– Vi har fått bekymringsmeldinger om endringer i vedlikehold og sikkerhet fra personell over lengre tid. Vi forventer en full gjennomgang av det som har skjedd, og det regner jeg med at Statoil vil gjennomføre på en seriøs måte, sier Rysst til Klassekampen.

Samtidig som hun uttrykker medfølelse med de pårørende, understreker hun at det er viktig å finne ut hva som har skjedd.

Ifølge Teknisk Ukeblad har Super Puma-helikoptre vært involvert i fem ulykker på britisk sektor i perioden 2009-2013. Den alvorligste skjedde med en tidligere versjon av det som styrtet fredag. 16 personer omkom da helikopteret styrtet utenfor Peterhead i Skottland.

Ifølge havarirapporten den gang gikk det kun 20 sekunder fra flygerne ble varslet om oljetrykkfall i hovedgirkassa til hovedrotoren løsnet og kappet halebommen av skroget.

Helikoptertypen ble satt på bakken i ni måneder i 2013, og en rekke forbedringer ble gjort. Nå har helikoptertypen fått flyforbud igjen i Norge og Storbritannia etter ulykken fredag, som kostet 13 mennesker livet.

Produsenten er enig i forbud

Produsenten Airbus Helicopters stiller seg bak det midlertidige forbudet mot kommersielle flygninger med helikoptertypen som styrtet utenfor Bergen fredag.

«Foreløpig har vi ikke nok informasjon til å kunne si noe om årsaken til ulykken eller å koble den til tidligere hendelser. Under disse tragiske omstendighetene, og inntil disse opplysningene foreligger, slutter vi oss til avgjørelsen om å innstille all kommersiell trafikk med EC225LP», heter det i en uttalelse fra den franske flyfabrikanten.

I økonomiske vansker

Selskapet CHC Helikopter Service, som eier helikopteret som styrtet utenfor Bergen fredag, ble nylig nedgradert av kredittratingbyrået Moody's.

Ifølge Bloomberg skyldes det at selskapet ikke overholdt fristen for betaling på obligasjonslån som forfaller i 2020, skriver Dagens Næringsliv.

Det canadiske firmaet klarte ikke å gjennomføre en rentebetaling for to uker siden. Det har fått 30 dagers frist til å betale eller å bli erklært misligholdt. Selskapet kan ende opp med å begjære oppbud dersom det ikke klarer å betale innen den nye fristen.

Moody's anbefaler selskapet å be kreditorene om hjelp eller å restrukturere gjelden i 2016. Talskvinne Susan Gordon i CHC ønsket ikke å bidra til ytterligere spekulasjoner overfor Bloomberg, skriver avisa.

HER KAN DU LESE ALT OM ULYKKEN VED SOTRA

Helikoptermodellen EC225 Super Puma har vært involvert i fem ulykker på fire år i Storbritannia. Luftfartstilsynet har inntil videre innført flyforbud for helikoptertypen. Det dreier seg om et 20-talls helikoptre.

Britiske luftfartsmyndigheter og produsenten Airbus har også innført flyforbud.

Det var et slikt helikopter fra CHC helikopterservice som styrtet ved Turøy utenfor Bergen fredag Foto: NTB scanpix