- Dersom partiet peker på meg, er jeg klar, sier KrF-veteran Geirmund Lykke (KrF).

- Jeg har en svært meningsfull jobb her i Trondheim. I hele min politiske karriere, hvis man kan kalle det for det, har jeg alltid blitt bedt om å stille opp. Jeg har aldri albuet meg frem, sier Lykke, som er kommunalråd i Trondheim.

Han sier han vil stå på for å vinne tilbake KrFs plass på Stortinget for Sør-Trøndelag.

- Det er en veldig spennende mulighetsarena for KrF i dette valget. Vi er et lite parti, men med tilnærming fra begge sider. Så lenge fløypartiene Frp og SV holdes utenfor, er det gode muligheter begge veier. Politikk avgjør naturligvis dette, sier Lykke, som peker på viktige verdispørsmål som søndagsåpne butikker, surrogati, kontantstøtte og barnetrygd.

Les flere saker om Geirmund Lykke her.

Håbrekke måtte ut

For første gang siden 1945 fikk ikke KrF inn en representant på Stortinget fra Sør-Trøndelag ved sist stortingsvalg. Det vil KrF unngå at skjer igjen. Toppkandidaten Øyvind Håbrekke var tydelig skuffet over at han måtte ut av Stortinget den gang, men han er smigret over at han igjen er nevnt som kandidat.

- Jeg har jo ikke profilert meg i forkant, og på bakgrunn av det er jeg fornøyd med at en del lokallag nevner meg, sier Håbrekke.

- Vil du stå på lista?

- Jeg føler at jeg har mer å bidra med i rikspolitikken, men det er for tidlig å si om jeg vil stå på stortingslista. Det får jeg komme tilbake til hvis nominasjonskomiteen ringer meg, sier Håbrekke.

- Handler et ja eller nei om hvor på lista du foreslås?

- Det har jeg faktisk ikke tenkt på. Når den tid eventuelt kommer, handler det om en helhetsvurdering, sier Håbrekke.

Uklart: - Jeg har ikke profilert meg i forkant, og på bakgrunn av det er jeg fornøyd med at en del lokallag nevner meg, sier Øyvind Håbrekke.

Dårlig på meningsmålinger

Sist uke presenterte Adresseavisen en meningsmåling som viser at KrF i Sør-Trøndelag får 3,3 prosent av stemmene, en tilbakegang på 0,4 prosent fra sist stortingsvalg. Også i septembermålingen til Klassekampen og Nationen var det lite trøst å hente. Håbrekke kontrer med at VGs måling viste over sju prosent.

- Jeg har tro på at vi kan gjøre et godt valg, men vi må gjøre det klart for velgerne at vi er annerledes enn de andre partiene, sier han.

Leder i komité for infrastruktur i fylkeskommunen, Karin Bjørkhaug, er også nevnt. Men hun vil ikke være med i kampen om topplassering:

- Skal du på Stortinget, må man være skikkelig motivert for det. Jeg synes det er så mye spennende regionalt og lokalt at jeg vil være med videre her. Men en plass litt lenger ned på lista er jeg med på, sier hun.

- Hvem vil du ha på topp?

- Jeg mener det er to gode kandidater det står mellom, Geirmund Lykke og Øyvind Håbrekke, sier hun.

Ikke akutell på topp: Karin B. Bjørkhaug.

Bystyrerepresentant Espen Agøy Hegge (KrF) er ikke klar for noen topplassering.

- Jeg har ikke helt bestemt meg for hvem jeg selv kunne tenke meg på topp. Geirmund Lykke er veldig dyktig, men jeg vil gjerne beholde han i Trondheim også, sier Espen Agøy Hegge.

Ikke akutell på topp: Espen Agøy Hegge (t.v.). Her er han på valgvake med Geirmund Lykke.

Møte i slutten av oktober

Leder av nominasjonskomiteen Inge Hill forteller at lista skal være klar til nominasjonsmøtet 29. oktober.

- Vi har satt oss et klart og tydelig mål å gjenvinne dette mandatet ved valget i 2017, sier Hill.

Komiteen har mottatt forslag på potensielle kandidater fra lokallagene, samt kartlagt hvordan tidligere toppkandidater fra stortingsvalget i 2013 stiller seg til eventuell renominasjon. Navn som er aktuelle, i tillegg til de som allerede er nevnt: Astrid Sofie Dalhaug, Marius Andresen, Heidi Pawlik Carlson, Narve Jostein Langmo, Knut Johan Singstad, Anna Lina Holm, Liv Hugdal, Odd Arne Sakseid og Axel Storebø.

- Partiet i fylket har en rekke gode kandidater med solid politisk erfaring som står klare til å fylle plassene. Andre høringsrunde sendes i disse dager ut til lokallagene, og nominasjonskomiteen gjør ferdig sitt endelige forslag til nominasjonsmøtet som skal være på Stjørdal, lørdag 29. oktober, sier Hill.

Les også: KrF vil skrinlegge Gråkallen