Tiril Øverli har valgt fra øverste hylle. Hun vil bli mattelærer i grunnskolen, studere på den beste skolen og i den beste studentbyen. Og nå er hun her.

- Det er dette jeg vil. Jeg har fått drømmen min oppfylt, sier Tiril. Hun mener NTNU er en god skole og at det gir status å ha vitnemål herfra.

- Det er stas å være student på NTNU.

Her kan du se bildene fra immatrikuleringsseremonien.

Historiske lærerstudenter

Allerede før hun har begynt på lærerutdanningen, er hun historisk. Tiril tilhører det aller første kullet av grunnskolelærerstudenter i Trondheim som immatrikuleres ved NTNU. I fjor – før fusjonen med NTNU – var grunnskolelærerutdanningen en del av Høgskolen i Sør-Trøndelag. Men årets ferske lærerstudenter er også det første kullet som minst måtte ha karakteren fire i matematikk for å komme inn. Samtidig er de det siste kullet med fireårig lærerutdanning.

Egentlig hadde Tiril tenkt å vente et år før hun begynte med studiene. Dette året skulle være reiseår, men av flere grunner valgte hun i stedet å søke lærerutdanningen allerede nå.

- En viktig grunn er at utdanningen blir femårig neste år. Nå kan jeg først ta de fire obligatoriske årene før jeg bestemmer meg for om jeg skal ta master eller årsstudium i flere fag etterpå. Jeg er sikker på at jeg kommer til å ta mer utdanning, men har flere valgmuligheter nå enn om jeg hadde ventet til neste år når det blir krav om master.

NTNU-rektoren oppfordret studentene om å stå opp for verdiene sine.

Behov for mange nye lærere

Nå skal hun fordype seg i matematikk, naturfag og pedagogikk. Snart skal hun også ut i skolen i praksis for å prøve seg som lærer.

- Jeg har valgt læreryrket fordi jeg liker barn og vil gjerne være med på å undervise dem. Lærer er et fint yrke. Dessuten er det bruk for oss og lett å få jobb. I 2020 trengs det 16000 nye lærere, forteller Tiril som bevisst har valgt å utdanne seg til lærer for 5.-10. trinn og ikke for de minste årskullene.

- Jeg har lyst til å lære bort, ikke bare hjelpe med påkledning som å kle på uteklær, brette over votter og utebukser og passe på.

- Norges beste studentby

Tiril kommer fra Hurdal i Akershus og er nettopp ferdig med videregående. Nå er hun i Trondheim for å bli en god lærer i matematikk og naturfag.

I god tid før immatrikuleringsseremonien starter tirsdag, var hun på plass på Gløshaugen sammen med helt ferske venner fra kollektivet hun flyttet inn i på lørdag.

- Jeg har bare vært i Trondheim en gang tidligere, og det var på gjennomreise, forteller Tiril.

- Jeg valgte Trondheim fordi det er Norges største studentby. Broren min studerer også her, og han har skrytt av det. Så da kommer lillesøstera etter.

Bor i kollektiv

Nå har hun brukt helga til å flytte inn, handle nødvendig utstyr til hybelen og er veldig glad for å ha fått plass i et hus sammen med andre. De er sju studenter som bor sammen i et helt hus med balkong og hage – en fin plass til å drikke morgenkaffen ute.

- Folkene jeg skal bo sammen med er veldig koselige folk, forteller Tiril.

Hun kom alene til Trondheim uten å kjenne andre på grunnskolelærerutdanningen. Men i dag har hun noen å gå sammen med og få hjelp til å finne ut av alt de lurer på denne første dagen på det store universitetet i den nye byen. Dessuten er det billigere å bo sammen i kollektiv enn å leie hybel alene, forteller de og er glad for å slippe å stå alene på den store gressplenen der immatrikuleringen skal foregå. Snart skal de likevel til hvert sitt sted. En skal til engelskkstudiet, en skal medievitenskap og Tiril skal finne fram til bussen som går til Rotvoll der hun skal studere de neste årene. Torsdag begynner studiene. Først er det seremoni, fadderuke og møte med medstudentene og faddere.

- Det blir spenende å møte de andre på lærerskolen. Alt er nytt. Jeg kjenner ingen som skal bli lærer. Jeg har flyttet hjemmefra for første gang.

LES OGSÅ: - NTNU er en talentfabrikk

foto
Vil bli lærer: Tiril Øverli ønsker å lære bort. Derfor vil hun bli lærer i grunnskolen. Foto: Vegard Eggen, Adresseavisen
foto
Bor sammen: Une Aurland (t.v.) kommer fra Kirkenær i Hedmark. Hun skal studere engelsk. Anne Evensen kommer fra Løten i Hedmark og skal studere statsvitenskap. Lærestudenten Tiril Øverli til høyre. De bor i samme kollektiv og møttes for første gang i helga. Foto: Aagot Opheim