Plast eller ekte tre? Ribbe eller pinnekjøtt? Og når er det stuerent å pynte treet ? I sosiale medier raser diskusjonene.

– Vanligvis pynter jeg treet rundt den 10. desember, svarer Siv Heiberg fra Trondheim når Adresseavisen ber om en kommentar foran julegrana på Solsiden kjøpesenter.

– Ikke i november?

– Nei, men kanskje jeg pynter tidligere i år, for nå synes jeg vi har hatt så triste år med pest og kolera og alt mulig. Kanskje jeg tar frem gleden litt tidligere i år, sier Heiberg.

– Hvor tidlig kan det bli?

– Kanskje nå til helga, svarer trondhjemmeren.

Lille julaften

Forfatter Birger Sivertsen har skrevet flere bøker om julefeiring og norske tradisjoner. De første eksemplene på juletre i Norge han kjenner til, er fra omkring 1840. Det var imidlertid tidlig på 1900-tallet at det ble vanlig i de tusen hjem, opplyser Sivertsen.

I romjula 1898 ble det i Trondhjems Adresseavis annonsert om en juletrefest for «sjømændene» som skulle finne sted den 2. januar i det nye året. Foto: Adresseavisens arkiv
Birger Sivertsen har skrevet flere bøker om julefeiring. (Arkivfoto) Foto: Jens Søraa / Adresseavisen

Forfatteren er tydelig på at lille julaften tradisjonelt har vært dagen da treet ble tatt inn og pyntet, selv om pynting på selve julaften også har skjedd noen steder.

– Lille julaften har alltid vært tradisjonen. Og det må vi holde på, mener Sivertsen som påpeker at det er selve «dagen før dagen».

Han viser til at det tradisjonelt er Jesu fødsel som feires på julaften, og at juletreet gjerne ble pyntet med gjenstander med symbolikk fra Kristendommen.

– Juletrefoten skulle være et kors, mens kurvene symboliserte at Jesus mettet folk. På toppen hadde man Betlehemsstjernen. Derfor pyntet man naturlig nok ikke treet én måned før Jesu fødsel, argumenterer Sivertsen.

Før jul gikk merkedagene slag i slag, og alt dreide seg om forberedelser til den store julefeiringen, sier han.

Denne notisen om juletrepynting sto på trykk i Adresseavisen julaften 1932. Foto: Adresseavisens arkiv

– Veldig glad i jul

19-åringen Marianne Iversen fra Trondheim forteller at de i hennes familie alltid har pyntet juletreet noen få dager før jul, ofte 22. desember eller lille julaften.

Men hun forstår folk som pynter tidlig.

– Da har man julestemning fra starten av desember også, sier Iversen.

Adresseavisen ba Marianne Iversen om en kommentar om juletrepynting. Foto: Morten Antonsen

Hun tror likevel ikke at hun kommer til å pynte treet tidlig når hun en gang etablerer seg med egne tradisjoner.

– Jeg er veldig glad i jul, men pynting av juletreet er helt nær jul og julaften, sier Iversen.

Startet protestaksjon

Forfatter Sivertsen mener at de norske juletradisjonene begynte å skli ut på 1970-tallet.

– Da eksploderte hele greia. Det ble etter hvert helt hinsides med gaver og julefeiring, sier han.

Sivertsen forklarer at kommersialiseringen av jula har økt i omfang siden den gang. Selv startet han aksjonen «gi oss jula tilbake» tidlig på 2000-tallet som fikk svært stor oppslutning.

– Handelsstanden starter med juleartikler før høstferien. Aksjonen var en protest mot dette, sier Sivertsen.

Forfatter Sivertsen synes jula starter altfor tidlig. Foto: Gorm Kallestad/NTB

– Blir stressa

– Jeg blir stressa når jeg hører julesanger i butikken i november, sier May-Lise Skoglund fra Trondheim.

Da hun vokste opp sto juletreet ferdig pyntet lille julaften. Slik vil Skoglund helst at det fortsatt skal være, men hun må innrømme at juletreet også kan komme frem i midten av desember. November synes hun likevel er for tidlig.

– Man trenger ikke tenne lysene ennå. Man kan pynte treet og la det stå, sier trondhjemmeren.

– Jeg ser at noen naboer allerede har pyntet treet, sier hun og påpeker at folk må få gjøre som de vil.

May-Lise Skoglund mener det er viktig å holde litt på tradisjonene, og synes ikke julefeiringen bør starte altfor tidlig. Foto: Morten Antonsen

– Trist utvikling

I sosiale medier diskuteres pynting av juletre under flere poster. Noen forteller at de pynter den første søndagen i advent, mens andre sverger til lille julaften. Mange mener det må være opp til hver enkelt.

Også forfatter Sivertsen har fått med seg at en del pynter juletreet allerede i slutten av november eller i starten av desember.

– Det er en veldig trist utvikling om vi ikke klarer å vente, sier Sivertsen.

Han mener tidlig juletrepynting, alle julebordene, juleartikler i butikkene fra oktober og adventskalendere med store gaver, er med på å utvanne tradisjonene og gjøre julaften til et antiklimaks.

– Jeg snakket en gang med en som hadde vært på 13 julebord før julaften. Da er det sikkert veldig artig å feire julaften, sier Sivertsen.

Han har inntrykk av at flertallet fortsatt pynter juletreet lille julaften.

– Folk som pynter juletreet veldig tidlig, vet kanskje ikke engang hvorfor vi pynter juletreet. Så må de bli sabla lei av å ha juletreet i månedsvis. All kraft blir borte. Julaften har blitt en reprise for veldig mange, sier Sivertsen.

Han mener tradisjoner er med på å holde samfunnet sammen, og synes vi blir mer fattig om alt sklir ut.

– Uten tradisjoner kan vi like godt feire 17. mai i november, sier Sivertsen.

Uenig

– Jeg synes på ingen måte julaften blir et antiklimaks, sier trondhjemmeren Heiberg som gjerne pynter treet tidlig i desember.

Heiberg liker førjulstida, og ser ingen problemer med å pynte treet i god tid før jul. Foto: Morten Antonsen

– Det er som når man bestiller en reise. Jeg synes reisen starter når du har bestilt den. At man gleder seg i forkant, er halve greia. Man gleder seg mer til jul når man pynter tidlig, mener hun.

Heiberg vokste opp med juletrepynting lille julaften.

– Da synes jeg jula blir litt kort. Jeg synes egentlig jula er aller best når man går og gleder seg. Akkurat i jula kan det bli litt travelt. Da er det så mye man har lyst til å gjøre, sier hun.

Adresseavisen spurte om lag ti personer om juletrepynting på Solsiden. Ingen hadde pyntet treet ennå.