- En gladsak for alle, sier den helt ferske venstrestatsråden, Iselin Nybø. På sin andre dag på jobben presenterer hun et av de aller største byggevedtakene hun kommer til å gjøre uansett hvor lenge hun blir sittende i statsrådstolen for forskning og høyere utdanning.  Statsråden forteller selv nyheten til NTNU-lederne som er samlet til møte i Oppdal.

- Det er bare å hoppe på i fart, sa hun om seg selv til NTNU-lederne da  hun møtte dem via internettet klokka 12 fredag for å fortelle nyheten.

Det foreløpige kostnadsanslaget for regjeringens konsept er cirka ni milliarder kroner.

Gratulerer: Rektor Gunnar Bovim og NTNUs campus-sjef Merete Kvidal kan grgatulere hverandre. Nå får de en samlet utbygging ved Gløshaugen. Foto: ludvig killingberg

- Viktig for NTNU og for landet

- Dette er en viktig sak både for NTNU og for landet. En samlet campus er viktig for at NTNU skal lykkes og for at landet skal lykkes, sier Iselin Nybø og legger humoristisk til at dette viser en handlingskraftig statsråd som gjør et slikt vedtak første dag på jobben. Skiftet av statsråd for høyere utdanning og forskning førte altså ikke til utsettelse av campussaken.

- Det er viktig for oss at NTNU skal ha én campus og ikke være stykkevis og delt, fortsetter statsråden. Hun slår fast at det er en stor sak som både NTNU og regjeringen har jobbet lenge med.

- Dette betyr at NTU holder framdriftsplanen i prosjektet. Det er viktig for oss.

Beslutningen om rammen for NTNUs utbygging ble tatt torsdag i den første regjeringskonferansen for den blågrønne regjeringen.

Ja til Kam, halv seier for museet

Spenningsmomentet i forkant handlet mest om regjeringen ville bruke penger til senter for kunst, arkitektur og musikk (Kam) og utstillingslokaler og nye magasiner ved Vitenskapsmuseet. Resultatet ble at regjeringen gir rom både for Kam og museumsmagasiner, men ikke for utstillingslokaler.

Museet ønsker seg nye utstillingslokaler så sterkt at det har kriblet i kroppen, ifølge en kronikk i Adresseavisen denne uka.

Også regjeringen slår i en pressemelding fast at «campusalternativet er noe nedskalert sammenliknet med hva fagmiljøene tilrår. Blant annet er økte arealer for fremtidig studentvekst redusert og utstillingsarealer for Vitenskapsmuseet tatt ut.»

- Vi håper NTNU kan bruke egne penger på utstillingslokaler slik at det løser seg likevel, sier ministeren for forskning og høyere utdanning.

- NTNU er et offensivt universitet med et stort budsjett.

Statrådskifte: Onsdag fikk Iselin Nybø (V) nøklene til statsrådkontoret av avtroppende kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H). Da fikk hun også med det ferdige vedtaket til rammer for det nye universitetsområdet ved Gløshaugen i Trondheim. Foto: Larsen, Håkon Mosvold, NTB scanpix

LES OGSÅ KRONIKKEN: Et nytt, kreativt kraftsentrum

Gigantprosjekt

Regjeringen følger med dette opp sin beslutning om at Dragvoll skal fraflyttes, og at de humanistiske og samfunnsvitenskapelige fagmiljøene skal samles ved Gløshaugen. I tillegg skal kunst- og musikkmiljøene, som er spredt rundt i byen, flytte inn Kam-senteret sammen med arkitektur. Det betyr også at kunst og musikk flytter fra Innherredsveien og Olavshallen der de holder til i dag.

Psykologi flyttes til Øya i senter for psykisk helse som deles med St. Olavs hospital. I Hesthagen skal NTNU bygge et innovasjonssenter sammen med Siva. Regjeringen vil også finansiere arealer på Gløshaugen for forskning på CO2-fangst og lagring.

Staten vil også finansiere en storstilt ombygging og rehabilitering av bygningsmassen på Gløshaugen.

Trekker fra 20 prosent

I tørre tall gir regjeringen grønt lys for bygging av 92 000 kvadratmeter nybygg. NTNU ønsket seg 126 000. Det meste av differansen skyldes at regjeringen har trukket fra 20 000 kvadratmeter som NTNU hadde beregnet til framtidig studentvekst.

- Studentveksten er langt fram i tid og vanskelig å planlegge for. Nå vet NTNU hva de har å forholde seg til, sier Iselin Nybø. Hun mener det er viktig at NTNU nå bygger fleksible og effektive bygg.

Regjeringen innfridde imidlertid fullt ut NTNUs ønske om rehabilitering av 45 000 kvadratmeter av eksisterende bygg på Gløshaugen.

Myndighetene vil vurdere om campusutbyggingen kan gjennomføres i løpet av ti år. Dette er noe senere enn den opprinnelige planen til NTNU om å være ferdig i 2025.

Dragkamp om park

Politikerne i Trondheim skal behandle planprogrammet for campusutbyggingen i februar. Hvor de enkelte bygg skal stå, blir en sak mellom NTNU og Trondheim kommune som er reguleringsmyndighet. Politikerne og beboere i nabolaget har vært opptatt av å bevare Høyskoleparken. NTNU har ønsket å bygge i deler av parken for å få en kompakt campus som binder sammen Gløshaugen og helseutdanningene på Øya.

Kunnskapsdepartementet skal gi Statsbygg i oppdrag å sette i gang et forprosjekt der kostnadsanslag og gjennomføringstempo kvalitetssikres.