- Det er på tide at vi kommer videre. Dette gir oss en anerkjennelse. Jeg ser det som en seier uansett, sier Tea Kristine Hermannsen Broholm.

I likhet med de to andre synes hun det har tatt lang tid å få en avklaring.

- Det er lange år. Vi har på en måte aldri kunnet lagt det bak oss. Men det går ikke an å gi opp, sier Broholm.

Fikk avslag

Høyesterett kom til at de tre AUF-erne som alle befant seg på landsiden ved Utøya under terrorangrepet i 2011, ikke har krav på voldsoffererstatning direkte. Samtidig gir Høyesterett de tre medhold i at Erstatningsnemda for voldsoffers vedtak i sakene oppheves.

Erstatningsnemnda avslo å gi de tre erstatning siden de ikke ga førstehjelp eller drev annet livreddende arbeid. Nemnda viste i sitt avslag til at det kreves «en viss grad av kvalifisert hjelp» til ofrene for å komme inn under bestemmelsen.

Tilstrekkelig hjelp

Høyesterett skriver i dommen at de tre ga hjelp til ungdommer som svømte eller ble fraktet i land fra Utøya i forbindelse med terrorangrepet. Dette skjedde i stor grad før ambulansepersonell kom frem til stedet, mens det fortsatt pågikk skyting og situasjonen var helt uavklart. Høyesterett konkluderer med at dette er tilstrekkelig hjelp til å være med i vurderingen.

- En liten anerkjennelse

- Jeg fikk en telefon fra advokaten vår om resultatet på mandag. Selv om jeg skulle ønske at vi fikk fullt gjennomslag, er jeg glad for at vi fikk medhold i noe. Det har vært tungt å holde på med dette i seks år og måtte forklare seg om det som skjedde i retten. Nå har vi fått en liten anerkjennelse, og kan begynne å legge dette bak oss. Det betyr mye, sier Mats Monsen til Adresseavisen.

Tommy Dahle, som er en av de andre AUF-erne, sier han ikke har fått lest dommen og viser til advokat Tore Høyer for ytterligere kommentarer om saken.

- En seier

- Dommen er en seier. Det er det ingen tvil om, fastslår advokat Tore Høyer, som har representert de tre AUF-erne.

Han viser til at tidligere erfaring er at nye vedtak fra nemnda i praksis betyr at erstatning innvilges.

- Man skal ikke forskuttere noe, men det vår soleklare forventning. Du må gjerne sitere meg på at jeg ikke blir overrasket om de ikke får erstatning når det behandles på nytt. Da blir jeg dypt sjokkert, sier Høyer.

Rakk ikke ferja

De tre vennene fra Trøndelag deltok på AUF-leiren på Utøya i 2011. 22. juli dro de til Oslo for å hente T-skjorter på oppdrag fra AUF. På returen kom de tre minutter for sent til ferja til Utøya, som massemorder Anders Behring Breivik var om bord i. Kort tid etter at ferja ankom øya, begynte skytingen. Dahle, Monsen og Broholm hørte skuddene, tok imot sine egne som kom seg til fastlandet og ga råd per telefon til noen av ungdommene på Utøya.

De tre søkte sammen med 1297 andre voldsoffererstatning. Erstatning fikk de imidlertid ikke. Derfor saksøkte de staten ved Erstatningsnemnda. Saken gikk først i Sør-Trøndelag tingrett i slutten av mai i fjor, men retten avslo kravet. Alle tre anket deretter saken til Frostating lagmannsrett over rettsanvendelsen. Lagmannsretten behandlet saken i april i år, men anken førte heller ikke frem der.

Både tingretten og lagmannsretten konkluderte med at de tre ikke var skadelidte etter voldsoffererstatningslovens definisjon. Dommerne fant i tillegg at trønderne ikke tilhørte gruppen som ga nødhjelp til «ofre for en straffbar handling», og slik kunne få voldsoffererstatning.

Klargjør grenser

Ifølge dommen fra Høyesterett har de tre ikke krav på erstatning fra staten etter voldsoffererstatningsloven § 1 første ledd første punktum. Årsaken er at de ikke selv opplevde voldshandlingene eller var nær ofrene.

Dommen klargjør grensene for statens ansvar etter voldsoffererstatningsloven, skriver Høyesterett i en pressemelding.