. Men han har fortsatt sin arbeidsdag på senteret, og er svært motivert for å jobbe videre med Sør-Afrika-prosjektet. Derfor planlegger han nye turer, både i august og november. Det er Nyasulu og Mhlanga svært glade for:

- Vi ber for at han ikke blir pensjonist ennå, smiler Mhlanga.

Jordmor: Dolly Nyasulu har i mange år jobbet som jordmor i KwaZulu-Natal-provinsen i Sør-Afrika, men er nå sentral i arbeidet med å bedre helsetilbudet til gravide og nyfødte. Hun har i mange år samarbeidet med Sturla Eik-Nes, tidligere leder ved Nasjonalt senter for fostermedisin. Foto: Leikny Kristine Havik Skjærseth
Sturla Eik-Nes, professor ved Nasjonalt senter for fostermedisin. Foto: Leikny Kristine Havik Skjærseth
Foto: Leikny Kristine Havik Skjærseth