- Pappa hadde fortalt om høye fjell og snø. Vi visste vi kom til en eksotisk del av verden, forteller Fatima Almanea (21), som var bare åtte år da familien flyktet fra Basra i Irak til Norge. I begynnelsen var gleden av å være i Norge blandet med lengselen etter det hun hadde forlatt. Men i dag er Fatima særdeles fornøyd med både Trøndelag og trønderne.

- Trønderen må være den beste typen nordmenn du kan få. Jordnær, jovial, festglad, folk med sterke meninger, høylytt, opptatt av at alle skal ha det bra, alltid optimistisk – det ordner seg uansett hvor galt det er. Trøndere er tøffe damer og staute karer!

- Og det negative?

- Neeeei .... Det er vanskelig å se noe galt med en selv, vet du. For vår familie var Trøndelag en trygg havn i verden. Her føler vi oss hjemme. Trønderne kommer i flere typer enn før. Nå kan selv en hijabkledd jente kalle seg trønder. Det er en utvikling jeg synes det er artig å følge med på.

- Rotmos vise med sterke karakteristikker av muslimske innvandrere har ikke preget bildet av medtrønderen?

- Nei. Han er én av 450 000. Det ville vært trangsynt av meg å la én person farge min oppfatning av omverden. Selvfølgelig går det an å kritisere ting, men vi er blitt forbilledlig tatt imot og har ingenting å klage på. Vi velger å ha et positivt fokus, sier Fatima Almanea, som for tiden studerer jus ved Universitetet i Tromsø, via Folkeuniversitetet i Trondheim.

Heftig og begeistret

- Trønderne er fantastiske folk!

Hjerneforsker og nobelprisvinner May-Britt Moser er ikke kjent for å brenne inne med sin begeistring. Når det gjelder Trøndelag er hun hemningsløs. Riktig nok var hun skeptisk til været da hun kom i 1996. Etter å ha lagt regnet på Sunnmøre bak seg hadde hun akklimatisert seg til Oslo og London. Men værfrykten fordampet ved ankomsten.

- Det var 25 grader til langt ut i september det året. Helt sykt! En stor positiv overraskelse. Og varmen vi opplevde blant folk. Folk her er så rause. De tåler annerledeshet og er langt mer åpne og joviale enn jeg hadde ventet. Edvard og jeg har opplevd at interessen blant vanlige folk i gata har vært fantastisk. Jeg merker på populærforelesninger jeg holder at det er et våkent publikum. Folk er så med. Og Trondheim er en nydelig liten by som har alt. Musikk- og kulturlivet er veldig bra – og jeg er totalt avhengig av sjølukt.

- Men noe må da være galt med trønderen?

- Trønderen er altfor beskjeden. Det er så vanvittig mange smarte folk her, men folk er trauste. Ikke noe show-off. Byen er en perle som vi skulle vært flinkere til å vise resten av verden, vi har høy kvalitet på alle plan.

Stolte og fornøyde

Micke Dorsin er oppvokst i stockholmsområdet og visste ingenting om Trondheim og Trøndelag da han kom fra profftilværelse i Strasbourg for å være venstreback i RBK.

- Ærlig talt, jeg visst veldig lite, men tenkte vel at Norge og Sverige er ganske like. Vi svensker er dårlige på Norge.

Starten kunne ikke vært bedre. Turen fra Værnes gikk i strålende sommersol med Trondheimsfjorden som lå blank mellom fjellene.

- Det var utrolig vakkert, og folk var veldig hyggelige. Det handler om å gi og ta. Hvis du ikke gir noe av deg selv, får du ikke noe tilbake.

Joda, han hadde problemer med trønderdialekten, men var på hogget for å lære seg kulturen. En ukes tid etter ankomst gikk han uredd på konsert med Dag Ingebrigtsen.

Nå har Trondheim passert 187 000 innbyggere

- Jeg har lært trønderen å kjenne som en stolt person. Stolt og fornøyd. Fornøyd med seg selv og Trøndelag. Det er vanskelig å imponere en trønder, det meste er like bra her. Så er det mye å være stolt over også, byen er fin, musikkmiljøet er rikt, både for pop og klassisk, og idretten står veldig sterkt enten det er håndball, ski eller fotball.

- Er trønderen litt for fornøyd med seg selv?

- Det er bra å være fornøyd, men det finnes jo andre steder som er bra også da.

Micke Dorsin trives godt blant trønderne og gikk ikke langt over fylkesgrensa mot Møre og Romsdal før han fant sin kjære i Surnadal.

I Rosenborg har Dorsin blitt kjent med nordmenn fra hele landet.

Nå blir Dorsin håndballmann

- Trønderne og nordlendingene er nokså like, rett frem og tydelige. Tonen er avslappet, man bryr seg ikke så mye om det ytre. I Trøndelag må du ikke gå i dress og slips om du jobber i bank. Det liker jeg.

May-Britt Moser er så fornøyd med Trøndelag at det eneste hun vil kritisere er at trøndere er for beskjedne. Foto: CHRISTINE SCHEFTE
Micke Dorsin liker Trøndelag, men Rosenborgs tidligere venstreback utelukker ikke at det fins andre steder som er bra også. Foto: ©RICHARD SAGEN;Adresseavisen