Kommuneløpet er ikke kjørt for Leka og Bindal. Dersom de fortsatt ønsker å få omgjort stortingsvedtaket om tvangssammenslåing, kan det bli stortingsflertall for det.

- Dersom noen kommuner søker om å få omgjort stortingsvedtaket, kommer Senterpartiet til å fremme en sak om det for Stortinget. Da regner vi med flertall for det med stemmene fra Kristelig Folkeparti, sier stortingsrepresentant Heidi Greni (Sp). Hun tenker da på kommuner som Leka og Bindal på hver sin side av fylkesgrensa mellom Nord-Trøndelag og Nordland.

Utnytter nytt stortingsflertall

I juni vedtok Stortinget å slå sammen flere kommuner med tvang, blant annet Leka, Bindal, Nærøy og Vikna. Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre sikret flertall for tvangsvedtaket. Kristelig Folkeparti derimot stemte mot tvangssammenslåing av kommuner. Nå er stortingsflertallet endret, og regjeringen trenger stemmene til både KrF og Venstre for å ha flertall. Denne situasjonen har Senterpartiet planer om å utnytte i spørsmålet om kommunesammenslåing med tvang.

Håper på omkamp: Heidi Greni (Sp) slår fast at det er et nytt stortingsflertall. - Dersom kommunene søker om det, vil vi foreslå omgjøring av tvangsvedtak om kommunesammenslåing og regner med å få flertall med KrF, sier hun. Foto: Rune Petter Ness

- Vi regner med å ha flertall sammen med Arbeiderpartiet, SV og Kristelig Folkeparti, sier Greni.

- Det positive i skuffelsen over at det ikke ble regjeringsskifte, er at regjeringen er helt avhengig av støtte både av KrF og Venstre for å ha flertall. det betyr at det er en helt annen parlamentarisk situasjon enn før valget.

- Hvorfor tror du at KrF kommer til å stemme mot regjeringspartiene?

- Partiet stemte mot tvang under behandlingen i juni. Partileder Hareide har også sagt at vi trenger en reformpause, og KrF har understreket at de ikke føler seg bundet til en samarbeidsavtale med regjeringspartiene. Derfor regner vi med å få partiet med på å oppheve tvangsvedtak viss kommunene selv ber om det, sier Greni.

Nå er det uvisst om det kommer søknader om å få omgjort stortingsvedtaket fra juni. Både Leka og Bindal ville få vedtaket omgjort dersom det skulle bli regjeringsskifte.

Les hvordan innbyggerne i din kommune stemte her

Veldig godt valg for Sp

- Nå ble det ikke regjeringsskifte, og vi må drøfte hvordan vi skal forholde oss til det, sier bindalsordfører Britt Helstad (Ap). I Bindal skal formannskapet torsdag ta stilling til om kommunen skal søke om å få omgjort vedtaket om sammenslåing. Men arbeiderpartiordføreren tolker valgresultatet som et tydelig tegn på at folk i kommunen ikke vil slå seg i lag med de tre andre. 35,1 prosent stemte Senterpartiet. Det er 20 prosentpoeng flere enn ved sist stortingsvalg.

Ordfører Per Helge Johansen (Sp) i Leka.

I Leka vil ikke ordfører Per Helge Johansen (Sp) svare på spørsmål om kommunereform i dag. Han har tidligere vært veldig tydelig på at Leka vil ha omgjort vedtaket om sammenslåing. Der fikk partiet hans over 50 prosent av stemmene ved gårsdagens valg. Det er 12,5 prosentpoeng flere enn sist stortingsvalg.

Han har tidligere sagt at han følte at han hadde sviktet da Stortinget vedtok at Leka skulle slå seg sammen med Nærøy, Vikna og Bindal.

Trenger avklaring

Også i sammenslåingskameratene Vikna og Nærøy gikk Senterpartiet mye fram og Arbeiderpartiet tilbake. Men i Vikna sier ordfører Amund Hellesø (Ap) at de forholder seg at Stortinget har vedtatt at Vikna, Nærøy, Leka og Bindal skal slå seg i lag. Men også han ser at det er en ny situasjon når regjeringen trenger både KrF og Venstre for å ha flertall.

- Prosessen går sin gang, men vi trenger avklaring på hva Leka og Bindal vil gjøre nå og også hvordan KrF stiller seg til søknader om å omgjøre vedtaket fra juni, sier Amund Hellesø.