Det er med forsiktig optimisme at amerikansk utenrikspolitikks grand old lady følger toppmøtet mellom president Donald Trump og Nord-Koreas Kim Jong-un, som begynner mandag i Singapore.

– Jeg tror det finnes en mulighet for å oppnå et resultat, og jeg har hele tiden støttet å innlede samtaler med Nord-Korea. Men hvis det skal lykkes, krever det noe som mangler akkurat nå, nemlig tillit, sier USAs tidligere utenriksminister, Madeleine Albright, som tar imot Politiken på sitt kontor i Washington.

Partene bør bruke tid på å snakke seg inn til hverandre og forstå hverandres virkelige hensikter.

Den 81 år gamle diplomaten vet hva hun snakker om. Som Bill Clintons utenriksminister fra 1997 til 2001 sto hun for fredsforhandlingene med Jugoslavias president Milosevic etter Kosovo-krigen.

Før USAs nåværende utenriksminister Mike Pompeo nylig besøkte Pyongyang, var Albright den mest høytstående amerikaneren som hadde møtt en nordkoreansk president. Madeleine Albright var i Nord-Korea i slutten av 2000 for å drøfte muligheten for en fredsavtale med daværende president Kim Jong-il – Kim Jong-uns far.

I forkant av ukas toppmøte har imidlertid den livslange demokraten liten tillit til Trump-regjeringens strategi – eller mangel derpå.

– Jeg er ikke overbevist om at det finnes noen strategi. Det virker svært improvisert og tilfeldig. Men jeg er glad for at de nå velger den diplomatiske veien, sier Albright.

– Det viktige er at Trump forstår at det ikke er et møte hvor han i etterkant skal ut og erklære seg selv som seierherre. At de er klare over at dette møtet i beste fall er begynnelsen på en lengre diplomatisk prosess.

I Singapore: Donald Trump og Lee Hsien Loong, statsminister i Singapore hilste på hverandre tirsdag 11. juni.

Mange manglende brikker

I sin nye bok «Fascisme – en advarsel» forteller Albright bl.a. om sitt eget møte med det nordkoreanske regimet, som hun betrakter som det mest rendyrkede fascistiske i verden akkurat nå. Hun ble dratt med på imposante gymnastikkoppvisninger og private samtaler med landets daværende president, som var nesten like uforutsigbar som sin sønn.

Derfor vet Albright også hvor komplisert situasjonen er på Koreahalvøya, hvor situasjonen er mer krevende enn den ser ut til.

– Det som bekymrer meg, er at det ikke har vært mye til forberedelser. Trump godtok uten videre invitasjonen fra Nord-Korea. Så endret han uten videre synspunkt og avlyste. Det er en smule bekymrende. Det virker som om det er mange brikker som mangler.

Den tidligere toppdiplomatens bekymringer har neppe blitt dempet etter at Donald Trump på G7-toppmøtet uttrykte sin vurdering av når han vet om møtet blir vellykket.

– Jeg tror at jeg vil vite det i løpet av det første minuttet. Bare gjennom fornemmelsen, hva jeg føler. Det er det jeg gjør. Og hvis jeg tror at det ikke kommer til å skje noe, så vil jeg ikke kaste bort tiden min. Jeg vil ikke kaste bort tiden hans, sa Donald Trump på sin pressekonferanse i Canada før han dro mot Singapore.

Kim ønsker USAs anerkjennelse

Ifølge amerikanske medier vil møtet åpnes med et direkte personlig møte kun med Trump og Kim.

Der skal utenriksminister Mike Pompeo og andre krefter kunne tre inn og støtte prosessen, mener Madeleine Albright.

– Dette er en omvendt prosess. Under andre omstendigheter ville man begynne med embetsmenn, en erklæring og så videre. Nå går det i omvendt rekkefølge. Men det er fortsatt helt avgjørende å slå fast at dette er begynnelsen på en prosess, og at lederne våre deretter setter sine utenriksministre og eksperter til å utrede de kompliserte tekniske spørsmålene: Hva betyr atomnedrustning i praksis, hvordan skal man utføre kontroll og den slags.

Kan USA bli nødt til å leve med Nord-Korea som atommakt?

– Nei, det mener jeg ikke. Det mener jeg ikke at noen amerikansk president vil kunne akseptere.

Men finnes det overhodet noen mulighet for en avtale?

– Nord-Korea er bekymret for sin egen sikkerhet. En av tingene jeg vet er avgjørende for Nord-Korea, er at de ønsker en fredsavtale med USA, sier Albright.

Formelt sett ble det aldri inngått fred etter våpenhvilen i Korea-krigen i 1953, og det kan være kortet som bør spilles på bordet, mener Albright.

– Kim vil ha en garanti for at det ikke blir snakk om regimeskifte. Jeg tror at det de ønsker fra USA mer enn noe annet er anerkjennelse. Man kan argumentere for at en av årsakene til at de utviklet atomvåpen var at de ønsker den garantien og den anerkjennelsen.

Madeleine Albright underskrev i sin tid forskjellige erklæringer om ikke-aggresjon med den nordkoreanske ledelsen og beskriver i sin nye bok hvordan de to landene i 2000 var nær ved å holde et toppmøte.

Donald Trump har tidligere gitt Albright og andre tidligere toppfigurer ansvaret for at situasjonen i Nord-Korea ikke har blitt løst langt tidligere.

Du har snakket kritisk om Trumps forberedelser, men fortjener han ikke ros for å ha fått dette møtet i stand?

– Det har jeg ingen problemer med. Det er en litt merkelig måte å drive utenrikspolitikk på. Men han har fått oss hit, og hvis han ikke bestemmer at alt plutselig er avlyst eller kaster alt på gulvet i sinne, så kan det være grunn til å rose ham, ja.