«Er det mulig å få opplyst om Statsråden mener det er greit at begrepet monster benyttes av ansatte i politiet, domstolene og fengselsvesenet når de er i kontakt med personer som begår seksuelle overgrep, eller er begrepet og bruken av det forbeholdt Statsråden som øverste leder for disse etatene?»

Dette spørsmålet har Ove Sem sendt til justisminister Sylvi Listhaug etter at hun kalte pedofile overgripere monstre.

LES OGSÅ DEBATTINNLEGGET: Hvis det er monstre du ser etter, vil du da greie å se det er den snille moren, naboen, den greie bestefaren?

Få fram sannheten

- Politiet er avhengig av tillit og respekt. Vi kan ikke ta i bruk ord som monster om folk, dersom vi vil ha fram en forklaring og sannheten, sier han. Mandag besøker justisministeren politihuset i Trondheim for å bli orientert om arbeidet med overgrep mot barn.

Ove Sem er kanskje mest kjent fra Sentrum politistasjon i Trondheim, der han var leder i åtte år. Han har også vært lensmann i Orkdal og Agdenes, vært personalleder i politiet og operativ uteleder. Sem sluttet i politiet som 60-åring. Han slår fast at han kjenner de etatene som Listhaug er øverste leder for, meget godt, og skriver under som tidligere politileder. I dag driver han sitt eget rådgivingsfirma og sitter i kommunestyret i Skaun for Arbeiderpartiet.

Også politiinspektør i Sogn og Fjordane, Arne Johannesen, har engasjert seg i statsrådens ordbruk. Til NRK sier han at Sylvi Listhaug kan ødelegge etterforskningen når hun kaller overgripere monster. (Ekstern lenke)

I et innlegg i Politiforum skriver Johannesen at Listhaug bryter en av kjerneverdiene i politiet. (Ekstern lenke)

- Mer ødeleggende enn gagnlig

- Språk og kommunikasjon er de viktigste verktøyene politiet har. I mine øyne er det utenkelig å bruke slike ord. Det vil være langt mer ødeleggende enn gagnlig.

- Hva hadde skjedd dersom du brukte ordet monster om en person du skulle avhøre?

- Den personen hadde ikke vært interessert i å snakke med meg. I en avhørssituasjon er det viktig å snakke på en måte som vekker tillit, sier den tidligere politilederen. Han slår fast at politiets oppgave er å få folk til å snakke.

- Uheldig signal

- Jeg syns heller ikke justisministeren skal bruke slike ord. Det er et signal om at slike begrep kan brukes i møte med mennesker i kriminalsaker. Det er et uheldig signal fra justisministeren, sier Sem. Han håper justisministeren forstår at det ikke er heldig å bruke slike begrep om mennesker.

- Alle som kommer i politiets søkelys, er mennesker. Vi skal behandle dem med respekt, sier den mangeårige politilederen med bakgrunn fra ulike lederposisjoner i politiet i Trøndelag. Gjennom ulike roller i politiledelsen har han møtt mange justisministere, forteller han.

- Jeg har opplevd at justisministere fra ulike politiske parti har lagt vekt på at de skal framstå saklig, med gode verdier og med høy integritet. Jeg har opplevd at alle justisministrene jeg har møtt, har vært opptatt av at språk og kommunikasjon har vært viktig og at alle vi møter, er mennesker og ikke monstre. Dette er en dreining bort fra det. Det vitner om en justisminister som ikke har forståelse for jobben politiet gjør i vanskelige politisaker, sier Ove Sem.

Forsvarer monsterordet

Etter at justisministeren brukte ordet monster om overgripere og fikk kritikk for det, har både hun og hennes politiske rådgiver Espen Teigen tatt til motmæle på sosiale medier.

Sylvi Listhaug skriver på Facebook: «Nå får jeg kritikk for å ha kalt pedofile overgripere for monstre. Pedofile er ikke ofre. De er monstre! Hva skal man kalle personer som voldtar barn, som sitter å betaler for at barn voldtas i fattige land live på nettet, som ødelegger barn for livet, voksne mennesker som gjør barns liv til et helvete på jord? Jeg kommer alltid til å kalle en spade for en spade!»

foto
Monsterdebatten: «Pedofile er ikke ofre. De er monstre!», skriver justisminister Sylvi Listhaug på Facebook.

På Twitter skriver Espen Teigen:

«Folk på venstresiden liker ikke at Listhaug kaller pedofile overgripere for monstre. Hvis voksne som voldtar barn ikke fortjener den betegnelsen, lurer jeg på hva som kvalifiserer.»

- Gjør politijobben vanskeligere

- Det er en skivebom, sier Ove Sem. Han slår fast at jobben mot seksuelle overgrep på barn er et satsingsområde og et av de aller viktigste arbeidsoppgavene for politiet.

- Ved å bruke slike ord som statsråd, gjør hun ikke jobben til politiet lettere. Det er lite verdig.

- Du er arbeiderpartipolitiker. Er det derfor du stiller spørsmålet?

- Jeg forstår at spørsmålet blir stilt, men for meg er ikke dette et politisk spørsmål. Det handler om språk og lederskap i politiet. Jeg syns hun skal vurdere på nytt om det er rett å bruke slike begrep, sier Ove Sem.

Statsråden har tillit til politiet

- Statsrådens uttalelser er et tydelig signal til alle som tenker på å misbruke barn, at vi skal øke innsatsen, skriver statssekretær i justis- og beredskapsdepartementet, Knut Morten Johansen (Frp).

- Det skal bli langt vanskeligere framover å begå slik kriminalitet, og det er et signal til overgripere om at politiet vil prioritere disse sakene, skriver Listhaugs statssekretær og fortsetter:

- Statsråden forutsetter at politiet i sin kontakt med enkeltpersoner handler og kommuniserer innenfor rammene som gjelder for utøvelse av polititjenesten. Hennes erfaring er at dette er de flinke til.