En merkelig sukkerhandel for over 60 år siden førte til en møbelforretning som i år fyller 50 år. Krognes furumøbler og sukker var starten på familiebedriften som nå er i ferd med å bli tatt over av fjerde generasjon i Skott-familien i Vauldalen.

Vi skal komme tilbake til sukkerhandelen på svenskegrensa mellom Røros og Tänndalen, men først skal det handle om møbelbutikken Ola Skott, som ble etablert rett ved tollstasjonen på det som i dag er fylkesvei 31.

Omvendt grensehandel: Her startet møbelbutikken Ola Skott i 1968. Nå er de tilbake for å selge møbler til svenskene.

Møbler til svenske hyttefolk

I dag har butikken skiftet navn til Fagmøbler Røros og holder til i sentrum, men i 1968 startet møbeleventyret på fjellvidda, rett ved hovedveien. Forretningsideen var å selge møbler til svenske hyttefolk. Nå jubilerer butikken med å markere sin egen historie og har på nytt åpnet møbelsalg i de opprinnelige lokalene på svenskegrensa. Målet er fortsatt å selge møbler til svenskene.

- Det er et stort marked av svenske hyttefolk, men det har vist seg å være vanskelig å dra dem helt til Røros for å kjøpe møbler. Derfor prøver vi oss med en pop up-butikk i seks uker fra Rørosmartnan til over påske, sier Kjersti Roberg i Fagmøbler Røros.

Møbler og selskapslokale: Fra venstre daglig leder Kjersti Roberg i Fagmøbler Røros, butikksjef Endre Sandbakken og Jorid Skott Svendsen som vokste opp med grensehandelen.

Lik kronekurs og lik møbelpris

- Vi jobber for å få svenskene til å handle hos oss. Nå er kronekursen lik i Sverige og Norge, og møblene er ikke billigere i Sverige. Vi har andre møbler, andre varer enn på andre sida av grensa. Det er ny inspirasjon for svenskene å handle hos oss, sier den norske møbelhandleren. Og så understreker hun at det er langt til nærmeste møbelbutikk på den svenske sida av hytteeldoradoet på fjellvidda.

Nå håper hun at jubileumsstuntet skal lokke flere svensker til å kjøpe norske møbler. Dessuten får de vist fram historien sin.

- Det er viktig for røroskundene våre at vi forteller historien vår, at vi har lokale eiere og er opptatt av Røros-samfunnet, sier dagens butikksjef Endre Sandbakken.

Hele livet med grensehandel

I dag er det Jorid Skott Svendsen som styrer forretningene på svenskegrensa. Her driver hun hotell til daglig og har åpnet selskapslokalene sine for møbelbutikken faren startet for 50 år siden. Da var hun bare jentungen. Faren drev møbelbutikk, og mora drev hotell vegg i vegg. Men forretningseventyret startet da fjøset til bestefaren brant ned tidlig på 50-tallet.

Hotell-resepsjonen: Oda Marie Skott Svendsen i respepsjonen er fjerde generasjon butikkdrivende i Skott-familien. Hun har flyttet hjem for å fortsette handelseventyret som startet med oldefaren. Jorid Skott Svendsen setter pris på at neste generasjon vil overta.

- Han satte opp en kiosk ved hovedveien for å få inn penger for å få bygd opp igjen gården. Forretningsideen hans var å kjøpe tomflasker og selge margarin i ei tid da den svenske krona var verdt mye mer enn den norske, forteller Jorid Skott Svendsen om bestefaren sin.

Sukkereventyret

Men den mest innbringende forretningsideen fikk han da han en gang på femtitallet deltok på en sukkerkonferanse i Roma. Der fikk han vite at sukkerprisen kom til å gå til værs. Han dro hjem og bestilte tonnevis med sukker til fast pris fra Trondheim. Etter det kom det lastebil på lastebil med sukkerlass til den lille butikken. Ryktet om de lave sukkerprisene i Vauldalen spredte seg, og svenskene kom over grensa for å kjøpe sukker.

Møbelbutikken: Her startet møbelbutikken for 50 år siden. Fortsatt er målet å selge møbler til svenskene. Her er Jorid Skott Svendsen foran med daglig leder Kjersti Roberg og butikksjef Endre Sandbakken ved Fagmøbler Røros bak.

- Han solgte 60 tonn sukker i uka i flere år. Fortsatt kommer det folk innom som husker at de var her som barn for å kjøpe sukker, sier historiefortelleren og hotelldriveren. Hun vokste opp med en svenskehandel der svenskene var kunder og nordmennene kjøpmenn. I butikkens glanstid på 60-tallet hadde de 70 ansatte og åpningstid fra 9 til 21.